Lappuggla

Utbredningen omfattar för vår underart av arten (lapponica) de norra delarna av barrskogsregionen från Skandinavien österut nästan ända bort till Kamtjatka och nordöstra Sibirien. I Nordamerika finns nominatrasen nebulosa. Lappugglan har en i princip cirkumpolär utbredning där Sverige och delvis Norge är ena utposten. Utbredningen fortsätter via Finland, genom hela ryska tajgabältet och vidare via Alaska till östra delarna av Kanada, som därmed blir den andra utpos­ten. Delvis berörs eller har berörts de bal­tiska staterna, nordöstra Polen, Belarus, Ukraina, Kazakstan, Mongoliet och delar av norra och västra USA. All litteratur redovisar dock inte samtli­ga dessa mer eller mindre marginella före­komster. Det jag listat är alltså ett hopkok av uppgifter från diverse litteratur. Men en sak är ganska klar och det är att Sverige (med delar av Norge) är artens yttersta ut­post i väster. Och Skåne är yttersta utpos­ten i Sverige! Arten förmodas ha invandrat till oss under sen historisk tid och den första uppgiften om förekomst i Sverige dateras till 1786 (Sparrman). Den första häckningen konstaterades nära Jokkmokk 1843 (Stefansson 1997). En ruvande fågel sköts då på bo!

 

Förekomst i Sverige

Jag beskrev artens historia i såväl Sverige som Skåne i en text i Anser 4:2020. Svensk Fågeltaxering bedömde att den svenska populationen uppgick till 500 par 2021. Trenden för både 20-årsperioden 2002-2021 och 10-årsperioden 2012-2021 angavs som stabil (Wirdheim & Green 2023).

 

Jag har nyligen läst Ove Stefanssons bok Lappugglan med underrubriken Nordan­skogens vagabond. Det är en förträfflig och djuplodande bok som mycket noggrant re­dogör för artens historia, dess biologi och inte minst om förekomster i Sverige fram till 1996. Underrubriken var givetvis berättigad när boken gavs ut 1997 men idag får den nog revideras. Vagabond är passande men Nordanskogens fungerar inte längre. Idag är lappugglan en vagabond i hela Sverige. Arten hade förvisso redan nått ner till Västmanland och Uppland som häckfågel 1997 men för en skåning fungerade fort­farande ”Nordanskogens”. Den riktigt syd­liga etableringen som häckfågel inleddes i Småland och Blekinge 2012, följd av Väs­tergötland 2013, Halland och Östergötland 2016 och till slut Skåne 2017 (Tabell 1). I denna tabell beskrivs utvecklingen i olika landskap från och med 1973, både vad gäller kända förekomster och häck­ningar. Uppgifterna är hämtade ur Stefans­sons bok t.o.m. 1996. Senare uppgifter är hämtade ur olika årgångar av Fågelåret (SOF BirdLife), Artportalen och diverse Rrk-grupper. Det finns givetvis tidigare fynd i många av de olika landskapen, men perioden från 1973 beskriver väl hur ar­tens sydgräns har flyttats framåt under nyare tid. Om jag inte missat något är det idag bara Dalsland, Bohuslän samt Öland och Gotland som saknar häckningsfynd (öarna saknar fynd överhuvudtaget). Så Nordanskogens vagabond får nog idag ge vika för epitetet Sverigeskogarnas vaga­bond helt enkelt. I Tabell 1 nämns också de första beläggen för arten i alla landskap och de uppgifterna är i huvudsak hämtade från Stefanssons bok. Undantagen är Dals­land 1947 (Dalslands Fåglar) och Halland 2000 (Fågelåret 2000).

 

 

Varför har då arten kunnat sprida sig så snabbt genom hela Sverige? Ja den frågan är jag inte kapabel att besvara, men den förmodat sentida invandringen till Sverige kan vara en förklaring. En annan kan vara att hänsynslös förföljelse till långt in på 1950-talet höll tillbaka arten. Lappugglan blev totalfredad först 1956 (VF 15:220). Förföljelsen hade åtminstone två skäl: dels det allmänna hatet mot ugglor i äldre tider, dels artens sällsynthet. Den var nämligen hett eftertraktad av konservatorer och samlare. I Stefanssons bok finns följande citat av Olof Gylling: ”Denna stora och vackra, för öfrigt mycket sällsynta fogel uppträdde åren 1894–96 i större antal än vanligt. Exemplar af denna art böra alltid tillvaratagas för uppstoppning”.

