Fågelinfluensan härjar
Allt tycktes vara frid och fröjd i häckningskolonierna på Landgrens holme i Skanör. Skärfläckan höll ställningarna och kolonierna med kentsk tärna och skrattmås hade vuxit ytterligare enligt vårens inventering.
Men vid ett besök på holmen i början av juni kunde Mikael Kristersson konstatera att en stor del av dunungarna i tärnkolonin var döda. Han antog först att det berodde på det regniga och kalla vädret under kläckningen. Men vid återbesök några dagar senare fann han även några större ungar döda. Dessa borde ha klarat det regniga vädret. Mikael samlade så småningom in även flera döda vuxna kentska tärnor. Kunde det vara brist på fisk i lämplig storlek och att döden berodde på undernäring snarare än dåligt väder eller var det en kombination? De vuxna fåglarna var nämligen påtagligt magra. Han fann även några döda skrattmåsar i kolonin, både vuxna och ungar. Då skrattmåsarna inte huvudsakligen lever på fisk som tärnorna, talade detta emot att det skulle handla om födobrist. Misstanken om att fågelinfluensan nått holmen infann sig.
Det har nu kommit oroande uppgifter om massdöd bland kentska tärnor i andra kolonier i Blekinge, Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Här har fågelinfluensa konstaterats. Döda kentska tärnor och skrattmåsar från Landgrens holme, ungar såväl som vuxna, har skickats in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för analys. I sinom tid lär vi få bekräftat vad som verkligen orsakat denna omfattande massdöd på Landgrens holme. Notera att hittills har inga skärfläckor påträffats döda och många par med ungar födosöker längs kusten norrut mot Knösen.