13 augusti, 2022

Härfågel häckar i Skåne

Ett härfågelpar har under sommaren genomfört en framgångsrik häckning i nordöstra delen av Lunds kommun. Det är första häckningen i kommunen på 50 år.

 

Enligt uppgifter på LuX Band upptäcktes boet i en inhålig björk den 12 juli. Boet har bevakats dagligen sedan dess på avstånd och två ungar har kunnat ses i bohålen. Under fredagen 12 augusti rapporterades på Band att härfåglarna nu lämnat häckplatsen efter att på morgonen matat unge/ungar i träd i närområdet. Rapportören är dock osäker på huruvida mer än en unge blivit flygg. Under resten av fredagen har de inte setts mer i området.

 

Uppgiften om häckningen kommunicerades ut på LuX Band och på Bird Alarm den 3 augusti. De som ville kunde då personligen få riktlinjer om en specifik observationsplats där man skulle stå för att på 350 meters avstånd i tubkikare se härfågelparet besöka boträdet. Samtidigt var budskapet tydligt att man absolut inte fick uppehålla sig i närheten av boet eftersom utgången av häckningen då skulle kunna äventyras. Initiativet fick stor uppskattning, och många lär ha utnyttjat möjligheten att se härfåglarna från denna plats. Tyvärr bröt några personer mot de uppsatta etiska riktlinjerna. De fotograferade på nära håll härfåglarna vid boet och delade sedan stolt sina bilder på Facebook. Det går inte att utesluta att utgången av häckningen påverkats av detta, även om det är glädjande att åtminstone en unge blev flygg.
(Fotot ovan är taget utomlands och har inget med häckningen att göra.)

 

Enligt uppgifter i Skånsk Fågelatlas tillhörde härfågeln Skånes häckfågelfauna under delar av 1800-talet, men har sedan dess bara häckat i Skåne vid enstaka tillfällen. Den lyckade häckningen i år är därför fantastisk! Enligt SkOFs årsbok Fåglar i Skåne genomfördes den senaste häckningen i Skåne 2017 på Ravlunda skjutfält, och innan sedan får man gå fyrtio år tillbaka för att hitta föregående häckning som gjordes i östra Skåne 1977. Årligen görs ströfynd av icke häckande härfåglar i Skåne, typiskt ett tiotal ex om året. Oftast ses de bara någon dag och kan vara notoriskt svårsedda även om de uppehåller sig i området.

Spread the love