1 september, 2022

Augustirapport från Nabben

Mattias Ullman arbetar för Falsterbo Fågelstation med att räkna sträckande fåglar på Nabben, Falsterbo under höstsäsongen 2022. Räkningarna finansieras av Naturvårdsverket som en del av deras miljöövervakning. Förra året räknades 3,6 miljoner utsträckande fåglar, och lite mer än hälften av dem var bofinkar. Här följer Mattias rapport från 1-31 augusti 2022.

 

Den 11–28 augusti har Måns Karlsson varit medkämpe och medräknare, och efter den 28e har Emil Lundahl räknat med mig. Tomas Svensson och Bengt Grandin har också hjälpt till enstaka dagar. Siffror från sträcket kan följas på dessa båda sajter:

  • Falsterbo Fågelstation – Ringmärkning (länk)
  • Artportalen – Falsterbosträck (länk)

Hela augusti har dominerats kraftigt av högtrycksväder och svaga–måttliga vindar från ost eller nord i Skåne och större delen av södra Sverige. Koncentrationen av fåglar till Falsterbo har varit mycket låg och de flesta eller alla arter har räknats i antal under det normala. När fåglarna har medvind, bra sikt och bra väder är de inte angelägna om att flyga lågt eller att följa kusterna – och därför ser vi också ”relativt få” i Falsterbo. Faktiskt har det inte varit vind från sydväst eller väst en enda dag i Falsterbo under hela augusti i år. Den 1:a och den 27:e augusti har det varit duggregn och dimma och dessa dagar såg vi också förhållandevis mycket av t.ex. svarttärna och vissa vadare. De flesta dagar har det varit högtryck, stark sol och vindar från ost eller nord och då har vi i princip inte sett någon sjöfågel, tärnor eller vadare alls (vilka annars ofta kan dominera det tidiga sträcket i augusti). Det (extremt) enahanda vädret denna augustimånad har också gjort att fågelsträcket varit enahanda och, med Falsterbos mått mätt, ganska torftigt många av dagarna.

 

Några korta dagboksanteckningar som avviker en aning från övriga dagar:

 

Aug 1: Regn under natten och dis eller dimma under morgonen. Detta gjorde att över 30 svarttärnor passerade Nabben denna dag. Normalt sträcker de långt ute över havet, men vid dåligt väder eller dålig sikt kan de komma nära land. Det är fortfarande tidigt för svarttärnorna, men så här goda antal redan (med mer än hälften juv) tyder på en bra häckningssäsong för dem. De flesta av svarttärnorna som passerar Nabben har säkert inte häckat i Sverige, utan längre österut, men ändå.

 

Aug 3: Måttlig vind från syd och ganska mycket molnighet. Fisk/silvertärnor var sträckräknarens bästa vän idag. Över 2100 sträckande av dem under dagen. När det kommer fågel hela tiden är det kul att vara sträckräknare! Över 2000 sträckande tärnor på en dag kanske kan låta väldigt mycket. Betänk dock att vi räknar 9–10 timmar varje dag. Det innebär ungefär 200 tärnor per timme och ca 4 tärnor per minut i snitt. Då blir det inte lika märkvärdigt. Men tärnorna pumpar på över havet. Oförtrutet. Och när de har passerat Ottenby, Sandhammaren och Falsterbo har de 600 mil kvar till sina vinterkvarter.

 

Aug 4

Vind: 0

Rörelse: 0, 5

Grader celsius: Många

Mygg: Många

Knott: Ännu mer många.

Sträckande fåglar: 7

Men efter att ca 7 sträckande fåglar passerat sträckte det faktiskt ut en brun glada och sedan en svart stork. Ganska typiskt Nabben egentligen; i första halvan av augusti när det är dåligt fart på sträcket är det ändå god chans på något udda.

