Näsby fält

Vi började ringmärka 2004 i liten skala och gick med i CES-märkning 2010. Syftet med CES (Constant Effort Site) att övervaka olika fågelarters förekomst och därmed följa tillståndet i naturen och upptäcka eventuella miljöförändringar. Det är ett komplement till häckfågeltaxering och standardiserad fångst av flyttande fåglar vid fågelstationerna.

 

Ringmärkningsverksamheten sker i Näsby fält naturreservat utanför Kristianstad. Vi håller till nedanför parkeringen vid Näsbygård, ner emot Araslövssjön. Biotopen där vi märker är till hälften en nyskapad betesmark och till hälften en obetad buskmark med inslag av vass.  Då märkplatsen ligger nära Araslövssjön kan det ibland vara delar som översvämmas.

Gransångare. Foto: Ola Svensson.
Göktyta. Foto: Ola Svensson.

Vi brukar vara mellan 2-6 olika som hjälps åt, men även nya som vill lära sig mer om ringmärkning är välkomna. Kontakta Ola Svensson 0708-434341.

 

Ringmärkningen är standardiserad på så sätt att vi har samma antal nät uppe 12 dagar jämt fördelat maj-augusti. Vanligen börjar vi kl 05 och slutar kl 11.

 

De vanligaste märkarterna är gran- och lövsångare, svarthätta, blåmes samt talgoxe. Mer sällsynt har vi fångat kungsfiskare, flodsångare (häckande).

 

Läs mer om vår verksamhet på vår blogg och på vår Facebooksida.

Näsby fält ligger strax norr om Kristianstad Det var tidigare ett militärt övningsområde, men blev 2002 naturreservat. Området har en mycket skiftande karaktär och innehåller öppna ängsmarker, busk- och vassområden, sumpskogar, strandängar och rika ädellövskogar.

 

I närområdet till platsen där vi ringmärker häckar lärkfalk, göktyta, steglits, gräshoppsångare, kärrsångare.

 

Länk till detaljerad karta över området.