Örnar

Allt sedan de första häckningarna av kungsörn och havsörn i Skåne (1989 resp. 2000) konstaterades har SkOF årligen bevakat och följt upp de skånska paren.

Foto: Rolf Nordquist

För kungsörnens del sker det sedan många år på Länsstyrelsens uppdrag, men för havsörnens del sker det helt på föreningens eget initiativ. Vi inventerar alla kända örnrevir varje år och följer upp påbörjade häckningar. Ringmärkning av ungar sker där så är lämpligt, och dessa märkningar ger oss goda möjligheter att följa ungöverlevnaden och hur örnarna rör sig i såväl Skåne som övriga regioner. Nya revir eftersöks också och här är vi tacksamma för tips. Drivande i bevakningen är idag David Folkesson david.folkesson@hotmail.se

 

För kungsörnens del handlar det i dagsläget (2021) om ett tiotal kända revir. För havsörnarna är det betydligt fler revir och för dem finns också ett förmodat stort mörkertal. Under 2021 påbörjades minst 40 häckningar i landskapet.

 

Kunskapen om örnarnas förekomster och rörelser är viktiga ur många aspekter, inte minst när SkOF får in avverkningsanmälningar för synpunkter.


Vårt arbete med örnarna har genererat flera texter i Anser och här ges några exempel (klicka på länken till respektive artikel för att läsa den):

Foto: Rolf Nordquist