Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Stäppsparv
Stäppsparv (Red-headed bunting), Emberiza bruniceps, hör hemma i Centralasien inkluderande den sydliga delen av Ryssland vid floden Volga.
Förekomst i Sverige
Det finns ett fynd i Sverige, närmare bestämt vid Morups Tånge i Halland 18 juli 1988 (Vår Fågelvärld 48:461). Fyndet är placerat i kategori D vilket betyder: ”Arter som inte med säkerhet kan anses som spontant uppträdande”. Men Rk lägger till kommentaren: ” Även denna art är ett ”gränsfall” och borde kunna ta sig hit för egen maskin. Tidpunkten är inte typisk för förlängd flyttning, och tills ett mönster för uppträdandet framgår väljer vi att behandla den som icke spontan.”
Förekomst i Skåne
Det finns inga skånska fynd.
Förekomst i Danmark (Brunhovedet værling)
Det finns flera fynd i Danmark men de flesta är placerade i kategori E, alltså bedömda som rymlingar. I denna kategori finns sju fåglar sedda mellan 1966-2001, samtliga utom en i Jylland. Undantaget sågs på Bornholm i maj 2001 (Christensen m.fl. 2022). Men två senare fynd har efter omgranskningar bedömts som spontana och återfinns alltså i kategori A.
En fågel – tidigare godkänd som en adult hona svarthuvad sparv (Emberiza melanocephala) funnen på Hønen, Fanø, 7 september 2002 – blev granskad på nytt och då godkänd som 1K hane brunhovedet værling (Emberiza bruniceps). Det andra fyndet gjordes vid Blåvandshuk 15 oktober 2019 är också godkänt som en 1K brunhovedet værling placerad i kategori A (Netfug.dk nov 2022).
Rödlistning Europa
BirdLife International gav 2021 ut en reviderad upplaga av den europeiska rödlistan. Här klassades stäppsparven som livskraftig (LC) och med ett ökande bestånd i Europa uppskattat till 14 500 vuxna fåglar.
Referenser och övrig litteratur
De verk som informationen ovan bygger på är angivna i fet stil.
- Christensen, J.S., T.H. Hansen, P.A.F. Rasmussen, T. Nyegaard, D.P. Eskildsen, P. Clausen, R.D. Nielsen & T. Bregnballe 2022. Systematisk oversigt over Danmarks fugle 1800-2019. Dansk Ornitologisk Forening.
- Malling Olsen, K. 1992. Danmarks fugle. DOF.
Informationen är sammanställd av Kenneth Bengtsson i januari 2023.