Huskråka

Huskråkan, Corvus splendens, förekommer ursprungligen i södra Asien (främst Indiska halvön) och västerut till södra Iran. Den har förts till Östafrika i slutet av 1800-talet och etablerat sig lokalt i kustområden (Zanzibar, Tanzania). Arten finns numera också på några platser runt Röda havet, bl.a. i södra Israel. Sedan 1998 finns det också en liten population i hamnstaden Hoek van Holland väster om Rotterdam, Nederländerna. Arten är invasiv enligt EU-förordning 1143/2014, vilket innebär att man inte får byta, odla, föda upp, transportera, använda eller sälja individer av arten. Eventuella förekomster bör utraderas och arten rapporteras, om möjligt med fotografi, på Artdatabankens artfaktasida.

Förekomst i Sverige

Det finns inga svenska fynd.

 

Förekomst i Danmark (Broget krage)

Ett fynd av denna art gjordes på Bornholm 27 mars 2022 och det är placerat i kategori E. I samband med behandlingen av detta fynd framkom att arten förmodligen setts på Bornholm en gång tidigare, nämligen 28-29 mars 1995. Detta fynd uppfattar jag som varande under behandling av den danska motsvarigheten till Rrk.

 

Gällande fyndet 2022 skrevs följande på Netfugl.dk (min översättning): ”27 mars 2022 blev en huskråka på sträckförsök sedd och fotograferad på Hammeren, Bornholm. Vad som sannolikt var samma fågel sågs vid Rügen i norra Tyskland 21 mars. Huskråkan häckar söder om Sahara och normalt betraktas europeiska fynd som rymlingar från fångenskap. Det kan dock inte uteslutas att det kan handla om fåglar som varit fripassagerare på båtar. Flera fynd av arten i Storbritannien har visat sig vara utsläppta från fångenskap. En fågel som dök upp i Storbritannien 2018 och som sågs i Holland och Tyskland 2019 kunde dock inte med säkerhet konstateras vara en rymling”.

 

Informationen är sammanställd av Kenneth Bengtsson i december 2022.