Senaste nytt På gång Publikationer

√Ąntligen en hyfsad kungs√∂rnss√§song

(2020-06-16, (Kenneth Bengtsson, SkOF)

Efter flera år med dåligt resultat för våra skånska kungsörnar blev det 2020 ett godkänt utfall. Vi fann sex säkert häckande par och misstänker att ytterligare två par har sina bon på okända platser. Av de sex säkra paren hade fyra varsin unge när det var dags för ringmärkning och de fyra presenteras på fotona. I ett fall fanns ett okläckt rötägg och i ett annat bo fanns en del plastskräp. örnar drar gärna sånt till sina bon men det rensas bort av ringmärkaren.

Två par misslyckades alltså och bland dem återfinns den numera 33-åriga honan. Hon har misslyckats fyra av de senaste fem säsongerna och det beror förmodligen på hennes höga ålder.

 

Landgrens holme 2020 - fler fåglar än nånsin!

(2020-05-14, Mikael Kristersson, Falsterbo Fågelstation)

Idag räknades de häckande fåglarna på Landgrens holme, Skanör. Som vanligt använde jag en 20 meter hög lift placerad inne vid observationsplattformen ca 100 meter från holmen. På så sätt får man en utmärkt överblick utan att störa och kan räkna art för art med tubkikare och stegräknare (fast lite svajigt när det blåser kallt!)

Det blev åter rekord vad gäller antalet par på den lilla ön, det var minst 819. En art hade fördubblat sitt antal sedan förra året nämligen kentsk tärna, som hade inte mindre än 203 bon! Det bör vara Sveriges största koloni av kentsk tärna.

Skrattmåsarna hade också ökat i antal och är nu den vanligaste arten på holmen med minst 367 par.

De senaste tre årens resultat:

Tyvärr har skärfläckorna minskat något, nu 172 ruvande par. Det beror kanske på att kajorna går ganska hårt åt just skärfläckor. Medan tärnor och skrattmåsar ligger tätt och tryggt i kolonier häckar skärfläckorna mer utspritt. När kajorna närmar sig, ofta i småflockar, lyckas till slut en kaja irritera en ruvande skärfläcka av boet och så kan en annan kaja komma bakifrån och norpa ett ägg.

Trots detta - idag kläckte de första skärfläckorna. Två par var på väg norrut men med vardera bara en unge, vilket bekräftar svårigheterna att få ut en hel kull.

 

Naturen är fortfarande öppen!

(2020-04-10, SkOF, BirdLife Sverige)

I dessa Coronatider är fågelskådning är en aktivitet som kan genomföras både i grupp och ensamt. SkOF hoppas att du fortsätter njuta av naturen, fåglarna och vårens ankomst.

Vi vill passa på att slå ett slag får "ekoskådning", vilket ju passar utmärkt om man ändå ska hålla sig i hemmamarkerna. Promenera eller cykla till dina närbelägna fågellokaler Рeller varför inte passa på att upptäcka nya områden som kanske inte är kända fågellokaler men som kan bjuda på helt oväntade överraskningar i fågelväg? Skåne har mycket att bjuda på!

Vi ber alla som vistas i naturen, med eller utan kikare att visa hänsyn och ta ett personligt ansvar.
Håll avstånd till andra även när du är utomhus, ca 2 meter, ungefär som vingspannet på en havsörn!

 

SkOFs årsmöte 2020

(2020-03-09, SkOF)

Före säsongens sista SkOF-kväll med föredrag, avhålls årsmötet 9 mars 2020 i Lund med 34 deltagare. Ordförande Per-Magnus Åhrén höll i klubban och omvaldes som SkOFs ordförande med ordinarie sekreteraren Staffan Åkeby vid sin sida. Ekonomin gicks igenom, inga frågeställningar restes, revisionsberättelsen lästes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Fem ledamöter stod för omval och fyra av dessa valdes om för en ny treårsperiod. Som ny ledamot efter Leif Dehlin, som avböjt omval, valdes Mona Hansson från Helsingborg. Mona är utbildad revisor men numera aktiv som fritidspedagog och har tagit stor del i barnverksamheten under FBS.

Caroline Sjöström stod inte för omval men önskade avgå ur styrelsen pga. sin långa resväg till Skåne. För en tid av ett år invaldes därför Rachel Muheim från Torna-Hällestad. Rachel är forskare på Biologiska institutionen i Lund och sedan många år medlem i Falsterbokommittén.