 

Aug 5- 12:

Väderläget denna vecka gör att artgrupper som tärnor och vadare i princip uteblir helt. De sträcker förstås. Om man ska resa 600 mil för egen maskin kan man liksom inte stanna bara för att det är lugnt och skönt. Då måste man i väg. Men de flyger högt, mycket högt, eller långt ute över havet och utan koncentration till kustlinjer. Rovfåglarna har haft bra sträckväder, med bra termik, svaga vindar och bra sikt. Vissa år kommer sträcket av rovfåglar inte i gång förrän den 15:e eller 20:e augusti, men nu har vi haft 4 dagar i rad med över 100 sparvhök per dag och med över 30 bruna kärrhökar per dag. Dessutom ytterligare 2 bruna glador och en hona ängshök. Relativt goda antal också av unga tornfalkar redan nu, så det finns förhoppning om en bra häckningssäsong för dem. De adulta tornfalkarna ruggar sina vingpennor nu. Vissa sträcker ändå (de är inte beroende av termik). Tidsschemat för flyttfåglarna är faktiskt ganska späckat. Hos en del arter ruggar de adulta fåglarna partiellt, efter avslutad häckning på sommaren, innan de beger sig av söderut. Andra arter har en helt annan strategi, och där sticker de adulta fåglarna ner till vinterkvarteren direkt efter avslutad häckning och ruggar där i stället. Varje art har sin egen utarbetade och genomtänkta strategi för både flyttning och ruggning. Fågelflyttning har väldigt lite med slump att göra och när man räknar många av en art är det kul att se systemet, se helheten. Hos både tornfalk och brun kärrhök flyttar ungfåglarna tidigare än de adulta. Det är ingen slump. Hos bivråk och pilgrimsfalk gäller det omvända. Det är inte heller någon slump.

 

En del arter (en hög andel av de arter som sträcker i början på säsongen) är s.k. datumflyttare. Termen används oftast på våren, men det gäller även hösten. De arterna ska långt och de har ofta bråttom. De sträcker så fort det är dags om de har tillräckligt med energi och vädret är rimligt bra för att sträcka. Sen finns det också en del arter där det finns individer som behöver en sträckutlösande faktor, för att de ska börja sträcka. Sträcklusten är låg när det är sommartemperaturer och det finns gott om mat. De individerna behöver ibland en påminnelse om en annalkande vinter, i allmänhet kallare luft eller kraftiga regn, för att de ska börja sträcka ordentligt. Av de som sträcker mot söder eller sydväst är koncentrationen mycket lägre till Falsterbo, när det är sommarväder med svaga vindar, bra sikt etc. De flyger högt och spritt och de hamnar i allmänhet inte på Falsterbohalvön.

 

Aug 11

Första dagen för medräknare Måns Karlsson. Rimligt bra fart på trädpiplärkorna på morgonen, efter att de vackra, täta dimslöjorna värmts bort bort av solen. Efter det varmt badväder och obefintligt fågelsträck i nästan 2 timmar. Runt kl 10 kommer rovfågelsträcket i gång. Bland annat 3 bruna glador, 23 bruna kärrhökar och 2 havsörnar (inkl en adult fågel, tidigt!) passerar. Brun glada har blivit så pass regelbunden eller vanlig i Falsterbo numer, att man nästan kan räkna med att se minst en per dag, i augusti eller september, förutsatt det är en dag med bra väder för rovfågel. Mest överraskande var en adult fjällpipare som snabbt drar förbi.

 

Aug 13

Det är nu femte dagen i rad med i princip samma väder. Under en eller två timmar efter gryning sträcker en del gulärlor och trädpiplärkor så pass lågt att vi kan se och höra dem, därefter tyst och lugnt under flera timmar.

