Senaste nytt På gång Publikationer

SkOFs Gåsapris 2018 till Johan Andersson

2018-12-04 (Kenneth Bengtsson)

Gåsapriset delas ut till personer som gjort extraordinära insatser för fåglarna. Jävlar anamma och civilkurage prioriteras högt när mottagare utses. Årets pris gick till Johan Andersson i Dalby. Johan undsatte en havsörn och senare två tranor som fastnat i gyttja i Björkesåkrasjön. I motiveringen sades bl.a. "för att ha visat att det omöjliga ibland är möjligt genom att med okuvlig vilja och stort mod." Johan var alltså en klockren mottagare av Gåsapriset!

Bakgrunden är att den varma och torra sommaren innebar att stora delar av Björkesåkrasjön avvattnades och dess botten till stora delar frilagdes. Bottnen ifråga var oerhört dyig och räddningsaktioner för fåglarna ansågs omöjliga, Tills Johan beslöt sig för att agera!

Priset delades ut under måndagens föredrag i Lund. Lämpligt nog var det Peter Elfman som stod för föredraget. Peter är nämligen även konstnären bakom diplomet.

 

"Klyka" vid Falsterbo

2018-10-27 (Falsterbo Fågelstation)

Den blåsiga vädertyp vi har haft den senaste tiden har fört havsfåglar till svenska västkusten och några har t.o.m. kommit så långt som till Falsterbo. Tio havssulor har setts, liksom enstaka bredstjärtade labbar, fjällabbar och tretåiga måsar. Mest oväntad var nog en klykstjärtad stormsvala, som dök upp vid Nabben 27 oktober och dessutom visade upp sig på unikt nära håll.

Detta var åttonde fyndet av klykstjärtad stormsvala vid Falsterbo genom tiderna. Alla fåglarna har setts vid Nabben och alltid en åt gången. Den första sågs 30 september 1969. De följande sågs 1 oktober 1990, 4 november 1992, 18 september 1997, 4 oktober 1997, 30 oktober 1998, 23 september 2004 och nu alltså 27 oktober 2018. Det var högst sex år mellan observationerna 1990-2004, sen dröjde det 14 år till nästa...

 

Skogens dag på Bulltofta 2018

2018-10-03 (Kenneth Bengtsson)

Två intensiva dagar med låg- och mellanstadieklasser på Bulltofta i Malmö är avklarade. Gårdagen var hektisk och idag var det stundtals kaotiskt. Många barn ville klappa och bära många fåglar! När det var som mest intensivt stod tre klasser på vänt.

Då var Eva en klippa. Hon satte gränser och såg till att grupperna avlöste varandra i god ordning (eller så god som omständigheterna medgav). Vi hörde bara positiva omdömen och få barn lär ha blivit skadade. Leifs och PMs insatser var också ovärderliga. En person, knappt ens två, klarar detta själv.
150 MINI-ANSER delades ut till lärare.

 

Här kommer "MINI-ANSER"
- om fåglar för barn och ungdom

Vi tror att det är mycket viktigt att barn och ungdomar får lära känna djur och natur i tidig ålder. Fåglarna är då mycket lämpliga att börja med.
De finns runt om oss året om och många är lätta att se och uppleva på nära håll – inte minst i städer, trädgårdar och parker.
Vi hoppas att MINI-ANSER ska väcka nyfikenheten och kanske stimulera till fortsatt intresse.
Vi tror också att tidiga kontakter med djur och natur kan så frön, som kan gro till ett större intresse senare i livet.
Var nyfiken – och gärna på fåglar!

MINI-ANSER skickas ut till alla SkOF-medlemmar tillsammans med  nr. 3 av ANSER. Man kan också klicka HÄR eller på MINI-ANSER i "FÖRENINGEN"-menyn t.v. och läsa den digitala upplagan.

 

Två kämpar från Nordöstra Skånes Fågelklubb belönade:
Evert Valfridsson fick Gustaf Rudebeckstipendiet 2018

Ulrika Tollgren utsedd till Årets Silvertärna av SOF BirdLife

2018-09-02 (SkOF)

Som frekvent och uppskattad exkursionsledare sprider Evert Valfridsson, på samma sätt som Gustaf Rudebeck gjorde, kunskapen om fåglarna och skapar fågelintresse bland många olika grupper i samhället.

