
Foto: Mikael Arinder
18 juli, 2025
Backsvalor inventerade längs Skånes kust 2025
I en färsk rapport (läs den här) rapporterar Bengt Legnell om backsvaleinventeringen längs Skånes kuster 2025. SkOF bekostar såväl Bengts ambitiösa inventeringsarbete som de info-skyltar (se foto nedan) som satts upp framför kolonierna för att minimera störning av förbipasserande. Rapporten är ett komplement till Bengts tidigare kartläggningar (läs mer här). En summering av 2025-rapporten följer nedan.
2025 års inventering
För femte året i rad inventerades kuststräckan från Hörte i syd upp till Ravlunda skjutfält. Dessutom inventerades Ven ingående. För första gången under detta projekt kunde jag i år besöka kustområdet Sandbergen – Ålabodarna norr om Landskrona. Sträckan från Hörte ner till Trelleborg och Falsterbonäset inventerades inte, men det har det inte rapporterats häckningar i strandklinterna utmed denna sträcka på många år.
Resultat
Kolonierna utmed Skånes fastlandskuster verkar att ha återhämtat sig efter vinterstormen 2023 vilket påverkade häckningen 2024.
- Ravlunda-kolonin verkar att få en bättre häckning än under tidigare års rapportering.
- Svalorna återvände i år till Orelund, om än inte i samma mängd som 2022-2023, efter att nästan ha varit borta 2024.
- Kolonierna vid Kåseberga har i år nått samma storlek som före stormen 2023.
- Kolonierna vid Hammars Backar och Ruthbovägen har haft ungefär samma storlek under hela perioden 2021-2025.
- En mindre koloni försvann, Vitemölla strand/Kiviks kapell, efter att ha funnits vid samma strandremsa åtminstone de senaste 14 åren. Även den lilla kolonin som häckade mellan stenblocken i Kiviks hamn är borta i år. Man verkar att ha murat igen sprickorna mellan stenarna i piren.
- Hur det står till med kolonierna på Ven är lite osäkert. Efter att ha räknat runt 1600 bohål 2021-2022 minskade antal hål 2023 till runt 650. Nästan samtliga av dessa var dock nygrävda efter det att vinterstormen dragit fram 2022-2023, Möjligen berodde det högre antal hål 2021-2022 på att en del hål som räknades dessa år var gamla hål.
Det har dock skett en klar minskning av backsvalor på Ven. 2021 fanns t.ex. 9 aktiva grupper av bohål utmed öns södra/sydöstra hörn. 2025 återstod endast 2. En koloni utmed öns sydvästra hörn försvann 2023. Även samtliga grupper av hål utmed öns nordvästra hörn försvann 2025.
Inventeringen 2025 gjordes vid de flesta lokaler (ej så utmed Vens och Landskronas kuster vilka inventerades 3-4 juni) vid två tillfällen, en i maj efter det svalorna anlänt till kolonierna, och sedan ytterligare ett besök i mitten av juni då svalorna börjat häcka. Antalet bohål ökade ganska ordentligt i vissa kolonier mellan dessa besök. Vid Ravlunda räknades t.ex 244 bohål maj 14. Vid besök juni 16 räknades 375 bohål – det verkar som svalor fortsätter att gräva tunnlar under merparten av häckningstiden.
Detta understryker vikten av att göra en standardiserad inventering ungefär vid samma datum för att på bästa sätt jämföra resultaten mellan åren.
Projektet genomfördes med stöd från Skånes Ornitologiska Förening.
Backsvalan är hotad och därför vill SkOF följa arten
Att det går allt sämre för backsvalan är allmänt känt. Fram till slutet av 1900-talet hade upp till 2/3 av den svenska populationen flyttat från sina naturliga häckplatser in i den mångfald av kommersiella grustäkter som förser vårt samhälle med sand och grus. När dessa täkter storskaligt lade ner verksamheten i början av detta millennium, ja, då försvann kolonierna därifrån. 2020 klassificerades backsvalan som sårbar på rödlistan. Detta är en sammanställning av arters status/utdöenderisk inom landets gränser och är framtagen av SLU Artdatabanken. Läs mer om skånska häckfåglar på rödlistan här.
I Skåne finns det fortfarande kvar backsvalekolonier som häckar i naturliga strandbranter – något länet är nästan helt ensam om jämfört med övriga riket. Dessa finns främst utmed kusten mellan Ravlunda skjutfält och Svarte samt runt Landskrona och ön Ven i Öresund. Som jämförelse kan nämnas att backsvalan nu nästan helt är utgången från Mellansverige – Södermanlands, Stockholms, Uppsala och Västmanlands län. Från att hyst en stor del av den svenska backsvalepopulationen fram till början av 2000-talet, rapporterades det endast ca 10 kolonier totalt i denna region som tillsammans hyste ett par hundra par 2024. Nämnas bör att samtliga av dessa kolonier är belägna i kommersiella grustäkter.) Kolonierna som häckar i naturliga strandkanter utmed den Skånska kusten kan komma att spela en allt större roll för bevarandet av backsvalan som svensk häckfågel när grustäkter inte längre kan husera backsvalekolonier. Över hälften av häckande backsvalor i Skåne återfinns i dessa naturliga, strandnära kolonier.
Bilden nedan visar Bengt vid en av backsvalekolonierna, och han håller i en av de informationsskyltar som SkOF tagit fram för att uppmana allmänheten att inte störa backsvalorna i strandnära kolonier. Måhända bidrar skyltningen till framgångsrika häckningar.
