Per-Magnus Åhrén 1950–2022
SkOFs tidigare ordförande Per-Magnus Åhrén har lämnat oss för några dagar sedan. Han gjorde stora avtryck i föreningen under de få år han fick verka innan sjukdom satte stopp, och vid senaste årsmötet lämnade han styrelsen. P-M var dock aktiv i kommittéer även efter årsmötet och ända fram till den sista striden. SkOFs styrelse har bett vännen Anders Wirdheim att teckna några minnesord om en eldsjäl och mycket saknad kamrat.
I vårens allra vackraste tid avled Per-Magnus (PM) Åhrén efter att i två års tid kämpat mot en svår cancer på ett sätt som bara kan beskrivas som heroiskt. Han var öppen med sin sjukdom, men in i det sista fortsatte han att uppleva och fotografera den natur han älskade. Via hans bildreportage på Facebook var vi många som följde honom, och jag är övertygad om att hans öppenhet om sjukdomen och starka livsvilja gav mod till andra i svåra situationer. Men till slut fick även PM ge upp kampen mot den cancer som börjat i bukspottskörteln.
Jag lärde känna PM hösten 1964, då vi var med och bildade Halmstads Fältbiologer. Det kom att bli en mycket givande skola som gav oss ett livslångt intresse och för PM även en yrkesbana. Efter studier i Lund och Malmö, och en kort sejour som lärare, tillträdde han en tjänst på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Halland 1979. Där arbetade han med ett brett spektrum av naturvårdsfrågor i drygt 20 år innan han 2002 gick vidare till en chefstjänst på Naturvårdsverket, bland annat med ansvar för förvaltning av landets skyddade områden.
Om det inte varit för att hans enhet skulle utlokaliseras till Östersund, hade PM nog blivit kvar på Naturvårdsverket. Han trivdes med arbetet och var också mycket uppskattad av medarbetarna. Men 2006 återvände han till Halland och en tjänst som naturvårdsdirektör på länsstyrelsen. Två år senare tillträdde han en motsvarande befattning på länsstyrelsen i Skåne, och där arbetade han fram till pensioneringen 2017.
Det är ingen överdrift att hävda att PM under sina år på länsstyrelserna i Halland och Skåne samt på Naturvårdsverket gjorde betydande och bestående insatser för såväl skyddet av natur som spridandet av kunskap om naturen. Ett exempel på det sistnämnda är Getteröns naturum i Varberg, där PM var mycket drivande.
Även om natur och naturvårdsfrågor fyllde hans arbetsliv till brädden, fortsatte PM att odla sitt naturintresse på fritiden. Hans kunskaper var breda, men kanske var fåglar, fjärilar och fotografering det han uppskattade allra mest. Under en tioårsperiod kring millennieskiftet var PM ordförande i Halmstads Ornitologiska Förening, och 2019 axlade han samma roll i Skånes Ornitologiska Förening. Genom åren ledde PM även åtskilliga resor till djur och natur, bland annat för AviFauna.
Tack PM! Vi är många som uppskattat din kunskap, gärning och vänskap. Vi har också inspirerats av den kraft som du spred till oss under din sjukdomstid.
Anders Wirdheim