Berguv

Berguv är en sällsynt art i Skåne och det finns ca 20-25 revir. SkOF inventerar berguvar i Skåne och engagerar sig aktivt i skyddsarbete.

 

Efter att berguven varit en regelbunden häckfågel i Skåne i 1800-talet, minskade populationen kraftigt i början av 1900-talet p g a förföljelse och miljögifter. Efter den sista dokumenterade häckningen 1939 så dog berguven ut som skånsk häckfågel. Under 1980-talet började Projekt Berguv Skåne med uppfödning och uppsläpp av berguvar, och 1989 häckade de första fria berguvarna i Skåne igen. Sen dess har populationen ökat långsamt, men är fortsatt liten och i behov av riktat skydd som SkOF driver aktivt. Läs mer om berguvarnas häckningsframgång här.

Foto: Rolf Nordquist

Det största hotet mot berguv är eldöd och oavsiktlig störning av häckningar. Eldöd i lokalnät är ett stort problem eftersom uvarna utnyttjar regelbundet elstolpar som sittplatser när de jagar. Berguvarnas stora vingspann på 150-170 cm gör att de lätt drabbas av eldöd genom kortslutning. Särskilt farliga är jordade elstolpar eftersom det räcker med kontakt med en faslina för att en fågel ska få en dödlig kortslutning. Eftersom det finns fler än 11 000 jordade elstolpar i Skåne, och totalt 110 000 stolpar i de lokala elnäten, är eldöd troligtvis det största hotet mot berguvar och begränsar dess population. SkOF har inlett samarbete med flera stora elbolag (t ex E-ON och Kraftringen) för att säkra elstolpar åtminstone i närheten av kända boplatser. Det kommer förhoppningsvis att minska dödligheten. Dessutom har SkOF bra samarbete med flera markägare och täktägare där berguvshäckningar finns. Vi informerar dem var bohyllor finns så att inga oavsiktliga störningar sker. Det ska förhoppningsvis öka antalet flygga ungar varje år.

 

För att skydda berguvar mot störning görs häckningsplatser inte offentliga, med undantag av en häckningsplats i Hardeberga stenbrott utanför Lund. Åk gärna till Hardeberga där det finns möjlighet att se och hör berguvar.

 

SkOF tar gärna emot tips om du har hört eller sett en berguv!

Foto: Arne Hegemann