 

Stefansson berättar utförligt om artens historia och i den ingår flera både trista och makabra händelser. Ytterligare mer hittar jag i Våra Fåglar i Norden (Curry- Lindahl 1961). Jag citerar tre exempel: ”Från Västerbotten är häckning känd från Norsjö socken, där en lappuggla jämte fyra flygfärdiga ungar blivit skjutna”. ” … ytter­ligare nio lappugglor från Södra Ånger­manland har under årens lopp inlämnats för uppstoppning”. Och till sist: ”Vintern 1955–1956 var arten talrik i Jämtland. Ett dussin sköts enbart i Östersundstrakten”. Det senare var alltså just vid den tid då ar­ten totalfredades i Sverige.

 

Lappugglans sentida kolonisation av sydöstra Norge har varit minst lika excep­tionell som den i södra Sverige (se Sol­heim 2019). Enbart i Hedmark fylke, som gränsar till Värmland, ökade antalet kända häckningar från en enda 2009 till 120 år 2017! Solheim har inte heller han någon bra förklaring till den sentida expansio­nen, men misstänker att det är förändring­ar i sorkpopulationernas dynamik som lig­ger bakom (Solheim 2019).

 

Förekomst i Skåne

Det första kända fyndet av lappuggla i Skåne härrör från Fjälkinge och början av februari 1913 (Svenska Jägareförbundets tidskrift, 1913). Ordagrant står det ”I början af Februari sköts en lappuggla i Fjälkinge i Skåne (ej långt från Kristianstad)”. Käl­lan är alltså Svenska Jägareförbundets tid­skrift, årgång 51 (1913), sidan 122. Där skrivs februari 1913, vilket måste vara det korrekta. Jägarnas tidskrift gavs ut med sex nummer per år och lappugglan nämns i nummer 2. Detta är av vikt eftersom det även finns en uppgift om att fyndet gjordes 15 oktober 1913. Uppgiften publicerades först 1939 i Paul Rosenius digra verk Sve­riges fåglar och fågelbon och har därefter levt vidare i andra publikationer. Eftersom det aktuella häftet av Jägareförbundets tidskrift bör ha utkommit under första halvåret 1913 måste Rosenius uppgift vara felaktig. En annan felaktig uppgift finns i SkOFs eget bokverk, Skånes Fåglar idag och i gången tid (Ekberg & Nilsson 1996). Där anges fyndåret felaktigt till 1917.

 

Det dröjde alltså 92 år mellan det första och andra fyndet av arten i Skåne. Från för­sta fyndet i modern tid har den officiella och öppna historien sett ut på följande vis:

