14 augusti, 2022

Akustiskt sträckbevakningsprojekt på Nabben

Kan man kvantifiera småfågelsträcket akustiskt? Det håller Erik Hirschfeld på att undersöka med hjälp av Mattias Ullman och sträckräknarna på Nabben i höst med sin parabol och inspelningsutrustning. Arbetet är ett samarbete med Falsterbo Fågelstation som kommer att publicera rapporter om hur det går på sin hemsida.

 

Tanken är att inspelningar med utrustningen PAM (Passive Acoustic Monitoring) under ett visst tidsintervall stäms av mot räknade fåglar. Om det fungerar så skulle man kunna få en grov skattning av antalet individer som sträcker förbi en plats. Faktorer som luftfuktighet, antalet lockläten en fågelindivid yttrar under sitt sträck och den mänskliga faktorn lär påverka resultatet. Det ska bli spännande att se hur höstens försöksverksamhet i Falsterbo faller ut!

 

Här står parabolen och inspelningsutrustningen på Nabben. Foto: Erik Hirschfeld.

 

 

Är du tekniskt intresserad och vill veta mer om utrustningen?

Med PAM spelar Erik in fåglar som flyger över, och sen kan han lyssna på dem efteråt och säga vad det är för arter. Räckvidden beror ju lite på väder och vindförhållanden, omgivande ljud etc, men den är förvånansvärt bra.

Den utrustning han använder är följande:

  • Telinga Pro-X parabol med mikrofon. Parabolen har ett stativfäste och monteras på ett kulledshuvud på ett trebensstativ. På så sätt kan parabolen vinklas rakt uppåt.
  • Olympus LS-P4 inspelare som skruvas fast på stativfästet till parabolen.
  • Om han vill lyssna på ljuden samtidigt så kopplar han in en Bluetooth-förstärkare (av märket Avantree) som får sin strömförsörjning från ett högkapacitetsbatteripack. Sedan bluetoothar han ljudet till ett par hörlurar. Batteripacket hänger i stativets mittpelarkrok, och förstärkaren sitter fast i en hållare av den typ som man fäster en mobiltelefon på exempelvis cykelstyret.

Här syns Olympus LS-P4 inspelaren överst, Avantree-förstärkaren mitt i bilden och batteripacket underst. Foto: Erik Hirschfeld.

Spread the love