Trots badväder (med mindre sträcklust och låg koncentration till Falsterbo) finns flera positiva saker att hitta under de första 2 veckorna. Både brun kärrhök och tornfalk, med en hög andel ungfåglar i början, har sträckt med goda antal för att vara så tidigt på säsongen. Över 20 brunhökar per dag flera dagar i sträck så tidigt vittnar om en god häckningssäsong. (Edit: Den sista augustidekaden har antalen av både brun kärrhök och tornfalk varit låga, trots att båda arterna borde sträcka i högre antal nu.) Även sparvhök har räknats i ganska goda antal. Flera dagar i rad med över 100 sträckare per dag är ovanligt för första halvan av augusti. Sista dekaden i augusti har vi räknat över 200 eller 300 sparvhökar varje dag. De unga honorna sträcker först. Varför de unga honorna (i allmänhet) sträcker tidigare än de unga hanarna vet jag inte. Men jag vet att det inte är någon slump. Kanske hänger det ihop med vilka byten de tar eller hur långt de ska flytta?

 

Aug 14-20 och aug 22–27.

Samma väder, samma arter varje dag, och i relativt låga antal. En sträckräknare vill egentligen ha väderförändringar åtminstone var tredje eller fjärde dag. Dessa väderförändringar har vi inte sett alls i höst tyvärr. Vi spanar och spanar upp på himlen, men ser inte mycket.

Många dagar med vind från ost eller nordost. Inga vadare, inga tärnor, inga simänder, ingen sjöfågel och ganska lite annat. Den enda art som hållit fanan högt under denna period är nog sparvhöken, med över 300 ex sträckande under ett antal dagar. Att vi redan (fram till den 31/8) faktiskt också noterat 6 utsträckande ängshökar är glädjande (5 av dessa var ungfåglar och flera av dem är säkert frukten av det arbete som flera personer gjort på Öland denna sommar och de senaste åren).

 

Aug 21

Äntligen lite skillnad i väderförutsättningarna och en morgon som jag och Måns väntat på! Svag vind från ost, men också disigt och ett molntäcke som ligger ganska lågt, vilket trycker ner fåglarna till ”vår nivå”. Den ganska dåliga sikten och lite duggregn under morgon gör också att fåglarna vill flyga över land så länge som möjligt och de koncentreras därmed till Falsterbo. Någon halvtimme efter gryningen ser vi mer och mer trädpipsprickar på himlen (höjd minst 100 meter- men de är klart rimliga att se!) och efter ytterligare en halvtimme är det stora, glesa sjok av trädpiplärkor som passerar över himlen på väg mot Danmark. Typiska, surrande bzzz, bzzz hörs från de ganska fåglar som flyger lågt, snurrar runt och är osäkra. Den stora massan är tyst och flyger målmedvetet högre upp. Den bästa 5-minuters-perioden passerar 700 trädpiplärkor och två andra 5-minuters-perioder passerar ca 400. När man får räkna hela tiden, då har man kul! Som vanligt tar sträcket av trädpiplärka slut efter ca 3 timmar och jag o Måns räknar då ihop över 14 000 ex. Den dagssumman är högre än hela förra årets summa och så är det ibland, även för talrika arter. Vad lär vi oss av det? Jo, att vi bara ser en bråkdel (1 %?) av de trädpiplärkor som passerar mot sydväst över södra Sverige varje höst.

 

Aug 28

Mycket låg sträckaktivet igen. Trots att detta var första dagen under hela hösten med vind från Nordväst. Som tur var idag fanns imponerande 29 arter vadare rastande mellan Nabben och Måkläppen. 29 arter vadare är väldigt mycket; åtminstone i Skåne lär det vara svårslaget. En av dessa är en adult vitgumpsnäppa som Håkan Eliasson hittade på Nabben den 25/8 (se nyhet på SkOF.se).

 

Aug 31

Idag kom det i gång med småflockar av grönsiska och ca 1300 ex passerar. Invasionsarter är kul och alla fåglar som sträcker i stora antal är kul. Det är fortfarande ganska tidigt på säsongen för grönsiska och det lär bli klart högre antal framåt mitten av september. Varför börjar de sträcka redan i augusti vissa år? Matbrist?