  • 2005: Skånes första fynd i modern tid gjor­des vid Skrylle (öster om Lund) 18 oktober. Fyndet föran­ledde följande kommentar: ”Årets fynd får förmodligen betraktas som ett av de mest sensationella fågelfynden i Skåne någonsin”. Skribenten anade inte fort­sättningen! (FiSk 2005).
  • 2008: Skånes andra fynd gjordes i Falsterbo 30 oktober, i princip så långt åt sydväst man kan komma i Sverige (FiSk 2008).
  • 2009: Tredje fyndet gjordes i Björnaboda, Eljaröd på Österlen 7–8 mars och det fjärde i tallskogen mellan Skanör och Höllviken 15–19 mars, se foto nedan (FiSk 2009).
  • 2011: Det femte fyndet gjordes vid Vombs fure 26–27 december (FiSk 2011).
  • 2012: Nu lossnade det ordentligt och jag avstår från att numrera fynden. Totalt rapporterades sex fynd av sju fåglar och till det ska läggas ytterligare en handfull observationer som inte dokumenterats på blankett och därför inte är godkända för publicering. Fynden gjordes i januari, april, maj, juni, oktober och november och de var väl spridda i landskapet. Syd­ligaste fyndet gjordes vid Sankt Olof där två ex sågs 14 oktober–18 november (FiSk 2012).
  • 2013: En liten nedgång till tre fynd. Samt­liga i mars och i norra Skåne (FiSk 2013).
  • 2014: Inga fynd gjordes (FiSk 2014).
  • 2015: Ett fynd av en fågel nordväst om Ty­ringe i Hässleholms kommun 2 oktober. ”När ska första häckningen konstateras” undras i texten (FiSk 2015).
  • 2016: En, kanske två individer sågs på två olika lokaler på Söderåsen i mars–april samt juli. I augusti sågs en ungfågel i Örkelljunga kommun, men mycket nära Hallandsgränsen. Häckningsplats kunde inte säkerställas. (FiSk 2016). Men det finns obekräftade uppgifter som starkt tyder på att en häckning förekom på annan ort i Skåne detta år. Mer om den uppgiften senare i texten.
  • 2017: Så kom då den första bekräftade häckningen i Skåne. Det hela skedde i Örkelljunga kommun: En adult lapp­uggla fotograferades och ungar hördes 19 juli. Inga andra observationer finns redovisade (FiSk 2017).
  • 2018: Det blev tre rapporterade lappugg­lor detta år. En adult i norra delen av Kristianstads kommun i juli, ett ex nära Perstorp i oktober och ett ex på Hal­landsåsens sydsluttning i Ängelholms kommun i november (FiSk 2018).
  • 2019: Texten i Fåglar i Skåne 2019 inleds med. ”Ett fantastiskt år för arten i Skåne …” och avslutas med ”En försiktig sum­mering ger åtta olika lappugglor för­delade på sex lokaler under året, vilket givetvis är en rekordsiffra. Utvecklingen för arten är makalös i hela södra Sverige och vi bör kunna se fram emot lappugg­lan som regelbunden skånsk häckfågel om det fortsätter så här”. Förekomsterna var väl spridda i landskapet: Snogeholm, Sövdesjön, sydöstra Skåne, Torsebro, Järavallen och Perstorpstrakten.
  • 2020: Ett rekordår för lappuggla i Skåne med 43 observerade individer, varav 6-7 säkra häckningar och 7 möjliga häckningar/revir (tabell 2). Förekomsten redovisas i detalj nedan.
  • 2021: Efter rekordåret 2020 blev det en dipp under 2021 med endast tre fynd. Dessa gjordes i Kristianstads kommun i februari, ett i Höörs kommun i mars samt en individ på Kungsgatan mitt i Malmö 11 december (Fåglar i Skåne 2021).
  • 2022 rapporterades inte heller några häckningar men däremot elva individer. Fynden var väl fördelade över landskapet med observationer från såväl nordost som Österlen och Falsterbohalvön (Fåglar i Skåne 2022).
  • 2023 sågs lappugglor på totalt elva lokaler i åtta olika kommuner. Spridningen i landskapet var stor och obsarna gjordes i januari (3), mars-april (6), maj (1) och augusti (1). Någon häckning rapporterades inte (Rrk Skåne).
Lappuggla, banvallen Falsterbonäset 18 mars 2009. Detta var tredje fyndet av arten i Skåne i modern tid. Foto: Mikael Arinder.

Så långt den öppna redovisningen av ar­ten. Men det finns en hel del dolda fakta och därtill några trovärdiga, men ej offent­liga, rapporter. Jag ska försöka berätta om dessa utan att avslöja specifika platser el­ler annan känslig information. Skånes första häckning kan mycket väl ha skett redan 2016. I ett mejl berättade en man utförligt om en upplevelse i Osby kommun detta år. Platsen han nämner lig­ger nära den plats där en häckning kom att konstateras 2020. Jag citerar ett parti i mejlet ”Den 11 juli när jag plockade blå­bär vid xxx, hörde jag ett läte som jag ald­rig tidigare hört. Nyfiken som jag var smög jag mig närmre och kom på tre lappuggle­ungar som jämt var flygga”.

 

Men vi tar det kommunvis och börjar i väster:

 
Ängelholm

Det finns flera säkra uppgifter om lappugglor under häckningstid och ännu fler rykten om flera lokaler. Kom­munen gränsar till Halland och en del av ryktena härrör från gränstrakterna, vilket innebär att ugglorna kan ha varit halländska. Det finns säkra uppgifter om förekomst under 2020 på en absolut skånsk lokal, men enligt källor kunde nå­gon häckning inte konstateras.

