11 februari, 2023

Oskygg rackelhane väcker beundran

Rackelhane är en sällsynt hybrid mellan orrtupp och tjäderhöna. En mycket oskygg rackelhane låter sig beskådas på nära håll på Traneröds mosse på Söderåsen. Fågeln rapporterades första gången den 8 januari och har setts i stort sett dagligen under februari. Den håller till vid spången nära parkeringen. Rackelhanen går lugnt omkring och fågelintresserade kan titta på och fotografera den på tio meters håll. Den söker sig till folk och promenerar fram till de som av hänsyn ställt sig på lite avstånd. Fascinerande!

 

Wikipedia står det så här om rackelhane: “Det är svårt att skilja en rackelhane från en orrtupp. Den väger 2–3 kg, har kluven stjärt, men de lyrformiga fjädrarna saknas. Hanen är övervägande svart eller brunsvart. Bröst och hals har en violett glans.”

 

Läs mer här i texten från Skånsk Skådarguide om Traneröds mosse och hur man hittar till parkeringen (GPS: 56.04397, 13.18237). Ta på gummistövlar eller kängor eftersom det är säkrare att gå bredvid än på de hala spångarna. Utgår från parkeringen och gå ut mot mossen, när spången delar sig, ta till höger. Rackelhanen har hållit till nära spången i kanten av mossen, strax efter denna delningspunkt.

Spread the love