På programmet

Nästa SkOF-arrangemang:

Måndag 26 februari 2018. Per Magnus Åhrén: Skogssångare - juveler i nordöstra USA
I nordöstra USA och sydvästra Kanada häckar och passerar merparten av Nordamerikas skogssångare. Här finns en rad fina nationalparker och naturreservat där möjligheten är stor att få se, och höra, dessa utomordentligt färggranna tättingar. I Pt Pelee National Park i Ontario och Magee Marsh i Ohio finns unika möjligheter under maj månad att delta i bl.a. guidade turer under de välbesökta publika skogssångarveckorna som tex. ”Biggest week in American birding”. Per-Magnus, biolog, skådare och f.d. naturvårdschef i Skåne har besökt flera av dessa områden de senaste åren. Han visar bilder på alla skogssångare som uppträder i nordost och flera andra karismatiska arter från nämnda platser men även från besök i bl.a. Cape Cod och Cape May.

Kl. 19:00 på Ekologihuset, Lund. Fri entré.
OBS. Ingång från västra entrén (vid vindtunneln).

Senaste nytt På gång Publikationer

E-postlänkar
2018-02-19 (Lennart Karlsson)
Klickbara e-postlänkar på denna domän (skof.se) verkar inte alltid fungera, om man har en annan e-posthanterare än Outlook. Ett enkelt sätt att komma runt detta är att högerklicka på länken och i menyn som då kommer upp klickar man på "Kopiera e-postadress". Sen går man till sin ordinarie e-posthanterare och klistrar in den kopierade adressen i adressfältet.
Har man Gmail kan man ladda ned ett tillägg som gör att ett Gmail skrivfönster öppnas. Detta tillägg finns här: https://chrome.google.com/webstore/search/mailto%20for%20gmail?hl=en-US
Välj det översta av de tre som kommer upp. Starta om datorn och det bör fungera
Hur det är med man andra e-posthanterare (t.ex. telia, comhem eller egna domäner typ skof, sturnus, akeby) vet jag inte riktigt. Om det inte fungerar kan man kontakta sin serveradministratör eller sitt webbhotell.
Återkommer när jag vet mer. Finns det någon därute som redan vet mer - hör av dig!

 

Blev detta slutet för Malmö pilgrimsfalk?
2018-02-04 (Kenneth Bengtsson)

Förra vintern uppehöll sig två pilgrimsfalkar i centrala Malmö. De sågs ofta vid Scandic hotell vid Triangeln och Johanneskyrkan strax intill. I höstas dök en falk upp igen och troligen var det en av fjorårets övervintrare. Denna rapporterades senast den 29 januari.

Dagen efter hittades en fotskadad pilgrimsfalk på en balkong på 9:e våningen i ett bostadsområde inte alltför långt från Triangeln. Skadan på foten visade sig tyvärr vara ohjälplig och falken avlivades i samråd med veterinär. Frågan är om det var Scandic-falken som fick sluta? Den har nämligen inte rapporterats sedan dess. Pilgrimsfalken ifråga var en hanne och född i Halland 2012.

 

Reserapporter åter tillgängliga
2018-02-04 (SkOF)

Rapporterna från resorna med SkOF-Scanbird är nu återställda och kan nås här eller via länken till resorna i kolumnen till vänster.

 

Nu är det dags igen... 26-29 januari
2018-01-23 (SOF-BirdLife)

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av SOF-BirdLifes mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter!

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 26–29 januari och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art.

Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.

Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö

Här är länken till webbsidan för Vinterfåglar Inpå Knuten!

Appen på App Store                        Appen på Google Play

 

 

Notiser som tidigare publicerats på förstasidan hittar du i ARKIV-menyn t.v.

Res med SkOF och
ScanBird 2018

 

Pyrenéerna 21-28 maj

 

Estland 5-11 juni

 

Fågelkalendern
- fenologi för alla!

Nu startar Fågelkalendern, ett riksomfattande fenologiprojekt, där alla kan vara med. Man väljer själv vilka arter man vill följa och gör två femminuters obspass per vecka.

Se mer detaljerad information här eller gå till
Fågelkalenderns hemsida

 

 

SkOF-program
SkOF-kvällar m.m.
 

 

Lokalklubbarnas program.

 

FJÄRILSSKÅDARE sökes!


Kom med i
Svensk Dagfjärilsövervakning!
Läs mer►

Missade du...
Mikael Kristerssons film Ljusår på TV?

Foto: Mikael Kristersson.
Köp den på DVD i vår webshop!

ANSER 2017-4
Äldre artiklar?
Sök i ANSER-registret uppdaterat t.o.m. 2015.

 

Fåglar i Skåne 2016

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

Fåglar i Skåne 2015

 

Skånes Fågelatlas

Format (bxh): 21,5x27,5 cm, 448 sidor, inbunden.
Pris för
SkOF-medlemmar: 300 kr.
övriga: 350 kr.

Porto (135 kr) tillkommer.
Beställ via mail HÄR

 

NY BOK OM SKÅNES DAGFJÄRILAR

Läs mer och beställ boken här

 

-----------------------------

 

Andra tips från
WEBSHOPEN:

 

 

 

 

------------------------------

Skånsk Skådarguide
in ENGLISH
Now SEK 50
CLICK ON THE IMAGE !
Läs mer!

 

------------------------------

Vingar över Falsterbo
2 uppl. 150 kr.
Läs mer!

 

SKÅNSK VINTERFÅGELATLAS
Winter Bird Atlas of Skåne
Klicka i bilden Click on the image

Läs mer!