Första Skånestorken har nått Afrika
30 juli i år släpptes 96 storkungar som fötts upp i hägn av Storkprojektet. Elva av dessa var försedda med GPS-sändare runt övre delen av benet. GPS-signalerna avslöjar att samtliga har lämnat Europa, och minst en nått Afrika, detta enligt en artikel på SVT.se.
SkOF.se har tidigare rapporterat om det stora storksläppet i Hemmestorps Mölla när närmare hundra storkungar släpptes ut för ett liv i frihet. Alla dessa var uppfödda i projektets olika hägn. Inför flytten söderut förenade de sig med de 104 ungar som de friflygande storkparen i Skåne har fått fram 2022. Man kunde sedan läsa på SkOF.se om en flock med hundra storkar vid Hagestads naturreservat vid Hagestads naturreservat. Sedan dess har storkarna flyttat söderut. Flocken har splittrats och de har slagit ihop sig med storkar från andra länder. Enligt signaler från GPS-sändarna passerar nu storkarna över Bosporen, mellan Svarta havet och Medelhavet, och en har nått Afrika. Det är dock bara fem av de elva GPS-försedda storkarna som undkommit farorna på väg mot Afrika.
I fjol flyttade GPS-försedda storkar mot sydväst och tog vägen över Gibraltar till Afrika. Enligt artikeln på på SVT.se valde årets GPS-försedda storkar en sydostrutt och tog vägen ner mot Afrika via Bosporen och östra Medelhavsområdet. Läs mer i SVTs artikel här.
Storkprojektets målsättning är en vild och flyttande storkstam. Projektet har pågått sedan 1989 och drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening. Läs mer om Storkprojektet här. Besök gärna Storkprojektets hemsida.