Senaste nytt På gång Publikationer

SkOFs årsmöte 2020

(2020-03-09, SkOF)

Före säsongens sista SkOF-kväll med föredrag, avhölls årsmötet 9 mars 2020 i Lund med 34 deltagare. Ordförande Per-Magnus Åhrén höll i klubban och omvaldes som SkOFs ordförande med ordinarie sekreteraren Staffan Åkeby vid sin sida. Ekonomin gicks igenom, inga frågeställningar restes, revisionsberättelsen lästes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Fem ledamöter stod för omval och fyra av dessa valdes om för en ny treårsperiod. Som ny ledamot efter Leif Dehlin, som avböjt omval, valdes Mona Hansson från Helsingborg. Mona är utbildad revisor men numera aktiv som fritidspedagog och har tagit stor del i barnverksamheten under FBS.

Caroline Sjöström stod inte för omval men önskade avgå ur styrelsen pga. sin långa resväg till Skåne. För en tid av ett år invaldes därför Rachel Muheim från Torna-Hällestad. Rachel är forskare på Biologiska institutionen i Lund och sedan många år medlem i Falsterbokommittén.

Ingen av de nyvalda deltog i mötet pga. förkylningstiderna men båda är varmt välkomna i styrelsegänget! Tack till Leif och Caroline för de gångna åren! Avgående revisorn Lars-Erik Nygren avtackades också och nye revisorn Richard Ottvall välkomnades.

Efter förhandlingarna höll Hans Cronert ett fantastiskt föredrag om en resa till Amurområdet i östra Sibirien. En blandad kompott av fåglar och kultur inspirerade 55 åhörare.

 

Har du hört en berguv? Tipsa oss!
(2020-02-27, SkOF)

I år räknar vi berguvar i Skåne. Inventeringen genomförs i hela Sverige under ledning av BirdLife Sverige. För Skånes del genomförs inventeringen av Projekt Berguv Skåne inom Skånes Ornitologiska Förening.

Projekt Berguv Skåne vill gärna ha in rapporter på ropande berguvar. Berguven kan ropa hela året runt, men den viktigaste perioden är februari till april. Rätt tid för att höra berguven ropa är under kvällar och morgnar. Hannens dova tvåstaviga hoande hörs gärna från berg, men även från skogsmark, och det kan höras mycket långa sträckor om det är vindstilla.
Vi känner till 15 revir i Skåne, men vi misstänker att det finns flera till och vi vill gärna ha er hjälp för att hitta dem. Så om du ser eller hör en berguv, så rapportera det skriftligt till Thomas Lindblad  eller via sms-text till 0733-120614. Tack så mycket!

 

Inventering av mindre hackspett och entita 2020
(2020-02-24, Lunds universitet, Carsten Kost)

Efter en lyckad inventeringssäsong under 2019 letar vi återigen efter volontärer för kartering av mindre hackspett och entita runtom i landet.

Mer information hittar du på denna sida

Om det inte finns någon ruta som är tillräcklig nära dig eller alla som är nära är bokade kan du höra av dig och få förslag för en ny inventeringsruta nära där du bor.

Inventeringen ska genomföras under mars-april 2020 och antal besök och tid som det tar kan variera beroende på antal och längd av observationer du gör och hur habitatet i rutan ser ut. Tack vare många fantastiska insatser av förra årets volontärer kommer biotopbeskrivningen inte att kräva lika mycket tid som förra säsongen.

Om du är intresserad av att inventera dessa två arter och kan tänka dig att göra en enkel beskrivning av habitatet inom rutan så skriv gärna ett email till Carsten Kost.

Milersättning för körning i samband med inventeringen kan utbetalas.
 

Bibliska(!) mängder bergfinkar i Skåne
2020-01-16 (Tomas Svensson)

Att det är ett i sanning extremt år för bokollon har inte gått bergfinkarna förbi – eller kanske snarare: det har bergfinkarna inte flugit förbi. Miljoner bergfinkar övervintrar i år i Skåne! Få fågelarter i världen ansamlas i de mängder som bergfinkar kan göra, och strax innan jul noterades hur flera miljoner passerade Båstad. Efter lite detektivarbete kunde en stor sovplats lokaliseras till sluttningarna norr om Rössjön och därefter har många fågelvänner kunnat avnjuta det mäktiga skådespel deras morgon- och kvällsrutiner bjuder på. Många är de som säger sig ha fått en av sina livs största fågelupplevelser!  Bergfinkarna drar till sig många rovfåglar och att se stora flockar finkar undfly dykande pilgrimsfalkar är en läcker syn! Läs mer >>