 

Örkelljunga

Skånes första bekräftade häckning konstaterades i just Örkel­ljunga kommun 2017. Om fler häck­ningar ägt rum under 2018 och 2019 är mig obekant men det känns absolut möjligt. Kommunen redovisar nämligen upp till fyra, möjligen fem häckande par i år! Nu är dessa häckningar ännu inte officiellt godkända, men här redovisar vi de uppgifter som kommit in. En möjlig felkälla kan vara att familjer med uthop­pade ungar faktiskt kan röra sig åtskil­liga hundra meter från själva boplatsen och då kan dubbelräkningar förekomma. Men de uppgifter jag fått ta del av tyder på att åtminstone fyra par kan ha häckat i kommunen under 2020. Tre av dem anses absolut säkra och antalet ungar anges till 3+3+2.

 

Hässleholm

Det finns två bekräftade fynd av häckande lappugglor i kommunens västra delar 2020. Två plus tre flygga ungar har rapporterats.

 

Osby

Det finns en bekräftad häckning med två flygga ungar i nordöstra delen 2020. Platsen det handlade om låg bara några kilometer från den i mejl rappor­terade häckningen 2016 som nämndes tidigare. I västra delen och i gränstrakter till Hässleholms kommun rapportera­des även lappugglor i mars, maj och juni 2020. Observatören utesluter inte att två individer hördes under obsen i juni. Då handlade det om Hässleholms kommun.

 

Kristianstad

I ett område i gränstrakterna till Bromölla kommun sågs en lappuggla i juli 2018. Det är en giftig tidpunkt! I år sågs arten på tre olika men näraliggande lokaler under maj, juni och juli. Avstån­det mellan lokalen från 2018 och de tre från i år är mindre än fem kilometer. En av rapporterna från i år (30 juli) anger dessutom att en årsunge har setts. Men uppgiften är inte bekräftad och vi får därför nöja oss med en möjlig häckning. Det finns även en obekräftad uppgift från en näraliggande plats i Bromölla kommun daterad april 2016. Rappor­ten anger att ett par lappugglor sågs och hördes. Kanske har arten häckat i lönn­dom i området under flera år?

 

Bromölla

I april 2020 hittades tre lappugg­lor påkörda i samma område och tillika i lämplig biotop. En var död, en annan all­varligt skadad och fick avlivas. Den tred­je kunde släppas ut igen efter lyckad re­habilitering. Minst två av individerna var adulta och det är nog rimligt att misstän­ka att det handlade om ett besatt revir.

 

Söderåsen

Det finns uppgifter om upp till två individer på en lokal i mars–april 2020. Hur väl detta möjliga par följdes upp är mig obekant men en häckning el­ler ett häckningsförsök kan inte uteslutas.

 

Svedala

En individ upptäcktes i maj 2019 i ett för arten lämpligt häckningsområde. Fler observationer följde under såväl 2019 som 2020 och två individer har noterats vid något tillfälle. Här måste vi räkna med en möjlig häckning eller ett häckningsförsök.

 

Förekomsterna av lappuggla i Skåne 2020 är utan mot­stycke. Summa summarum gjordes minst sex säkra häckningar, kanske sju, samt ytterligare minst sju möj­liga häckningar. I de senare områdena har lappugglor setts under häckningstid men inga bon eller ungar har kunnat konsta­teras. Men det är nog mycket rimligt att anta att ugglorna faktiskt häckat eller gjort häckningsförsök i några av dessa områden under året. Kanske i alla? Till detta ska läg­gas ett mörkertal – lappugglorna finns ju som regel i skogar som inte alltid besöks av ornitologer. Vi måste nog också anta att några säkra häckningar kan ligga dolda i minnet hos personer som tiger som muren.

 

Därtill finns det en del uppgifter från fler kommuner och områden under 2019 och 2020 än vad som nämns i Tabell 2, nedan. Pers­torps kommun och ett område på Österlen är exempel på sådana. Även här kan häck­ningar ha skett utan att någon uppmärk­sammat dem – eller spridit uppgiften vida­re. Jag vågar gissa på minst tio häckningar i Skåne 2020 och utesluter inte betydligt fler.