Evert visar stor uthållighet och entusiasm i allt som han företar sig. Vi kan exemplifiera med att han leder studiecirklar kring fåglar och fågelskydd, att han alltid ställer upp på möjliga och omöjliga frågor kring fåglar från massmedia och allmänhet, att han verkat i programverksamheten för Nordöstra Skånes Fågelklubb under hela 2000-talet och att han vandrat och informerat om fågellivet under snart 280 guidade visningar av Linnérundan i Kristianstad Vattenrike. Sist men inte minst kan nämnas att Evert tillbringar varenda kväll under en hel månad vid Pulken i Vattenriket under tranornas rastperiod!

Ytterligare en kämpe från Nordöstra Skånes Fågelklubb fick en utmärkelse under Bird-showens sista dag. Det var Ulrika Tollgren som utsågs till “Årets silvertärna” av SOF BirdLife Sverige.

 

Dags igen: Skåda med P-G

2018-08-18 (Falsterbo Fågelstation)

Idag (18 aug) är det premiär: Mellan kl. 08 och 12 finns P-G Bentz på plats utanför Fyrträdgården (på sjösidan) för att visa på vad som flyger över i fågelväg. Man kan komma och gå när man vill, det är gratis och det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om fåglar.

Fortsättning följer på söndag (19 aug) och därefter varje lördag-söndag hela hösten t.o.m. 20-21 oktober. Välkomna!

Fyrshopen öppnar lördag 25 augusti och är öppen varje veckoslut så länge P-Gs guidningar pågår.

 

Fågelungar...

2018-08-04 (SkOF, Fågelskydd Spillepeng)

Vad gälller upphittade fågelungar är huvudrådet:

Rör dem inte!

Läget är nämligen oftast under kontroll och ett ingripande leder oftare till en unges död än till ett fortsatt fungerande liv.

Det finns undantag, som alltid. Ta del av råd från Fågelskydd Spillepeng ang. de arter som allmänheten oftast kommer i kontakt med. Råden är givna efter skånska förhållanden.
Gå till listan Råd om fågelungar utifrån arttillhörighet hos Fågelskydd Spillepeng.

 

Fältsångare!
2018-07-24 (Falsterbo Fågelstation)

Idag ringmärktes den sjunde fältsångaren Acrocephalus agricola genom tiderna vid Falsterbo Fågelstation. Den fångades i vassen i Flommen på den allra sista nätrundan för dagen och bestämdes till 2k hona efter fjäderdräkt, irisfärg resp. ruvfläck.

De tidigare fältsångarna har ringmärkts 1962, 1990, 1992, 1998, 2003 och 2006. Fyra av dessa är ringmärkta i augusti och en i september, alla i Flommen. Fågeln från 2006 ringmärktes under slutet av vårsäsongen vid Falsterbo fyr (10 juni).
Det här var en riktigt trevlig överraskning för oss så här i början på en förhoppningsvis bra säsong!

 

Rekord för storkarna!
2018-06-25 (
Storkprojektet)

När årets ringmärkning nu går mot sitt slut så kan vi konstatera att antalet storkungar i år är större än någonsin tidigare i Storkprojektets historia. Faktum är att årets 95 ungar hos de friflygande paren är det bästa resultatet för de svenska storkarna under alla de drygt hundra år då storkstammen räknats. 1917, då den första storkräkningen genomfördes, blev 79 ungar flygfärdiga och de 34 paren som häckade då utgör bara hälften mot årets 68 par.

- Det är oerhört glädjande att det går så bra för storkarna! Det här är fortsättningen på en framgångstrend som skapats av idogt arbete från våra volontärer och av alla fantastiska människor, företag och organisationer som bidragit. Det är också ett kvitto på att naturvårdsarbetet som bedrivs runt om i Skåne ger effekt, säger Petter Albinson, projektledare för Storkprojektet.

Förutom 95 ungar i frihet så har ett drygt hundratal ungar fötts upp i hägn. Dessa kommer släppas ut 28 juli vid Hemmestorps mölla utanför Veberöd.

