SkOFs remissvar spelar roll
Länsstyrelsens Miljöprövningsdelegation säger nej till sollcellspark i sommargyllingrevir
Forsknings- och Fågelskyddskommittén (FoF) är en av SkOFs kommittér. En av FoFs tyngre uppgifter är att läsa och besvara remisser som rör allehanda ärenden. I många fall handlar remisserna om olika former av exploatering av naturmiljön. Det kan handla om planer på utbyggnad av solcellsparker, vindkraft, elledningar eller egentligen vad som helst. Inom SkOF har vi en liten remissgrupp bestående av fyra personer, och förutom undertecknad (Martin Green) ingår även SkOF-styrelseledamöterna Kenneth Bengtsson, Arne Hegemann och John Kvarnbäck. Arbetsgången är allra oftast den att vi alla får remissen. Jag läser igenom alla remisser, övriga läser i mån av tid och möjlighet. Därefter skriver jag ett utkast till yttrande som jag sen skickar till de övriga för synpunkter. I de allra flesta fall kontaktar vi också kommunornitologen i den kommun som ärendet berör för att höra vilka lokala synpunkter som kan finnas om ärendet. I fall som berör nordöstra Skåne brukar vi skriva gemensamma yttranden tillsammans med Nordöstra Skånes Fågelklubb. När det hela är godkänt av alla så skickar vi in detta som SkOFs yttrande.
När det handlar om ett första samråd är underlagen i regel förhållandevis korta, 30-50 sidor är normalt. Om, eller när, ärendet kommer fram till en formell ansökan om tillstånd handlar det allt som oftast om mycket omfattande underlag bestående av totalt flera 100 sidor. Det är alltså ett tidskrävande arbete att läsa igenom och sätta sig in i ärenden. Frågan man kan ställa sig är kanske om det verkligen är värt allt arbete som vi lägger på detta? Jag menar att svaret utan tvekan är ja! Under de år jag pysslat med detta är intrycket att både myndigheter och företag faktiskt läser vad vi skriver och i alla fall tar våra synpunkter i beaktande. Sen tycker vi såklart inte alltid lika, och det blir inte alltid exakt som vi önskar i slutänden, men ändå. Jag upplever det som att SkOF:s ord väger tungt och i en hel del fall används de argument vi för fram också i de beslut som tas i olika insatser.
Remissyttrande om solcellspark vid Ripa
Ett exempel på detta är ett sentida ärende som rör planer på en ca 80 ha stor solcellspark vid Ripa i nordöstra Skåne.
SkOF och Nordöstra Skånes Fågelklubb har i två remissyttranden redogjort för att vi är mycket tveksamma till den föreslagna etableringen. Inte minst då den skulle innebära att livsmiljön för 1-2 par sommargylling riskerar att förstöras. Sommargyllingen är en av Sveriges minst talrika häckande fågelarter med en bedömd nationell populationsstorlek på 150 par och där trenden är negativ under de senaste 20 åren. Sommargyllingen är klassad som Starkt hotad (EN) i den svenska rödlistan. En utbyggnad enligt förslaget skulle innebära en direkt påverkan på ungefär 1 % av det svenska beståndet av arten. Trots detta hävdade det aktuella företaget i sin framställan att även om paren av arten som finns i området skulle påverkas negativt så skulle det i sin tur inte innebära en negativ påverkan på artens lokala, regionala eller nationella status.
Vårt svar på detta var följande: ”Föreningarna ser det som allra viktigast att det måste tas hänsyn till de 1–2 paren med häckande sommargyllingar som förekommer i området. Vi delar inte företagets uppfattning om att lokal, regional och nationell bevarandestatus för sommargylling inte riskerar att påverkas av den föreslagna utbyggnaden. Därmed menar föreningarna att här krävs utan tvekan en ansökan om dispens från artskyddsbestämmelserna även för sommargyllingens del.”
Vidare skrev vi: ”Föreningarna menar vidare att ett helt nytt synsätt måste införas när det gäller artskyddet. Det kan inte få fortsätta att vara så att varje enskilt exploateringsförslag kan göra gällande att ”vår exploatering påverkar inte bevarandestatusen för den aktuella arten på någon geografisk skala”, oavsett om detta faktiskt är sant eller inte. Istället måste det finnas en förståelse för, och en hantering av, att varje enskild liten påverkan utgör en bit av den samlade stora påverkan som sammantaget riskerar att leda till arters försvinnande. Globala hot måste hanteras genom lokala anpassningar och åtgärder. Det går inte att vänta tills negativ påverkan har gått så långt att aktuella populationer redan står på ruinens brant. Åtgärder och anpassningar av verksamheter måste sättas in långt före det läget nås. Steg 1 i denna process är att bevara de lämpliga livsmiljöer som idag finns för hotade arter, men på sikt behövs också restaurering av lämpliga livsmiljöer för att uppnå god bevarandestatus.”
Länsstyrelsen gick på vår linje och avslog ansökan!
Helt nyligen, 21 oktober 2024, kom ett beslut från Länsstyrelsen i Skånes Miljöprövningsdelegation (MPD) i ärendet som går helt och hållet på SkOFs och Nordöstra Skånes Fågelklubbs linje. I beslutet går att läsa: ”Miljöprövningsdelegationen bedömer … att avverkning av stora delar av skogsområdet innebär en störning då livsmiljön för sommargylling försämras vid avverkning av delar av livsmiljön.”…”Med beaktande av vad som framgår om sommargyllingens populationsnivå och områdets betydelse för denna anser Miljöprövningsdelegationen inte att störningen saknar betydelse för att bibehålla populationen på en tillfredsställandenivå eller att återupprätta en sådan nivå. Miljöprövningsdelegationen bedömer därför att den sökta verksamheten innebär att förbudet i artskyddsförordningens 4 § p. 4 aktualiseras. Dispens enligt 14 § artskyddsförordningen krävs därmed för att verksamheten ska anses vara tillåtlig.” …”För att dispens ska kunna medges krävs att samtliga förutsättningar för dispens är uppfyllda. Miljöprövningsdelegationen bedömer utifrån ovanstående att verksamheten, oaktat första- eller andrahandsyrkande, försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos sommargyllingens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Då denna förutsättning inte är för handen kan dispens inte medges. Då dispens är en förutsättning för att verksamheten ska vara tillåtlig och dispens inte medgetts ska ansökan om tillstånd avslås.”
På ren svenska bedömer MPD, precis som SkOF och Nordöstra Skånes Fågelklubb, att det inte går att ge tillstånd till utbyggnad av den föreslagna solcellsparken då en utbyggnad skulle påverka sommargyllingarna negativt.
SkOFs synpunkter spelar roll
Nu är detta ett beslut i första instans och vi bedömer det som troligt att ärendet kommer att överklagas. Men så här långt är det ännu ett i raden av ärenden där vi känner att SkOFs synpunkter har spelat en roll. Vi hoppas att våra synpunkter kommer att ha en betydelse även i kommande högre instanser ifall det blir aktuellt.
Är SkOF mot utbyggnad av förnyelsebar energi?
Det måste betonas att SkOF inte är generellt negativa till utbyggnad av förnyelsebar energi. Sådan måste dock placeras på rätt platser där den har så liten påverkan som möjligt på en allt mera trängd biologisk mångfald. I vårt omställningsarbete till en mer hållbar värld är bevarande av biologisk mångfald absolut nödvändig. Pågående klimatkris och biologisk mångfaldskris måste hanteras samlat och kan absolut inte ställas mot varandra.
Martin Green, Sammankallande i SkOFs Forsknings- och Fågelskyddskommitté, martin.green@biol.lu.se