 

En oväntad fågelunge
2020-01-16 (Kenneth Bengtsson)

Det nya året vara bara åtta dagar gammalt när några Malmöskådare upptäckte en hornuggleunge i Malmö Slottspark. Normalt ses dessa ungar någon gång i maj månad. Upptäckten var således mycket oväntad.
Ungen bedömdes vara 3-4 veckor gammal och kläcktes alltså i december 2019. Den är därmed både tidig och sen! Fast det är nog mest rättvist att kalla häckningen för en sen hösthäckning. Äggen måste ha lagts under november månads andra halva. Kuriöst nog är ungen alltså redan är inne på sitt andra kalenderår – en "2K" på fågelskådarspråk!

När detta skrivs den 16 januari lever ungen fortfarande. Däremot har två senare upptäckta ungar gått hädan. En föll ner 10 januari och visade sig ha deformerade ben. En tredje, den minsta, hittades död på marken 15 januari och den dog förmodligen i samband med ihållande regn dagen innan. Den äldsta ungen verkar vara i god form och har glatt många skådare under veckan som gått.

 

 

Nu är det dags igen... 31 jan-3 feb 2020
2020-01-13 (SOF-BirdLife)

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av SOF-BirdLifes mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter!

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 31 jan-3 feb och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art.

Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.

Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö

Här är länken till webbsidan för Vinterfåglar Inpå Knuten!

Appen på App Store                        Appen på Google Play

 

Notiser som tidigare publicerats på förstasidan hittar du i ARKIV-menyn t.v.

SkOF-program
 

Lokalklubbarnas program.
Klicka ovan för att se aktuella händelser i lokalklubbarnas program.

 

Fågelkalendern
- fenologi för alla!

Fågelkalendern är,ett riksomfattande fenologiprojekt, där alla kan vara med. Man väljer själv vilka arter man vill följa och gör två femminuters obspass per vecka.

Se mer detaljerad information här eller gå till
Fågelkalenderns hemsida

 

FJÄRILSSKÅDARE sökes!


Kom med i
Svensk Dagfjärilsövervakning!
Läs mer►

ANSER 2020-1

Äldre artiklar?

Sök i ANSER-registret uppdaterat t.o.m. 2019.

 

Fåglar i Skåne 2018

Förbeställda böcker skickas ut snarast efter tryck. Har du inte beställt kan du köpa boken via mail, telefon eller i webshopen, Pris: 150 kr + porto.

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

Storlom i kök...

I 44 kapitel berättar Kenneth Bengtsson om vad som kan hända i fåglars liv och att hjälpinsatser kan betyda mycket, både för fågeln ifråga och för den engagerade allmänheten.
Beställ via mail, telefon eller i webshopen,
Pris: 90 kr + porto 54 kr.

 

MINI-ANSER
-om fåglar för barn och ungdom

Skickas gratis till nya medlemmar.
Man kan också klicka HÄR eller på MINI-ANSER i menyn "FÖRENINGEN" t.v. och läsa den digitala upplagan.

 

Fåglar i Skåne 2017

Förbeställda böcker skickas ut snarast efter tryck. Har du inte beställt kan du köpa boken via mail, telefon eller i webshopen, Pris: 100 kr + porto.

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

Fåglar i Skåne 2016

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

Skånes Fågelatlas

Format (bxh): 21,5x27,5 cm, 448 sidor, inbunden.
Pris för
SkOF-medlemmar: 300 kr.
övriga: 350 kr.

Porto (135 kr) tillkommer.
Beställ via mail HÄR

 

NY BOK OM SKÅNES DAGFJÄRILAR

Läs mer och beställ boken här

 

-----------------------------

 

Andra tips från
WEBSHOPEN:

 

 

 

 

------------------------------

Skånsk Skådarguide
in ENGLISH
Now SEK 50
CLICK ON THE IMAGE !
Läs mer!

 

------------------------------

Vingar över Falsterbo
2 uppl. 150 kr.
Läs mer!

 

SKÅNSK VINTERFÅGELATLAS
Winter Bird Atlas of Skåne
Klicka i bilden Click on the image

Läs mer!