2 juli, 2023

Backsvalor inventerade längs Skånes kuster 2023

I en färsk rapport (läs den här) rapporterar Bengt Legnell om backsvaleinventeringen längs Skånes kuster 2023. Rapporten är ett komplement till en tidigare kartläggning, se här. En summering av 2023-rapporten följer nedan.

 

Bilden ovan visar Bengt vid backsvalekolonierna vid Vitemölla Badhotell och Kiviks Kapell. På bilden håller Bengt i en av de informationsskyltar som SkOF tagit fram för att uppmana allmänheten att inte störa backsvalorna i strandnära kolonier, och flygsand avlägsnades med spade under våren 2023 för att frigöra bohålen och utvidga dynan för att få plats med fler bohål. Måhända bidrar skyltningen till den framgångsrika häckningen.

 

2023 räknades sammanlagt 11 lokaler – om Ven räknas som en lokal – med backsvalekolonier i stranddynor och branter i Skåne. Ytterligare fem kolonier häckande mellan stenblock i hamnpartier rapporterades 2023. Detta är ungefär samma resultat som 2021 och 2022.

 

Under 2021-2023 har två nya kolonier belägna i sanddynor rapporterats – Kyls Strandbad samt Hagestads Naturreservat. Även små kolonier med 5-10 par som häckade mellan stenblocken vid pirarna till Kiviks hamn, Gislövs Läge och Skanörs Hamn var nya för 2023.

 

Två kolonier verkar att ha försvunnit under denna tidsperiod – Kiviks kapell där strandgräs och stekel-kolonier verkar att ha tagit över den låga stranddynan. Även kolonin mellan Svarte och Ystad (Ruthbovägen 2) dog ut 2022 efter det vinterstormarna rev ner träd som blockerade inflygning till kolonin. På samma sätt verkar tyvärr beståndet av häckande backsvalor på Ven ha minskat, även om det är svårt att bedöma detta enbart genom att räkna antal bohål.

 

Glädjande är att kolonin vid Ravlunda, som nästan tömdes på svalor efter vinterstormarna 2022, nu flyttat till en ny brant ca 50 meter norr om gamla kolonin och verkar frodas igen. Kolonin vid Viks bunker där häckning verkar att ha uteblivit 2022 har fått häckande svalor igen 2023. Även kolonin öster om Kåseberga, där förmodligen ingen häckning skedde 2022, räknades en mindre grupp häckande svalor 2023. De började boa en en ny erosionsbrant något öster om den gamla.

 

Backsvalor. Foto: P-G Bentz

Spread the love