10 februari, 2023

Miljonflock med bergfink vid Brösarp

Efter ett fint bokollonår finns det denna vinter gott om bergfinkar kvar i Sverige. Stora flockar har under en längre tid noterats i både västra Blekinge och på Österlen. Dessa flockar sover tätt samman på platser med lämpligt mikroklimat och nyttjar typiskt samma sovplats vintern igenom. I Sverige faller valet ofta på granplanteringar. Observationer vid gryning och skymning har indikerat att flocken i Blekinge bör tillbringa natten relativt nära Ryssberget, och flocken vid Österlen någonstans i krokarna av Drakamöllan.

 

Exakta positioner för sovplatserna har dock förblivit okända tills Ronny Andersson och Rolf Landström hittade sovplatsen för den skånska flocken. De sover i ett granbestånd inbäddat i skog i den västra delen av Ravlunda skjutfält. Inflygningen på eftermiddagen kan vackert avnjutas från Brösarps norra backar. Inflygningen börjar ca 45 minuter före solnedgång.

 

Lämplig offentlig parkering finns vid Rastplats Brösarp strax intill Brösarps scoutstuga (GPS 55.73386, 14.11173) utmed väg 19 strax norr om Brösarp. Och efter en kort promenad ut på backarna står man väl positionerad för njuta av skådespelet. Ingen har hittills gjort någon ordentlig räkning, men då sovplatsen upptar ca 1,5 hektar (ytan som är täckt av spillning) rör det sig rimligen om i storleksordningen en miljon bergfinkar.

 

av Tomas Svensson, ledamot av SkOFs styrelse

 

Spread the love