Strutsar kan komma att tåla värme eller kyla - men inte både och
Fåglar har otaliga strategier, såväl fysiologiska som beteendemässiga, för att hantera olika typer av väder. Vissa kan fluffa upp sina fjädrar, höja kroppens värmeproduktion eller till och med hitta en grop i snön att sova i under kalla vinternätter. Andra lever på torra och varma platser där de söker skugga och svalkar av sig via flämtningar och/eller så kallat strupfladder (finns mer att läsa här för den intresserade).
Även under häckning har olika arter ett temperaturspann, inom vilket häckningsframgången är optimal. Det ska med andra ord helst vara varken för varmt eller för kallt (vad som är för varmt eller för kallt varierar såklart från art till art).
Tidigare har forskare från Lunds Universitet visat att strutsar har som bäst häckningsframgång när luftens temperatur ligger på cirka 20 grader. Nu har man följt upp tidigare studier och undersökt strutsens gener i detalj för att försöka förstå hur toleranta de är för klimatförändringar. Resultaten visar att strutsens gener gör dem ganska anpassningsbara och skulle tillåta dem att utveckla en ökad värmetolerans, men på bekostnad av en minskad kyltolerans. I enkelhet: i ett framtida klimat som, utöver stigande medeltemperaturer, också för med sig stora svängningar mellan kalla och varma temperaturer (mer extremväder) kommer strutsen förmodligen vara mer sårbar än man tidigare trott. Det återstår att se hur denna anpassningsbarhet ser ut hos andra arter.
En lite längre populärvetenskaplig sammanfattning på svenska finns att läsa hos Lunds Universitet och själva studien (engelska) är öppen för alla att läsa i tidskriften Science Advances.
Fotot är taget utav en av författarna till studien, Charlie Cornwallis.