10 maj, 2022

Ny studie om elstängsel

En ny studie från England och Nederländerna visar att elstängsel kan vara en effektiv metod för att öka häckningsframgången för vadare.

 

I Haanmeer (Friesland, Nederländerna) och Nene Washes (East Anglia, UK) satte man, med start 2017, upp temporära elstängsel kring kända häckningsplatser för tofsvipa och rödspov för att minska förekomsten av plundrade bon.

 

Genom att övervaka områdena med kameror och genom att räkna spillning och spår kunde man uppskatta mängden rovdjur i området. Utöver det följde man även häckningsframgången för dessa vadare, både inom det stängslade området och utanför det samma.

 

Uppförandet av elstängsel hade en positiv effekt under häckning: för både tofsvipa och rödspov var andelen bon som undgick predation under äggläggningsfasen fram till häckning högre i det stängslade området. Samma trend syntes även för hur många bon som klarade sig hela vägen fram till att ungarna var flygga, även om antalet bon var för litet för att hävda att detta var en statistiskt säkerställd skillnad.

 

I figuren nedan ses andelen bon som undgick predation under äggläggningsfasen fram till häckning i det stängslade området (blå) och utanför (röd) efter man började stängsla 2017 (grön linje). Figuren till vänster visar data från Nederländerna (endast rödspov) och figuren till höger visar UK (rödspov och tofsvipa kombinerat).

 

 

Baserat på kamerabilder, spillning och spår så verkar huvudeffekten bero på att man effektivt lyckades stänga ute räv från områdena (andra rovdjur, både däggdjur och naturligtvis fåglar, lyckades fortfarande ta sig in i hög grad).

 

Studien är fritt tillgänglig för alla att läsa i tidskriften Ecological Solutions and Evidence.

Spread the love