Ingen av de nyvalda deltog i mötet pga. förkylningstiderna men båda är varmt välkomna i styrelsegänget! Tack till Leif och Caroline för de gångna åren! Avgående revisorn Lars-Erik Nygren avtackades också och nye revisorn Richard Ottvall välkomnades.

Efter förhandlingarna höll Hans Cronert ett fantastiskt föredrag om en resa till Amurområdet i östra Sibirien. En blandad kompott av fåglar och kultur inspirerade 55 åhörare.

 

Har du hört en berguv? Tipsa oss!
(2020-02-27, SkOF)

I år räknar vi berguvar i Skåne. Inventeringen genomförs i hela Sverige under ledning av BirdLife Sverige. För Skånes del genomförs inventeringen av Projekt Berguv Skåne inom Skånes Ornitologiska Förening.

Projekt Berguv Skåne vill gärna ha in rapporter på ropande berguvar. Berguven kan ropa hela året runt, men den viktigaste perioden är februari till april. Rätt tid för att höra berguven ropa är under kvällar och morgnar. Hannens dova tvåstaviga hoande hörs gärna från berg, men även från skogsmark, och det kan höras mycket långa sträckor om det är vindstilla.
Vi k√§nner till 15 revir i Sk√•ne, men vi misst√§nker att det finns flera till och vi vill g√§rna ha er hj√§lp f√∂r att hitta dem. S√• om du ser eller h√∂r en berguv, s√• rapportera det skriftligt till Thomas Lindblad  eller via sms-text till 0733-120614. Tack s√• mycket!

 

Inventering av mindre hackspett och entita 2020
(2020-02-24, Lunds universitet, Carsten Kost)

Efter en lyckad inventeringssäsong under 2019 letar vi återigen efter volontärer för kartering av mindre hackspett och entita runtom i landet.

Mer information hittar du på denna sida

Om det inte finns någon ruta som är tillräcklig nära dig eller alla som är nära är bokade kan du höra av dig och få förslag för en ny inventeringsruta nära där du bor.

Inventeringen ska genomföras under mars-april 2020 och antal besök och tid som det tar kan variera beroende på antal och längd av observationer du gör och hur habitatet i rutan ser ut. Tack vare många fantastiska insatser av förra årets volontärer kommer biotopbeskrivningen inte att kräva lika mycket tid som förra säsongen.

Om du är intresserad av att inventera dessa två arter och kan tänka dig att göra en enkel beskrivning av habitatet inom rutan så skriv gärna ett email till Carsten Kost.

Milersättning för körning i samband med inventeringen kan utbetalas.
 

Bibliska(!) mängder bergfinkar i Skåne
2020-01-16 (Tomas Svensson)

Att det √§r ett i sanning extremt √•r f√∂r bokollon har inte g√•tt bergfinkarna f√∂rbi – eller kanske snarare: det har bergfinkarna inte flugit f√∂rbi. Miljoner bergfinkar √∂vervintrar i √•r i Sk√•ne! F√• f√•gelarter i v√§rlden ansamlas i de m√§ngder som bergfinkar kan g√∂ra, och strax innan jul noterades hur flera miljoner passerade B√•stad. Efter lite detektivarbete kunde en stor sovplats lokaliseras till sluttningarna norr om R√∂ssj√∂n och d√§refter har m√•nga f√•gelv√§nner kunnat avnjuta det m√§ktiga sk√•despel deras morgon- och kv√§llsrutiner bjuder p√•. M√•nga √§r de som s√§ger sig ha f√•tt en av sina livs st√∂rsta f√•gelupplevelser!  Bergfinkarna drar till sig m√•nga rovf√•glar och att se stora flockar finkar undfly dykande pilgrimsfalkar √§r en l√§cker syn! L√§s mer >>

 

En oväntad fågelunge
2020-01-16 (Kenneth Bengtsson)

Det nya året vara bara åtta dagar gammalt när några Malmöskådare upptäckte en hornuggleunge i Malmö Slottspark. Normalt ses dessa ungar någon gång i maj månad. Upptäckten var således mycket oväntad.
Ungen bed√∂mdes vara 3-4 veckor gammal och kl√§cktes allts√• i december 2019. Den √§r d√§rmed b√•de tidig och sen! Fast det √§r nog mest r√§ttvist att kalla h√§ckningen f√∂r en sen h√∂sth√§ckning. √Ąggen m√•ste ha lagts under november m√•nads andra halva. Kuri√∂st nog √§r ungen allts√• redan √§r inne p√• sitt andra kalender√•r – en "2K" p√• f√•gelsk√•darspr√•k!