Dessutom 1 ung ängshök och en ung stäpphök. Tyvärr nästan inga adulta bivråkar idag heller. De flesta adulta har nog passerat nu och de har bevisligen valt en annan sträckrutt än över Falsterbo. Ostvind och högtryck har gjort att de passerat på hög höjd och spritt, där de flesta troligen valt en västligare rutt och passerat över norra Själland mot sydväst i stället. Över 2 500 ex har räknats in på olika ställen i Själland de senaste tio dagarna, medan vi i Falsterbo fortfarande bara har ca 500 i år.

 

Jag tjatar om det här med koncentration. Koncentration är A och O när det gäller sträckande fåglar. Olika arter (olika släkten) är olika benägna att flyga över havet. De flesta småfåglar bryr sig inte så mycket, medan rovfåglarna helst undviker havet. Speciellt de större rovfåglarna (beroende av termik) vill inte alls flyga över havet, de följer land och kust så länge så möjligt – de är alltså ”ledlinjeflygare”. Detta gäller även småfåglar ibland, när det är motvind eller sämre väder. Ju fler fåglar som är ledlinjeflygare just den dagen, ju fler fåglar hamnar i Falsterbo och över Nabben. Desto bättre väder för fåglarna (medvind och bra sikt), desto färre fåglar bryr sig om att följa kusterna. Detta är anledningen till att man kan räkna 14 000 trädpiplärkor en dag med disigt väder och lågt molntäcke och detta är anledningen till att man kan räkna 16 000 sträckande ormvråkar en dag i oktober när det är västvind och när nattfrosten slagit till.

 

Både på Falsterbo fågelstations hemsida och på Artportalen kan man jämföra årets siffror (hittills) med förra årets och med medelvärden från alla år. Några arter, som tex bivråk, fisk/silvertärnor och många arter vadare har i princip redan lämnat Sverige nu, och antal för dessa arter i år kommer bli mycket låga. Detta beror alltså inte ( i första hand) på att de minskat eller att de haft en dålig säsong, utan på dålig koncentration under deras sträckperiod. Därför måste man jämföra siffrorna i längre intervall, kanske i 5-års- eller i 10-års-perspektiv för att få en bra bild av trenderna.

 

Fiskgjuse 1k. Foto: Mattias Ullman

 

Ung fiskgjuse på Nabben 12:e augusti. Av större rovfåglar är fiskgjusen den som är minst benägen att följa leder och land (den är alltså orädd att flyga över havet). I år har det sträckt ganska få fiskgjusar totalt, medan andelen ungfåglar varit relativt hög. Vad lär vi oss av det? Jo, ungfåglarna är mer angelägna att flyga över land så länge som möjligt.

 

 

Gråhäger sträckande vid Nabben. Foto: Mattias Ullman

 

Hägern är en av de arter som ökat mest i Falsterbo de senaste 10 åren. En hög andel passerar under första halvan av augusti. De är ofta nattsträckare och vi ser ganska många den första timmen efter att det blivit ljust. Vi ser dock i princip aldrig flockar på mer än 12 ex.

 

 

Gök, adult. Foto: Mattias Ullman

 

Gök är egentligen en nattsträckare, men någon enstaka fågeln flyger ändå målmedvetet ut över havet ibland. Adult gök, nabben i början av augusti.

 

 

Skräntärna, 3k (typ). Foto: Mattias Ullman.

 

Skräntärna tycks just nu öka i Skåne under perioden juli-september. En del i förklaringen är nog att den i år häckat med minst 30 par på den danska ön Saltholm. Här en fågel som inte är helt adult (troligen 3k) när den fiskar på Nabben.

 

 

Sparvhök 1k hona. Foto: Mattias Ullman.

 

Sparvhök är den art som överlägset oftast av alla arter hamnar i sträckprotokollet i Falsterbo under hela hösten. Här en ung hona. Hittills har lite över 5000 ex räknats in.

 

Spread the love