Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Toppskarv
Toppskarven är relativt ny som häckande art i Skåne. Den första häckningen konstaterades 2018 på Stora Orskär utanför Hallands Väderö. Sedan dess har den ökat med några par varje säsong och dessutom spridit sig till närliggande ön Vinga skär.
Toppskarvarna fortsätter att öka som häckfågel på Hallands Väderö. De har dessutom har spridit sig på sina två favoritöar. Från att tidigare bara ha häckat inom två mycket begränsade områden har de nu, både på Orskär och Vinga, etablerat sig på fler ställen: på Orskär i den stora storskarvskolonin och på Vinga skär i klippstupen bland alkor och vitkindade gäss m.fl. Arten är svårinventerad eftersom den gärna häckar i klippskrevor, mellan större stenar etc. Den måste dessutom studeras från båt eftersom störningarna vid ev. landstigningar skulle vara alltför stora. Vi bedömer att det 2022 häckade 20-25 par, ungefär jämnt fördelade mellan öarna. Antalet har därmed ökat 2022 på Vinga skär, medan det häckar ungefär lika många toppskarvar på Stora Orskär som 2021. Inventeringarna görs från båt, eftersom störningarna vid landstigningar skulle bli onödigt stora. Alla häckningsplatser ligger inom fågelskyddsområde med beträdnadsförbud t.o.m. 15 juli.
Det kan också noteras att toppskarvarna under vinterhalvåret ses i allt större antal och på fler lokaler. Från att tidigare bara ha uppträtt längst ute i kustbandet vid Torekov och på Hallands Väderö så söker den sig i allt högre utsträckning längre in i Skälderviken. Särskilt tydligt är detta t.ex. vid Grytskären och vid revet söder om hamnen i Vejbystrand.
Bengt Paulsson, Karl G Nilsson & Thomas Wallin