30 oktober, 2024

Forsknings- och Fågelskyddskommitténs möten i september och oktober

SkOFs Forsknings- och Fågelskyddskommitté (FoF) har haft två möten under hösten, ett i september och ett i oktober. Under dessa har vi planerat det Skånska Fågelskyddsmötet dit samtliga Lokalklubbar och Kommunornitologer bjuds in för diskussioner, korta presentationer och allmänt samkväm om sådant rör fågelskydd, inventeringar och liknade i Skåne. Årets möte kommer gå av stapeln lördag den 16 november kl. 12-16 i Skånes djurpark. Formell inbjudan har skickats ut till de som i första hand erbjuds medverkan på plats och i början av november lägger vi också ut en allmän inbjudan till digitalt deltagande på hemsidan.

 

På våra möten har vi också gått igenom 2024 års inventeringar. Inventeringen av häckande sjöfåglar längs hela den skånska kusten som påbörjades 2022, och inför 2024 var 36 av 50 delområden inbokade. Resultat har rapporterats in från flertalet av dessa, men det finns också ett antal där vi ännu väntar på rapportering. I nuläget finns 14 obokade delområden, som ska täckas innan hela Skånes kust är inventerad. Bland dessa den mer krävande Hallands Väderö och även Ven. Förhoppningsvis kan alla de återstående områdena täckas under 2025. Årets tema-art har varit svarthakad buskskvätta, en art som det går bra för. Preliminära rapporter har givits i Anser, och en mer fullständig rapport kommer i nästa nummer av tidskriften.

 

Svarthakad buskskvätta. Foto: P-G Bentz.

Vi har också efterfrågat rapporter om häckande storspovar. Denna art går det allt annat än bra för och antalet häckande par utanför större områden med gräsmarker som Klingavälsåområdet, Vattenriket och Revingehed är numera få. En storspovgrupp är under bildande under FoFs paraply. Tanken är att uppmärksamma och om möjligt hitta åtgärder som kan förbättra storspovens prekära situation. Gruppen består så här långt preliminärt av Richard Ottvall, Gert Ljungqvist och Hasse Cronert, men givetvis är fler välkomna att engagera sig i storspoven.

 

Insatser för att förbättra läget för tornseglare, främst genom uppsättning av holkar, har diskuterats vid flera tillfällen på FoFs möten, så även denna höst. Förhoppningen är att vi ska kunna få igång en regional tornseglargrupp i SkOFs regi. Uppland har en sådan grupp som är mycket aktiv och som vi tror att vi kan lära oss mycket av. I Skåne finns redan lokala och privata initiativ och förhoppningen är att dessa ska kunna knytas ihop till en samlad tornseglarverksamhet. Intresserade ombeds höra av sig till Martin Green eller Kenneth Bengtsson.

 

Tornseglare. Foto: Mikael Arinder.

Vi har i omgångar uppmärksammat att flera Natura 2000-områden med gräsmarker och strandängar idag har ett alldeles för lågt betestryck. I flera fall har betesdriften helt upphört under de allra senaste åren. Det gäller både militära övningsområden såsom Revingefältet och strandängsområden som markerna runt Foteviken och de i Vattenriket. Problemet är generellt och frågan kommer att tas upp på SkOFs nästa möte med Länsstyrelsen i början av nästa år. När det gäller de militära områdena har FoF genom Hasse Cronert hört sig för med ansvariga på länsstyrelsen och det är framförallt på Revingefältet som det har varit svårt att hitta en lösning av betesdriften. Nato-inträdet och en ökande övningsfrekvens är svår att kombinera med djurhållning i området, men det finns ändå förhoppningar om att det ska lösa sig. SkOF avvaktar och ser hur det hela utvecklar sig.

