Om SkOF

Skånes Ornitologiska Förening (SkOF) arbetar för att främja utforskandet och skyddet av fåglarna och deras livsmiljö samt att hos allmänheten väcka och underhålla intresset för fågelskådning, fågellivet och naturen.

 

Detta vill SkOF förverkliga bland annat genom att stimulera till och genomföra ornitologiska undersökningar, uppmärksamma och lösa fågelskyddsproblem samt bistå myndigheter, organisationer och enskilda personer i frågor som rör fåglar och natur.

 

SkOF bildades våren 1952 och blev dåvarande Sveriges Ornitologiska Förenings (numera BirdLife Sverige) första regionalförening. Initiativtagare var bland andra lundaprofilerna Bertil Hanström, Torsten Malmberg och Gustaf Rudebeck. Vid sidan om fågelskådningen hamnade redan från starten skyddet av fåglarna och bevarandet av deras skånska livsmiljö i fokus. Men då flera av de första årens styrelseledamöter var knutna till zoologiska institutionen vid Lunds universitet fick även fågelforskningen omgående en framskjuten plats i föreningens verksamhet.

 

Föreningens styrelse har idag 12 ledamöter. Dessutom finns åtta kommittéer med skilda uppdrag, allt från forskning och fågelskydd till PR. Till sin hjälp har styrelsen även en kontaktperson, kallad kommunornitolog, i var och en av Skånes 33 kommuner.

 

Föreningens första tidskrift utgavs 1962–1973 under namnet Meddelanden från Skånes Ornitologiska Förening. Sedan 1974 heter medlemstidskriften Anser och kommer ut fyra gånger om året med en upplaga på 2 100 ex. Föreningens årsbok Fåglar i Skåne innehåller rapporter om fågelobservationer i Skåne, sträckfågelräkningar i Falsterbo, Falsterbo Fågelstations ringmärkning samt redovisning av föreningens projekt.

 

Under årens lopp har SkOF publicerat ett flertal böcker och häften, varav A Guide to Birdwatching in Skåne (2008), Skånes kommunfåglar (2011), Skånsk Skådarguide (3:e uppl. 2011), Skånes Fågelatlas (2013), Storlom i kök och fasan i grill (2019), Vingar över Falsterbo (3:e uppl. 2021) samt Wings over Falsterbo (2:a uppl. 2022) varit bästsäljarna.

 

Föreningen har flera flaggskepp. De mest framträdande är Falsterbo Fågelstation. Storkprojektet och Fågelskydd Spillepeng.

 

Falsterbo Fågelstation har många strängar på sin lyra, men har mest uppmärksammats för sin omfattande ringmärkning och sina uppskattade guidningar. Ringmärkningen är sedan 1980 standardiserad och numera ett viktigt redskap i miljöövervakningen. Många forskare, såväl svenska som utländska, är knutna till fågelstationen och årligen publiceras många artiklar, populära såväl som strikt vetenskapliga. Sträckräkningar vid Falsterbonäsets sydvästligaste udde, Nabben, har bedrivits kontinuerligt sedan 1973 och lär vara världens längsta serie i sitt slag. De årliga häckfågelinventeringarna på strandängarna i Vellinge kommun har bedrivits sedan 1997 och de veckovisa rastfågelräkningarna runt Falsterbonäsets kuster inleddes 1993 i samband med planeringen inför byggandet av Öresundsbron.

 

Storkprojektet startade 1989. Det drivs av SkOF tillsammans med Naturskyddsföreningen i Skåne. Målsättningen är att återfå den vita storken som skånsk häckfågel, det vill säga att landskapet åter skall få ett friflygande och flyttande bestånd. Projektet föder årligen upp ungar i stora voljärer och årsungarna släpps ut tillsammans med etablerade storkpar, de förväntas bygga upp den vilda stammen. För närvarande finns över 60 frihäckande par, men alla anses inte som vilda, då vissa fåglar visar en benägenhet att övervintra på våra breddgrader. När 100–150 friflygande par, som dessutom är flyttande, uppnåtts anses projektet vara i hamn.

 

Fågelskydd Spillepeng är ett samarbetsprojekt mellan SkOF och Sysav (Sydskånes Avfallsaktiebolag). Verksamheten startade 1996 och har som främsta uppgift att ta hand om skadade och sjuka fåglar i Malmö-Lundregionen. Säte för projektet är Sysavs avfallsdeponi på Spillepeng norr om Malmö. Årligen hanteras mellan 600 och 700 fåglar, allt från fiskmåsungar till glador och andra större rovfåglar. Projektet har även som uppgift att bevaka fågellivet på de närliggande strandängarna, i rekreationsområdet samt inom Sysavs verksamhetsområde.

 

SkOF arbetar aktivt med att stärka det skånska berguvbeståndet. Det sker bland annat genom ett nära samarbete med företag som bedriver berg-och grustäkter och olika elnätsbolag.

 

SkOF organiserar årligen inventeringar av olika slag. Det handlar om att kartlägga olika fågelarters utbredning och hur bestånden utvecklas.

 

SkOF bevakar fågelintressena som remissinstans. Det gäller yttranden om vindkraftverk, vägar, täkter, stadsplanering, skyddsjakt och mycket mera.

 

SkOF har idag drygt 2 600 medlemmar. Många av dessa är även medlemmar i någon av de sju lokala fågelklubbar som finns runtom i landskapet. Föreningen har ett omfattande program med välbesökta föredrag under vinterhalvåret, de så kallade måndagskvällarna på Ekologihuset i Lund.

 

De lokala klubbarna bedriver en diger programverksamhet med såväl föredrag som exkursioner. Årligen annonserar lokalklubbarna närmare 150 programpunkter i Anser.

 

Under de senaste åren har SkOF satsat på att utveckla ungdomsverksamheten. För närvarande genomförs årligen flera exkursioner för unga fågelskådare och det anordnas kurser i artbestämning och ringmärkning.

 

Om du inte redan är medlem i SkOF och finner detta intressant och vill lära dig mer om fåglar, stödja fågelskyddsarbetet och forskningen, kan du bli medlem i föreningen genom att fylla i vårt medlemsformulär.