Åtgärder mot eldöd

Eldöd genom kortslutning i lokalnät är ett stort hot för vissa fågelarter. Särskilt utsatta är fåglar med stora vingspann och som samtidigt ofta använder stolpar som sittplatser. I Skåne handlar det främst om berguv och kungsörn. Deras stora vingspann (berguv 150-170 cm, kungsörn 190-230) gör att de lätt drabbas av eldöd genom kortslutning. Se t.ex. denna Anser-artikel (länk).

Jordad elstolpe - livsfarlig att landa på för fåglar med stora vingspann. Foto: Arne Hegemann

Särskilt farliga är jordade elstolpar eftersom det räcker med kontakt med en faslina för att en fågel ska få en dödlig kortslutning. Bilden ovan visar en sådan elstolpe. Eftersom det finns fler än 11 000 jordade elstolpar i Skåne, och totalt 110 000 stolpar i de lokala elnäten, är eldöd en vanlig dödsorsak.

 

Att isolera och säkra elstolpar så att risken för kortslutning försvinner är dock enkelt. Redan för flera år sedan hade SkOF samarbete med elbolag för att säkra elstolpar i närheten av kända kungsörnsrevir efter att flera eldödade kungsörnar hade hittas i Skåne. Elstolpar i närheten av kända kungsörnrevir har därefter isolerats, och efter 2015 har inga eldödade kungsörnar hittas i aktuella revir. Bilden nedan visar en elstolpe i Fyledalen som isolerats, här kommer ingen fågel att dö av kortslutning.

Foto: Arne Hegemann

Än idag är dock berguvar fortfarande drabbade runt om i landskapet eftersom de ofta nyttjar stolparna som sittplatser. Bara under 2020 hittades fyra eldödade berguvar i Skåne och mörkertalet är troligtvis stort. Över hela Sverige utgör eldöd vid elstolpar och kraftledningar 39 % av den totala kända dödligheten (Fransson et al. 2019). Denna höga dödlighet begränsar troligtvis artens population, särskilt i Skåne.

 

Sedan 2021 har SkOF inlett nytt samarbete med flera stora elbolag (t.ex. E-ON och Kraftringen) för att säkra elstolpar i närheten av kända berguvsrevir. Här är några länkar till reportage om detta:

I framtiden hoppas vi att inte bara elstolpar i närheten av kända boplatser säkras utan även i hela landskapet så att ungar från båda kungsörn och berguv men även andra arter som flyger runt och söker egna revir inte riskerar att blir eldödade. Om man lyckas minska dödligheten hos så långlivade arter som berguv och kungsörn, skulle det kunna få en mycket positiva effekter på populationsutvecklingen.