SkOGs-kommittén

SkOGs-kommittén bildades strax före sommaren 2021. Syftet var att försöka komma igång med arbete för fågelskyddet kopplat till de hot mot skogsfåglarnas biotoper som kommer från ett allt intensivare skogsbruk.

SkOGs-kommitén sammanträder. Foto: Staffan Åkeby.
SkOGs-kommitén sammanträder. Foto: Staffan Åkeby.

SkOF med lokalföreningarna och enskilda medlemmar har arbetat med dessa frågor av och till under många år. I nordvästra Skåne har Kullabygdens ornitologiska förenings skogsgrupp under de senaste åren arbetat med skydd av ädellövdungar på slätten, men också med skogsmiljöer på Söderåsen. De nya lagtolkningarna av Artskyddsförordningen och därmed de prioriterade fågelarternas ökade status ger gott hopp om möjligheter till ett förbättrat artskyddsarbete de närmaste åren.

 

SkOGs-gruppen består av ett antal personer med hyfsad spridning över Skånes skogsbälte: Per Muhr, Ängelholm, sammankallande; Ingvar Nilsson, Osby; Jan Linder, Kristianstad; Janne Johansson, Örkelljunga; Thomas Arnström, Svalöv; Staffan Åkeby, Höör, Anders Linus Larsson, Hässleholm; och John Kvarnbäck/ledamot av SkOF:s styrelse, Kivik.

 

De områden vi efter gemensamma diskussioner tänker oss att försöka arbeta med är:

  • De nordskånska skogarna kopplat till skogshönsens återstående miljöer
  • Ädellöv/löv dels som dungar i åkerlandskapet dels som ädellöv-/lövskogar på åsarna
  • Det allt massivare granskogsbruket som ger artfattiga monokulturer och konkurrerar ut de naturliga lövskogarna

Metoder i arbetet:

  • olika stöd från BirdLife Sveriges skogssakkunniga
  • FSC-certifieringen som redskap
  • uppföljning av avverkningsanmälningar med hjälp av krav i Skogsvårdslagen och Artskyddsförordningen vad gäller fågelskydd
  • kontakter med Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen
  • kontakter med markägare som kommuner, region, stiftelser, Sveaskog och privata.

 

Två användbara rapporter

SkOGs-kommittén ägnade mycket tid under 2022 till att kartlägga den aktuella förekomsten av tjäder i landskapet. Det gångna årets arbete har nu resulterat i en färdig rapport som finns att ladda ner här. En kortare sammanfattning finns att läsa här. Birdlife Sverige hjälper oss med att göra en HSI (habitate suitability index) bearbetning för länets norra skogar med inriktning att hitta lämpliga miljöer där det skulle kunna finnas kvarvarande tjäderlekar.

Jan Linder och BirdLife Sveriges FSC-grupp har tagit fram en vägledning framtagen av till stöd för agerande vid undermålig miljöhänsyn (t.ex. FSC klagomål och artskyddsärenden) i skogsbruket. Den finns att läsa/ladda ner här.

 

Kontaktuppgifter till SkOGs-kommittén:

Delar av KOF:s skogsgrupp besöker en avverkningsanmälan i NV Skåne. Syftet med sådana besök är att få en god bild av skogen och miljön runt om, trädslagsfördelning, ålder, markskikt mm samt att notera eventuell förekomst av prioriterade fågelarter och andra skyddsvärda organismer. Detta utgör sedan underlag för krav på hänsyn enligt skogsvårdslag, artskyddsförordning och FSC-certifiering. Skogen på bilden som skulle avverkas är numera naturreservat. Foto: Per Muhr.