Vinterfåglar inpå knuten

För nittonde året i rad bjuds allmänheten in att räkna vinterfåglar på matningsplatser runt om i landet. 2024 skall fågelbordets gäster räknas under ”långhelgen” fredagen 26 januari – måndagen 29 januari. BirdLife Sveriges evenemang engagerar numera drygt 20 000 hushåll och har blivit något av en folkrörelse.

 

Att bjuda in våra övervintrande fåglar till ett dukat fågelbord är en gammal tradition. Domherrar och gulsparvar i en julkärve i ett snöigt vinterlandskap är den traditionella bilden av en utfodringsplats för småfåglar. Men tiderna har förändrats. Snörika vintrar blir allt sällsyntare, åtminstone i södra Sverige, och kärven har ersatts av allehanda moderna matningsanordningar, allt från mer eller mindre fantasifulla fågelbord till frö- och jordnötsautomater och talgfyllda kokosnötter.

 

Även artsammansättningen har förändrats. Tidigare var övervintrande rödhakar och ringduvor ovanliga besökare, men nu ses de i allt större antal vid fågelmatningarna i synnerhet i landets sydligare delar. Samtidigt har grönfinkarna och gulsparvarna blivit allt fåtaligare, medan mesarna och finkarna håller ställningar någorlunda väl.

 

Evenemanget ”Vinterfåglar inpå knuten” bidrar inte bara till att sprida intresset för fåglar till en allt vidare krets utan också till att öka vår kunskap om de övervintrande fåglarna i vår närhet, bland annat hur deras antal och utbredning förändras över tid. Allmänhetens bidrag till vetenskapen på detta sätt kallas ofta ”Citizen Science” och är ett viktigt komplement till mer seriös forskning.

 

Årligen har drygt 1 500 rapporter kommit in från matningar runt om i Skåne. Men ju fler, desto bättre, så deltag gärna och tipsa vänner och bekanta om detta roliga evenemang. Resultaten från 2023 års räkning finns att läsa i  Anser 2023:1.

 

Du finner mer information om ”Vinterfåglar inpå knuten” på BirdLife Sveriges sida  www.vinterfaglar.se