 

 

Varför blev då 2020 lappugglornas år i Skåne? Som jag nämnt tidigare i texten är jag inte kapabel att analysera detta. Men spridningen söderut har ju pågått några år och de senaste vintrarna måste också ha gynnat ugglornas överlevnad. Till det kan kanske också läggas att de skånska sko­garna enligt uppgift lär ha hållit goda mus-och sorkstammar under 2020. Framtiden får utvisa om 2020 var ett unikt år eller om det var början på en fast och livskraftig stam av skånska lappugglor.

 

Till sist en from förhoppning: Jag hoppas att de som upptäckt de häckande paren 2020 fortsätter att följa upp dem under åren som kommer. Det känns mycket angeläget att dokumentera denna utveckling så bra som möjligt. Kanske finns det också någon som kan tänka sig att sätta upp boplattformar till ugglorna i lämpliga områden. Lappugg­lorna föredrar gamla duvhöks- och vråk­bon och sådana dräller det förmodligen inte av i skogarna. Så konstgjorda bon kan säkert gynna arten. Det visar bl.a. erfaren­heterna från norra Sverige (Stefansson 1997) och Norge (Solheim 2019). Kontakt med berörda markägare måste förstås tas innan något sådant görs.

 

Foto: Mikael Arinder

 

Förekomst i Danmark (Lapugle)

Det finns ett fynd i landet och det gäller en adult lappuggla placerad i kategori E. Fågeln ifråga hade släppts ut från en djurpark i närheten veckan före att den sågs på Djursland på Östjylland 18 februari 2013 (Christensen m.fl. 2022). Det är nog bara en tidsfråga innan det första spontana fyndet görs.

 

Rödlista Sverige

  • Rödlistad 2005: Missgynnad (NT)
  • Rödlistad 2010: Nära hotad (NT)
  • Rödlistad 2015: Nära hotad (NT)
  • Rödlistad 2020: Nära hotad (NT)

 

Rödlista Europa

BirdLife International gav 2021 ut en reviderad upplaga av den europeiska rödlistan. Här klassades lappugglan som livskraftig (LC) och med ett stabilt bestånd i Europa uppskattat till 15 700 vuxna fåglar.

 

Maxålder

Sveriges och Europas äldsta lappuggla var ringmärkt i Sverige dog i en trafikolycka 16 år och 6 månader gammal (se RCs hemsida).

 

Referenser och övrig litteratur

De verk som informationen ovan bygger på är angivna i fet stil.

