Vindkraft

SkOF tar kritisk och unik ställning till varje vindkraftsplan som vi får på remiss. Finns det anledning till oro för fågelliv så framför vi det. Vi gör det med stöd av den vindkraftspolicy som arbetades fram under hösten 2021. Denna finns att läsa här. Frågor om vindkraft har varit ett mycket vanligt ärende för SkOF under hela 2000-talet och under många år handlade det i huvudsak om verk på land och med en maxhöjd på 150 meter.

 

Numera dominerar ärenden som handlar om stora havsbaserade parker med totalhöjder på flera hundra meter. Här är en länk till SkOFs remissyttrande i augusti 2021 angående en vindkraftspark i Öresund.

Foto: P-G Bentz

I korthet förordar SkOF placering av mindre antal vindkraftverk i odlingsbygder som tillåter fler än enstaka verk samt utbyggnad till havs så länge kustnära områden, biologiskt rika grundområden, områden med koncentrationer av födosökande fåglar, havsområden med koncentrationer av flyttande fåglar samt etableringar i Öresund undviks. SkOF ser gärna en utbyggnad på djupare vatten än vad som sker idag, då detta ofta kan vara ett sätt att minska negativ påverkan på både fåglar och annan biodiversitet.

 

Frågan om vindkraftens vara eller icke vara är sedan länge kontroversiell. SkOF har insett att verkligheten är som den är och att vi för en lång tid framöver får leva med denna fråga. Vi har valt dialog eftersom vi upplever att det är enda chansen att i längden kunna påverka placeringarna av verken både till lands och till sjöss. Men det är inte lätt och i vissa fall har vi tyvärr tvingats konstatera att verk placerats på felaktiga platser. Ett exempel på en ur fågelskyddssynpunkt dålig placering är verken vid Rögle-Västraby i nordvästra Skåne där många rovfåglar har förolyckats under åren. Där stred SkOF förgäves och trots att föreningen avrådde från tillstånd så uppfördes verken ändå.