 

Preliminär örnrapport 2018
2018-06-23 (Kenneth Bengtsson)

Det gick ungefär som i fjor – bra för havsörnarna och dåligt för kungsörnarna. Ringmärkningspatrullen har besökt 18 havsörnsbon och ringmärkt 37 ungar. Det är några fler än ifjor. Men andelen misslyckade häckningar är fler i år och totalsumman ungar i kända bon blir sannolikt några färre än 2017. Minst 46 ungar i 25 bon är säkerställda i dagsläget.

För kungsörnarna gäller att vi hade koll på sju häckande par varav ett helt nytt för året. Ett par misslyckades troligen redan under ruvningstiden medan de övriga sex paren kläckte. Men vid ringmärkningsbesöken kunde det konstateras att ungarna dött i tre av bona. Det fanns inga spår av dem. Värmen? Två ungar ringmärktes (singelkullar) och i det nya parets bo finns en, möjligen två ungar.

 

Galen aprilmånad i Danmark
2018-05-07 (Kenneth Bengtsson)
Vårt grannland fick en jackpot vad gäller nya arter för landet under april. Hela tre sådana blev det och samtliga var förmodligen oväntade. Det började med en stubbstjärtseglare vid Skagen den 17 april, följdes av en snöfink (!) på Mön den 21:e och avslutades med en gulbrynad sparv vid Skagen den 28:e. Väderläget är och har varit bra för sydliga arter och både vi och danskarna kan kanske hoppas på mer.

Stubbstjärtseglaren är den enda av de tre som någonsin är sedd i Skåne. Det hände sig vid Krankesjön den 9 juni 1979 och observatör var Gustaf Rudebeck. Av gulbrynad sparv finns det ett fynd i Sverige – Järvafältet i Stockholm 2009.

 

Nytt vindskydd på Nabben
2018-04-29 (Falsterbo Fågelstation)

Nu finns det ett nytt stabilt vindskydd på Nabben. Det tog lite tid men sen alla formaliteter var avklarade uppfördes byggnaden snabbt. Vellinge kommun och Falsterbo Golfklubb står bakom tillkomsten av vindskyddet, som uppfördes av en byggfirma. Det är en välkommen present till sträckräknare och besökande fågelskådare.

 

Kentska tärnans återkomst till Falsterbo(?)

2018-04-09 (Falsterbo Fågelstation)

I början av förra seklet häckade kentska tärnor i en stor koloni på Måkläppen, just intill den stora skrattmåskolonin som fanns där ute på den tiden. Förra sommaren attraherades en flock på ca 30 kentska tärnor med flygga ungar till kolonin av skrattmåsar på Landgrens holme. Skulle det vara möjligt att få kentska tärnor att häcka i skrattmåsarnas närhet på Landgrens holme. Det vore väl värt ett försök, tyckte Mikael Kristersson och fågelstationen inköpte tio vettar av trä föreställande kentska tärnor.

Den 5 april placerades vettarna ut som en liten tärnkoloni på Landgrens holme. I morse visade Mikael upp vettarna för Göran Walinder. Göran kollade i tubkikaren och efter en liten stund säger han:"Du Mikael, en av vettarna rör på sig!"

Inte nog med det... Ett par timmar senare meddelade Mikael: "Nu är dom två!" Efter ytterligare nån timme åkte P-G Bentz ut för att fotografera dem och då var det sex kentska i vette-kolonin! Senare på dagen när Mikael höll på med justering av elstängslet var det fyra stycken; två par som livligt kurtiserade varandra med resta nackfjädrar! För bra för att vara sant? Vi får se...

 

SkOFs årsmöte 2018
2018-03-12 (SkOF)

SkOFs årsmöte 2018 avhölls i Lund måndagen 12 mars. Mötet var odramatiskt och de närvarande medlemmarna biföll revisorernas förslag om ansvarsfrihet för styrelsen 2017 och valberedningens förslag till styrelse 2018.
Staffan Åkeby omvaldes som ordförande för ytterligare ett år. För en ny treårsperiod omvaldes styrelseledamöterna P-G Bentz, Eva Engberg, Karin Persson och Caroline Sjöström. Ett nyval blev det genom Per-Magnus Åhrén, som ersatte avgående Juliana Dänhardt.