  • Andersson, B.G. 2020. Detta fantastiska uggleår! A 59:4:30-31.
  • Bengtsson, K. 2007. Fågelfredningens historia i Sverige. Jaktdebatt nr 4:2007.
  • Bengtsson, K. 2020. Lappugglan har nått vägs ände i Sverige. A 59:4:23-29. Om inflöde 2020.
  • Berggren, V. & Wahlstedt, J. 1977. Lappugglans läten. VF 36:243-249.
  • Carlberg, T. 2012. Lappugglevår. FoF 107:Nr 2:10-13.
  • Carlsson, A. 1894. Sveriges fåglar. Gleerups förlag. Lund.
  • Christensen, J.S., T.H. Hansen, P.A.F. Rasmussen, T. Nyegaard, D.P. Eskildsen, P. Clausen, R.D. Nielsen & T. Bregnballe 2022. Systematisk oversigt over Danmarks fugle 1800-2019. Dansk Ornitologisk Forening.
  • Curry-Lindahl, K. 1961. Våra Fåglar i Nor­den. Del III. Natur och Kultur, Stockholm.
  • Ekberg, B. & Nilsson, L. 1996. Skånes fåglar. Signum, Lund.
  • Ericson, P.G.P. & Tyrberg, T. 2004. The early history of the Swedish avifauna. Stockholm.
  • Heyman, H. 2012. Lappugglan på Lindrerödsåsen. A 51:3:47.
  • Holm, O. 1931. De första bofynden av sidensvans och lappuggla. FoF 26:68-74.
  • Lindblad, T. 2012. Lappuggla i Kristianstads kommun! Spoven 2012:3:5-7.
  • Linder, S. 1922. Fåglar i V och Ö Göinge och N och S Åsbo härader. FoF 17:254.
  • Niemi, T. 1989. Lappuggla. FoF 84:185-191.
  • Nilsson, L.GR. 2000. Lappuggla i söder – publikmagnet av sällan skådat slag. VF 59:5:2-3.
  • Olofsson, V. 1910. Något om lappugglans fortplantning. FoF 5:180-183.
  • Ottosson, U., Ottvall, R., Elmberg, J., Green, M., Gustafsson, R., Haas, F., Holmqvist, N., Lindström, Å., Nilsson, L., Svensson, M., Svensson, S. & Tjernberg, M. 2012. Fåglarna i Sverige – antal och förekomst. SOF, Halmstad.
  • Red. 1930. Bidrag till lappugglans biologi. FoF 25:225-232.
  • Rendahl, H. 1949. Fågelboken – Sveriges fåglar i ord och bild. Tidens förlag/Stockholm.
  • Rosenius, P. 1913–1953. Sveriges fåglar och fågelbon. Gleerups, Lund.
  • Rudebeck, G. 1962. Våra Svenska fåglar i färg. AB Svensk Litteratur, Stockholm.
  • Simonsson, R. 2006. Lappuggla på besök i Skrylleskogen. A 45:58-61.
  • SJFT. 1833. Några ord om lappugglan. Tidskrift för Jägare och Naturforskare, sidan 258 i nyutgivning av Richard Bergström 1894. Stockholm.
  • SOF. 1949. Förteckning över Sveriges fåglar. 1:a upplagan. Svensk natur.
  • Solheim, R. 2010. Kan lappugglor individbestämmas utan infångande och märkning? VF 69:2:8-12.
  • Solheim, R. 2011. Moult pattern of primaries and secondaries during first and second feather molt in Great Grey Owls Strix nebulosa. OS 21:11-19.
  • Solheim, R. 2014. Age og Great Grey Owls Strix nebulosa observed in Scandinavia in 2012 as revealed by digital photos in the national species report archives. OS 24:3-11.
  • Solheim, R. 2014. Lappugglan på frammarsch. VF 73:6:46-50.
  • Solheim, R. & Stefansson, O. 2016. Life span, dispersal and age of nesting Great Grey Owls Strix nebulosa lapponica in Sweden. OS 26:125-134.
  • Solheim, R. 2019. Spana efter lappugglor! VF 2019:1:30-35. Allmänt om utveckling.
  • Sparrman, A. 1786-89. Museum Carlsonianum. Stockholm.
  • Stefansson, O. 1979. Lappugglan i Norrbotten 1975-78. VF 38:11-22.
  • Stefansson, O. 1983. Lappugglan i Sverige 1979-82. VF 42:245-250.
  • Stefansson, O. 1985. Projekt Lappuggla. VF 44:231-232.
  • Stefansson, O. 1986. Projekt Lappuggla 1985. VF 45:301-302.
  • Stefansson, O. 1987. Projekt Lappuggla 1986. VF 46:201-203.
  • Stefansson, O. 1997. Nordanskogens vagabond. Lappugglan. Boden. Bok, 243 sidor.
  • Ullman, M. 2009. Lappuggla. VF 68:3:51. Uppträdande i Sverige.
  • Wahlstedt, J. 1969. Jakt, matning och läten hos lappuggla. VF 28:89-101.
  • Wahlstedt, J. 1974. Lappugglan i Sverige 1973. VF 33:132-139.
  • Wahlstedt, J. 1976. Lappugglan i Sverige 1974. VF 35:122-125.
  • Wirdheim, A. 1999. SOF:s forskningspris till utforskaren av ”Nordanskogens vagabond”. VF 1999:4:13-17. Ove Stefansson.
  • Wirdheim, A. & Green, M. 2023. Sveriges fåglar 2022. – BirdLife Sverige – Sveriges Ornitologiska Förening, Halmstad.

 

Informationen är sammanställd av Kenneth Bengtsson i september 2023.