Skånes fågelatlas

År 2013 gav SkOF ut den 448-sidiga boken ”Skånes fågelatlas – den skånska häckande fågelfaunans utveckling enligt de båda atlasinventeringarna 1974-1984 och 2003-2009”. Projektsamordnare var Kenneth Bengtsson och Martin Green, och boken layoutades av P-G Bentz.

 

Upplagan är slutsåld, och boken går inte längre att beställa. SkOF har därför gjort innehållet tillgängligt på denna hemsida. Bokens avsnitt går att läsa och ladda ner nedan.

 

Under åren 1974-1984 genomfördes den första atlasinventeringen av Skånes fågelfauna, som en del i ett rikstäckande projekt. En atlasinventering innebär att det område man vill inventera delas in i mindre delar. I Sverige och Skåne har 5×5 km stora rutor använts, och i varje ruta registrerades alla häckande fågelarter. Utifrån detta kunde de häckande fågelarternas utbredning beskrivas. För första gången kunde fåglarnas utbredning i Skåne visas i kartform.
2003-2009 gjordes en ny atlasinventering.

 

I boken görs en utvärdering av de förändringar som skett i häckfåglarnas utbredning inom landskapets gränser under perioden 1974-2009. För varje art presenteras två kartor – en för varje inventeringsperiod. Dessa båda kartor är projektets huvudresultat. Men boken har också fördelen att kunna förmedla uppdaterade beståndsuppskattningar, uppgifter som tagits fram via andra övervakningsprojekt, såväl för Sverige som för Skåne.

 

Arttexterna har skrivits av Kenneth Bengtsson och Martin Green. Bakom arbetet med inventeringarna finns närmare 200 ideellt verksamma amatörornitologer och projektet har fått ekonomiskt stöd av bl.a. Region Skåne och 18 skånska kommuner.

Bokens avsnitt 

01.  Omslag (framsida och baksida)
02.  Inledning, Förord m.m.
03.  Andfåglar
04.  Hönsfåglar – Storkar
05.  Dagrovfåglar – Tranor
06.  Vadare – Tärnor
07.  Alkor – Hackspettar
08.  Lärkor – Ärlor
09.  Strömstare – Trastfåglar
10.  Sångare – Kungsfåglar
11.  Flugsnappare – Törnskata
12.  Kråkfåglar – Fältsparvar
13.  Udda arter, Referenser
14.  Artregister

Bokens avsnitt

 

Klicka på en röd pdf-ikon för att läsa ett avsnitt ur boken. Det går även att ladda ner avsnittet lågupplöst.