SkOFs kassör Karin Persson presenterade föreningens ekonomi ingående och den bedöms vara fortsatt god. Efter avslutade årsmötesförhandlingar blev det fikapaus med kanelbullar.
Mötet avslutades med att Henrik Ehrenberg höll ett fascinerande föredrag om två veckors fågelskådning i Alaska. Åhörarna fick se många både vackra, spännande och svårkryssade arter.

 

Blev detta slutet för Malmö pilgrimsfalk?
2018-02-04 (Kenneth Bengtsson)

Förra vintern uppehöll sig två pilgrimsfalkar i centrala Malmö. De sågs ofta vid Scandic hotell vid Triangeln och Johanneskyrkan strax intill. I höstas dök en falk upp igen och troligen var det en av fjorårets övervintrare. Denna rapporterades senast den 29 januari.

Dagen efter hittades en fotskadad pilgrimsfalk på en balkong på 9:e våningen i ett bostadsområde inte alltför långt från Triangeln. Skadan på foten visade sig tyvärr vara ohjälplig och falken avlivades i samråd med veterinär. Frågan är om det var Scandic-falken som fick sluta? Den har nämligen inte rapporterats sedan dess. Pilgrimsfalken ifråga var en hanne och född i Halland 2012.

 

Reserapporter åter tillgängliga
2018-02-04 (SkOF)

Rapporterna från resorna med SkOF-Scanbird är nu återställda och kan nås här eller via länken till resorna i kolumnen till vänster.

 

Nu är det dags igen... 26-29 januari
2018-01-23 (SOF-BirdLife)

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av SOF-BirdLifes mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter!

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 26–29 januari och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art.

Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.

Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö

Här är länken till webbsidan för Vinterfåglar Inpå Knuten!

Appen på App Store                        Appen på Google Play

 

 

Notiser som tidigare publicerats på förstasidan hittar du i ARKIV-menyn t.v.

Ny SkOF-resa:
Portugal 6-13 april 2019
 *****  SLUTSÅLD  *****

 

Ny SkOF-resa:
Ungern 4-11 maj 2019

 

SkOF-program
SkOF-måndagskvällar inför hösten är nu klara. Klicka ovan för att se vilka föredrag som kommer att hållas.
 

Lokalklubbarnas program.
Klicka ovan för att se aktuella händelser i lokalklubbarnas program.

 

Fågelkalendern
- fenologi för alla!

Nu startar Fågelkalendern, ett riksomfattande fenologiprojekt, där alla kan vara med. Man väljer själv vilka arter man vill följa och gör två femminuters obspass per vecka.

Se mer detaljerad information här eller gå till
Fågelkalenderns hemsida

 

FJÄRILSSKÅDARE sökes!


Kom med i
Svensk Dagfjärilsövervakning!
Läs mer►

Missade du...
Mikael Kristerssons film Ljusår på TV?

Foto: Mikael Kristersson.
Köp den på DVD i vår webshop!

Fåglar i Skåne 2017

Förbeställda böcker skickas ut snarast efter tryck. Har du inte beställt kan du köpa boken via mail, telefon eller i webshopen, Pris: 150 kr + porto.

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

ANSER 2018-4
Äldre artiklar?
Sök i ANSER-registret uppdaterat t.o.m. 2015.

 

MINI-ANSER
-om fåglar för barn och ungdom

Skickas gratis till nya medlemmar.
Man kan också klicka HÄR eller på MINI-ANSER i menyn "FÖRENINGEN" t.v. och läsa den digitala upplagan.

 

Fåglar i Skåne 2016

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

Fåglar i Skåne 2015

 

Skånes Fågelatlas

Format (bxh): 21,5x27,5 cm, 448 sidor, inbunden.
Pris för
SkOF-medlemmar: 300 kr.
övriga: 350 kr.

Porto (135 kr) tillkommer.
Beställ via mail HÄR

 

NY BOK OM SKÅNES DAGFJÄRILAR

Läs mer och beställ boken här

 

-----------------------------

 

Andra tips från
WEBSHOPEN:

 

 

 

 

------------------------------

Skånsk Skådarguide
in ENGLISH
Now SEK 50
CLICK ON THE IMAGE !
Läs mer!

 

------------------------------

Vingar över Falsterbo
2 uppl. 150 kr.
Läs mer!

 

SKÅNSK VINTERFÅGELATLAS
Winter Bird Atlas of Skåne
Klicka i bilden Click on the image

Läs mer!