![]() Nästa SkOF-arrangemang: Måndag 1 mars 2021. Josefina Pehrson Klicka HÄR för info om hur du ser föredragen via Zoom. | ||
Senaste nytt | På gång | Publikationer |
Ang. årsmötet 8 mars 2021 kl. 18:00
Årsmötet den 8 mars kommer endast att ske digitalt. För att delta i årsmötet måste du föranmäla dig
på en blankett som finns
HÄR. Där fyller du i ditt namn och
din e-postadress m.m. För att lämna sidan, tryck på "Startsidan ovan" Anmälan måste ha kommit in senast den 7 mars. Därefter får du per e-post en zoom-länk som bara gäller för årsmötet. Genom att klicka på länken deltar du i årsmötet. Eventuella omröstningar under årsmötet kommer också att ske digitalt. För att sedan lyssna på föredraget måste du i pausen efter mötet logga in med den vanliga länken.
Vårens föredragskvällar - uppdatering 2021-02-02 (Programkommittén)
Ekologihuset följer Folkhälsomyndighetens
föreskrifter för att förhindra smitta av covid-19. Detta betyder att vårens
föredragskvällar tills vidare inte kan besökas. Detta gäller även de återstående föredragen den 22 februari och 1 mars. Mer info finns på Program-sidan. Programkommittén i SkOF
Vinterfåglar inpå knuten 2021-01-26 (BirdLife Sverige Nu på fredag (29 jan) drar den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten” igång. Den genomförs i år för 16:e gången och handlar om att räkna alla fåglar som besöker landets fågelbord och andra fågelmatningar. De senaste åren har ca 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat. Det stora antalet till trots, utgör dessa 20 000 bara en liten del av alla de svenska hushåll som matar fåglar varje vinter. Fågelmatning är en folkrörelse och betyder mycket även för oss själva. Fåglarna skänker liv och rörelse åt annars mörka och kanske händelselösa vinterdagar.
Alla som har fågelmatningar uppmanas nu att försöka räkna de fåglar som besöker ”de dukade borden” under sista helgen i januari. Uppgifterna rapporteras sedan till BirdLife Sverige (Sveriges Ornitologiska Förening) där en sammanställning görs. Rapporteringen görs bäst via föreningens hemsida https://vinterfaglar.se, men det är också möjligt att rapportera via en gratis-app. Notera att rapporteringssidorna på internet och i appen öppnas först när räkningen startar – 29 januari. Nytt för i år är att vi ”live-streamar” från fem olika fågelmatningar under lördagen. Detta sker i Facebook-gruppen Fåglar Inpå Knuten med drygt 105 000 medlemmar. En av de fem matningarna ligger i Skåne, närmare bestämt i Veberöd, en annan i skogen utanför Jokkmokk.
Fågelinfluensa bland vitkindade gäss 2021-01-21 (Fågelskydd Spillepeng)) Allt tyder på att fågelinfluensan nu är spridd i flockarna av vitkindade gäss. Fågelskydd Spillepeng hanterar normalt 2-3 sådana om året, men sedan november 2020 har vi fram till idag (21/1) hämtat 13 individer och fått samtal om ytterligare tolv. Fallen har rapporterats från olika delar av södra Skåne med tyngdpunkt på Ystad-, Lund- och Lommaområdet. Tre av dem vi hämtat har bekräftats positiva av SVA.
Eftersom de övriga har visat samma symptom och beteende är vi tämligen säkra på att de också varit smittade. De flesta har legat ner och skakat krampaktigt. Några få har stått upp men varit ovilliga att flytta på sig. Kan man gå fram till en stående vitkindad och utan problem lägga håven över den är något galet. En frisk eller lätt skadad gås löper snabbare än oss och är absolut svårfångad även på land.
Denna typ av fågelinfluensa har inte påvisats vara
farlig för människor och andra däggdjur, men ni som har tamfåglar ska vara
försiktiga. Ta absolut inte hem en sjuk gås.
Hav tålamod... 2021-01-14 (LK) Detta gäller inte Covid-19. Nej, det handlar om flytten av SkOFs hemsida till ett nytt webbhotell. Själva webbplatsen liksom databasen är på plats. Återstår databasanslutningen, som får vänta tills i morgon.
Nytt år, nya förhoppningar... 2021-01-04 (SkOF) Nu lyfter vi och lämnar 2020 bakom oss. Ett nytt år väntar och låt oss hoppas att det ska innehålla slutet på Corona-pandemin. Vaccin är på gång, så chansen finns.
SkOF närmar sig sitt 70-års jubileum men tänker inte pensionera sig. Vi behövs mer än någonsin! Dessutom vill vi slippa...
...att hålla avstånd!
...inte bara covid... 2020-11-13 (Måkläppsföreningen, SkOF, Länsstyrelsen Skåne)
Måkläppen är ett populärt utflyktsmål under tiden 1
nov-31 jan, då det är tillåtet att beträda området.
Notiser som tidigare publicerats på förstasidan hittar du i ARKIV-menyn t.v. |
Sveriges fåglar 2020
Sammanställning av långsiktiga förändringar i
fågelfaunan t.o.m. 2020. Denna gång med fokus på hav och kust.
Dagens obsar Sidan med kommunvisa uttag av dagens obsar fungerar nu åter. Välj "Fågelskådning" i menyn t.v. och därefter "Senaste obsar"
Lokalklubbarnas program.
Fågelkalendern Fågelkalendern är,ett riksomfattande fenologiprojekt, där alla kan vara med. Man väljer själv vilka arter man vill följa och gör två femminuters obspass per vecka.
Se mer detaljerad information
här
eller gå till
FJÄRILSSKÅDARE sökes! ![]() Kom med i Svensk Dagfjärilsövervakning! Läs mer► |
ANSER 2021-1
För Appendix med alla sifferuppgifter:
Klicka
HÄR
Äldre artiklar?
Sök i
ANSER-registret
uppdaterat t.o.m. 2019.
Tips från
Fåglar i Skåne 2019
KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION
Fåglar i Skåne 2018
KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION
Storlom i kök...
I 44 kapitel berättar Kenneth Bengtsson om vad som
kan hända i fåglars liv och att hjälpinsatser kan betyda mycket, både för
fågeln ifråga och för den engagerade allmänheten.
Mini-ANSER
Skickas gratis till nya medlemmar.
Fåglar i Skåne 2017
KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION
Fåglar i Skåne 2016
KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION Skånes
Fågelatlas
Skånsk
Skådarguide
Skånsk
Skånes Dagfjärilar ![]() Läs mer och beställ boken här
-----------------------------
Fåglarnas Malmö
Skånsk Vinterfågel-
atlas
|