Gåsgam

Gåsgam är utbredd i södra Europa, Nordafrika och i västra Centralasien.

 

Förekomst i Sverige

Artens historia i Sverige började inte 1973! Den individ som då sågs vid Hjärnarp, Ängelholm 3-15 juli (Vår Fågelvärld 34:81) var en uppenbar rymling med läderremmar runt tarserna. Fyndet är placerat i kategori E.

  1. Men 1986 var det dags för den första gåsgamen i Sverige och Skåne, och den sågs först vändande vid Skanörs Ljung 24 september och senare samma dag vid Lemmeströ där den också tog nattkvist. Den sträckte slutligen ut över Nabben 26 september (Kjellén 1990) och sågs också senare i Danmark.
  2. Sveriges andra fynd handlar om en sträckande fågel som sågs från Mälarhöjden i Stockholm 26 augusti 2000 och det är landskapet Södermanland som fått obsen. Det handlar förmodligen om samma individ som sträckte ut från Finland tidigare samma dag (Fågelåret 2000).
  3. Det tredje fyndet handlar om en 2K-fågel som först sågs vid Lindome i Halland 13 juni 2012 och senare samma dag sträckande över Göteborg (Västergötland). Dagen efter omhändertogs den i utmärglat tillstånd på Hisingen och vårdades framgångsrikt av Fågelcentralen. Gamen var ringmärkt i Kroatien som bounge 2011 och historien slutade med att den flögs tillbaka till födelselandet i september 2012 (Fågelåret 2012).
  4. Sveriges fjärde och Skånes andra fynd handlar om en kringströvande fågel som hann besöka fyra landskap innan den drog över till Danmark. Det började i Västervik 16 juli 2013 där en gåsgam sågs ta nattkvist. Dagen efter finns det inga uppgifter om men den 18:e sågs en trolig gåsgam vid Skanörs ljung och senare också vid Havgårdssjön. Dessa två observationer är inte godkända men tas med här eftersom de är intressanta. Nästa godkända fynd av individen gjordes vid Södra Möckleby på Öland 19 juli. Den 21 juli dök den åter (?) upp i Skåne och sågs då vid Trelleborg, Falsterbonäset, Foteviken, Fuglie och slutligen vid Käglinge, Malmö denna dag. Därefter noterades den vid Börringe och Havgårdsjön 22-23 juli (samt Almåsa vid Malmö den 22:a). För några av de följande dagarna finns några obekräftade observationer från Börringeområdet men den 28:e är det bekräftat att den sågs sträckande över Grevie på Bjärehalvön. Denna utflykt landade vid Halmstad där gamen sågs 28-29 juli. Sen finns det en lucka på nästan en hel månad. Under denna period lär det finnas några obekräftade obsar i södra Sverige men den första bekräftade obsen efter Hallandsbesöket gjordes vid Havgårdssjön i Skåne där den dök upp 26 augusti och även sågs dagen efter. Denna långa historia slutade med att gamen sågs sträckande över Köpenhamn under eftermiddagen 27 augusti (Fåglar i Skåne & Fågelåret 2013).

 

Förekomst i Skåne

De två fynden som berör Skåne finns redovisade i stycket ovan.

 

Förekomst i Danmark (Gåsegrib)

Det första fyndet handlar om en skjuten individ vid Kartholm, Djursland på östra Jylland under våren 1858. Sen dröjde det till 1985 innan en 2K-fågel sågs på flera platser i östra och norra Jylland 22-25 maj. Därefter sågs en fågel på Fyn och södra Jylland i oktober 1986 samt två olika individer på Själland och i norra Jylland 2013. Fåglarna från 1986 och en från 2013 hade tidigare setts i Skåne.

 

Så långt hade det alltså gjorts fem fynd av fem fåglar i Danmark. Men så kom året 2016! Det började med en 2K-fågel på Lolland i juni-juli. Den är angiven som fynd nummer sex. Fynd sju är helt exceptionellt och handlar om otroliga 34 gåsgamar som sågs vid Lindenborg i norra Jylland 24 juni. Delar av flocken sågs samma dag i östra Jylland och i norra Jylland dagarna efter. Det senaste fyndet gäller en av individerna som sågs i södra Jylland 2 juli. En av de 34 var ringmärkt som unge i Spanien 2013 och den sågs 19 dagar efter Danmarksbesöket i nordöstra Italien (Christensen m.fl. 2022).

 

Rödlistning Europa

BirdLife International gav 2021 ut en reviderad upplaga av den europeiska rödlistan. Här klassades grågåsen som livskraftig (LC) och med ett ökande bestånd i Europa uppskattat till 75 700 vuxna fåglar.

 

Maxålder 

En gåsgam ringmärkt i Kroatien blev 17 år och 2 månader (RCs hemsida).

 

Referenser och övrig litteratur

De verk som informationen ovan bygger på är angivna i fet stil.

  • Christensen, J.S., T.H. Hansen, P.A.F. Rasmussen, T. Nyegaard, D.P. Eskildsen, P. Clausen, R.D. Nielsen & T. Bregnballe 2022. Systematisk oversigt over Danmarks fugle 1800-2019. Dansk Ornitologisk Forening.
  • Holmström, C T m.fl. 1947. Våra Fåglar i Norden, Bd 4. Stockholm
  • Kjellén, N. 1990. Gåsgam för första gången anträffad i Sverige. VF 49:135-139
  • Malling Olsen, K. 1992. Danmarks fugle. DOF.

 

Informationen är sammanställd av Kenneth Bengtsson i november 2022.