När detta skrivs den 16 januari lever ungen fortfarande. Däremot har två senare upptäckta ungar gått hädan. En föll ner 10 januari och visade sig ha deformerade ben. En tredje, den minsta, hittades död på marken 15 januari och den dog förmodligen i samband med ihållande regn dagen innan. Den äldsta ungen verkar vara i god form och har glatt många skådare under veckan som gått.

 

 

Nu är det dags igen... 31 jan-3 feb 2020
2020-01-13 (SOF-BirdLife)

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av SOF-BirdLifes mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in Рmen vi vill ha ännu fler rapporter!

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 31 jan-3 feb och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art.

Tack vare alla rapporter för vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.

Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö

Här är länken till webbsidan för Vinterfåglar Inpå Knuten!

Appen p√• App Store                        Appen p√• Google Play

 

Notiser som tidigare publicerats på förstasidan hittar du i ARKIV-menyn t.v.

Naturguidningar 2020

Kalender med aktiviteter som arrangeras av föreningar (bl.a. SkOF/Falsterbo Fågelstation), guideföretag, stiftelser, stat och kommun i skånsk natur.

Kalendern finns på länsstyrelsens webbplats, och adressen är:
www.hittadinplats.nu

 

Dagens obsar

Sidan med kommunvisa uttag av dagens obsar fungerar nu åter. Välj "Fågelskådning" i menyn t.v. och därefter "Senaste obsar"

 

SkOF-program
 

Lokalklubbarnas program.
Klicka ovan för att se aktuella händelser i lokalklubbarnas program.

 

Fågelkalendern
- fenologi för alla!

Fågelkalendern är,ett riksomfattande fenologiprojekt, där alla kan vara med. Man väljer själv vilka arter man vill följa och gör två femminuters obspass per vecka.

Se mer detaljerad information här eller gå till
Fågelkalenderns hemsida

 

FJ√ĄRILSSK√ÖDARE s√∂kes!


Kom med i
Svensk Dagfjärilsövervakning!
L√§s mer►

ANSER 2020-2

√Ąldre artiklar?

Sök i ANSER-registret uppdaterat t.o.m. 2019.

 

Fåglar i Skåne 2018

KLICKA H√ĄR F√ĖR DIGITAL VERSION

 

Storlom i kök...

I 44 kapitel berättar Kenneth Bengtsson om vad som kan hända i fåglars liv och att hjälpinsatser kan betyda mycket, både för fågeln ifråga och för den engagerade allmänheten.
Beställ via mail, telefon eller i webshopen,
Pris: 90 kr + porto 54 kr.

 

MINI-ANSER
-om fåglar för barn och ungdom

Skickas gratis till nya medlemmar.
Man kan ocks√• klicka H√ĄR eller p√• MINI-ANSER i menyn "F√ĖRENINGEN" t.v. och l√∂sa den digitala upplagan.

 

Fåglar i Skåne 2017

KLICKA H√ĄR F√ĖR DIGITAL VERSION

 

Fåglar i Skåne 2016

KLICKA H√ĄR F√ĖR DIGITAL VERSION

 

Skånes Fågelatlas

Format (bxh): 21,5x27,5 cm, 448 sidor, inbunden.
Pris för
SkOF-medlemmar: 300 kr.
övriga: 350 kr.

Porto (135 kr) tillkommer.
Best√§ll via mail H√ĄR

 

NY BOK OM SK√ÖNES DAGFJ√ĄRILAR

Läs mer och beställ boken här

 

-----------------------------

 

Andra tips från
WEBSHOPEN:

 

 

 

 

------------------------------

Skånsk

Skådarguide
in ENGLISH
Now SEK 50
CLICK ON THE IMAGE !
Läs mer!

 

SK√ÖNSK VINTERF√ÖGEL-

ATLAS
Winter Bird Atlas of Skåne
Klicka i bilden Click on the image

Läs mer!