 

När det gäller skogsanknutna ärenden har vi diskuterat en planerad avverkning vid Hovdala i Hässleholms kommun som uppmärksammades i media tidigare i oktober. Ett kommunalt bolag, avser att avverka och Skogskommittén bevakar den komplicerade frågan. Området är värdefullt för biologisk mångfald och rekreation och hyser bl.a. en rik fladdermusfauna. Länsstyrelsen har långt gångna planer på att utvidga intilliggande naturreservat men företaget motsätter sig detta trots erbjudande om ekonomisk kompensation. Företaget vill ha utbytesmark istället för pengar och hittills har den saken inte gått att lösa. Förhoppningen är att Länsstyrelsen kan avstyra avverkningen temporärt tills de större frågorna är lösta. Representanter för Göingebygdens Biologiska Förening och SkOFs Skogskommitté har nu haft möten med både kommunekologen och företaget och fortsätter också att bevaka ärendet. I nuläget förefaller det finnas goda förutsättningar för en bra lösning för naturvården av detta ärende.

 

Frågan om torvbrytning vid Blackatorpsmossen, öster om Loshult i norra Skåne, har också diskuterats. När det gäller själva torvbrytningen skulle ett beslut tas i Mark & Miljööverdomstolen i mitten av oktober, men vi känner inte till att något sådant beslut faktiskt har tagits. Den avverkningsanmälan av en mycket stor yta i anslutning till mossen som lämnats in i samband med torvbrytningsplanerna har dock delvis tagits tillbaka av den sökande. Skogskommittén har besökt området och bekräftat tjäderförekomst samt fina skogsmiljöer i området. Vi fortsätter att bevaka ärendet.

 

Tjäder. Foto: Mikael Arinder.

Avslutningsvis ägnades en hel del tid på septembermötet till att diskutera FoFs framtida arbete. Vi har en högt ställd målsättning om att utöka kommitténs arbete och om att kunna knyta fler medlemmar till forsknings- och fågelskyddsverksamheten inom föreningen. Tanken är att alla kommittémedlemmar ska vara mer aktiva och att vi ska bygga upp nätverk av intresserade medlemmar även utanför kommittén. FoF har fram till idag givetvis sysslat med en mängd olika saker, men huvudsakligen har det handlat om att arrangera och driva olika inventeringar samt att hantera och besvara remisser för olika ärenden som rör Skånes fåglar och naturmiljö. Detta kommer vi givetvis att fortsätta med även framöver, men därtill tänker vi oss att det finns en mängd ytterligare saker vi skulle kunna syssla med. Förutsatt att vi kan knyta till oss fler medlemmar som är intresserade av att jobba ideellt med de här frågorna. Det skulle kunna handla om engagemang för olika arter eller artgrupper, såsom nämns ovan för storspov och tornseglare. Kom gärna med förslag på fler arter eller artgrupper! Skogskommittén är ett utmärkt exempel på en avknoppning från FoF där en grupp intresserade bevakar och engagerar sig i just skogsfrågorna. På samma sätt skulle SkOF kunna ha en Jordbrukskommitté, Kustkommitté, Sjö- och våtmarkskommitté osv. System med s.k. områdesväkteri för skyddade områden är något vi skulle vilja komma igång med. I första hand för våra IBA-områden (av BirdLife utsedda värdefulla fågelområden) och SPA-områden (Fågelskyddsområden inom Natura 2000-nätverket) men även för andra typer av skyddade områden. Ett ökat engagemang från SkOFs sida inom Svensk Fågeltaxerings inventeringar i Skåne (standardrutter, nattrutter, sjöfågelräkningar, punktrutter vinter och försommar, gåsräkningar) vore önskvärt. Sist men inte minst tror vi att opinionsbildning och informationsspridning när det gäller natur- och fågelskydd kommer att bli allt viktigare och något som FoF behöver jobba mycket mer med framöver.

 

Vill du engagera dig inom något av ovanstående? Har du egna idéer om vad FoF borde syssla med? Hör i så fall av dig till Martin Green på mejl.

Spread the love