Dvärgskarv upptäcktes vid Hörte
En dvärgskarv upptäcktes under fredagen 26 april i Hörte vid Skånes sydkust. Fågeln höll till tillsammans med storskarvar vid dammen som ligger mellan kustvägen och Dybäcksån.
En observation av dvärgskarv i Hörte hade lagts ut med foto i Facebookgruppen Global Rare Bird Alert av schweizaren Gilles Hauser. Efter att fyndet uppmärksammats av Bo Söderström och Simon Carrington och larmet gått ut på Bird Alarm så hittades fågeln av lokala skådare kl 19:15 och sågs sedan sittande i en trädtopp fram till skymningen. Bilden ovan på dvärgskarven är tagen i Hörte på fredagskvällen av Richard Ek.
Fågeln var kvar när det ljusnade på lördagsmorgonen, och första larmet gick ut redan kl 04:47. Dessvärre lyfte fågeln kl 05:15 och flög ut till havs, tros ha passerat Smygedunge i dimman i en stor flock med storskarvar, och sågs av Emil Lundahl från Nabben i Falsterbo kl 06:43. Dvärgskarven kom då längs sydsidan tillsammans med storskarvar, passerade på fotoavstånd, och gick sedan ner längst ut på Måkläppen. Tio minuter senare lyfte den igen tillsammans med storskarvarna och flög ut till havs mot sydväst. En timme senare var den tillbaka längst ut på Måkläppen och sågs i tub flyga omkring innan den flög ut till havs igen tillsammans med ett tjugotal storskarvar. De försvann i sydostlig riktning kl 08:55.
Fyndet av dvärgskarven är sensationellt! Det finns bara ett fynd i landet tidigare, en fågel som sköts i Ljungbyholm vid Kalmarsund i juli 1913. Arten häckar på spridda platser i sydöstra Europa och österut till Kazakstan vid våtmarker, floddeltan och vid sjöar med mycket vegetation. Under senare år har den spritt sig norrut och västerut, se artikel. Läs mer om dvärgskarven i Kenneth Bengtssons faktasammanställning Artfakta.