Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Biätarparet utanför bohålet vid Maglarps sandtag utanför Trelleborg 2023. Foto: Helen von Holten
Biätare
2023 häckade biätare i Skåne för andra året i rad, denna gång i Maglarps sandtag utanför Trelleborg. Häckningen skedde i en brant med en mycket aktiv backsvalekoloni med cirka 250 bohål.
Under kvällen lördagen 17 juni kom ett larm på Bird Alarm om att det fanns biätare i naturreservatet Maglarps sandtag. Bifogat till larmet fanns en bild som visade en biätare utanför ett förmodat bohål. Larmet togs bort med hänsyn till eventuell häckning i området. Detta hjälpte inte utan informationen spreds som en löpeld på sociala medier. Dagen efter var redan flera skådare på plats och biätarna visade upp sig fint från toppen av två björkar inne på skjutbaneområdet. Efter några dagar konstaterades att biätarna flög in och ut i just det bohål som visades på bild i ursprungslarmet. Förmodligen var det ett gammalt hål som nyttjats av backsvalor tidigare år. Informationen om bohålet spreds och skådare och fågelfotografer samlades utanför naturreservatets stängsel. Avståndet till bohålet var då cirka 50 meter. Då föddes tanken om att be Trelleborgs kommun om hjälp med att utöka gränsen för beträdnadsförbudet som råder för själva grusgropen under sommarmånaderna. Kontakt togs med kommunekologen som dock ställde sig helt kallsinnig till denna begäran.
Kommande veckor vallfärdade skådare och fotografer till området för att få en skymt av individerna och eventuella ungar. Någon gång under juli månads andra hälft hördes, enligt uppgift, en eller flera ungar från boet. Detta visade sig stämma och efter ytterligare några veckor visade sig två ungar i boöppningen. Bilden ovan föreställer de båda föräldrarna vid bohålet. Vid denna tid härjade stormen Hans och en förälder försvann under den perioden. Därefter matade den ensamma föräldern själv ungarna tills de lämnade boet 16 och 17 augusti. Vid ett besök 18 augusti sågs bara en förälder. Den 21 augusti kl. 12.25 sågs denna ta mycket hög höjd och snabbt dra iväg i sydvästlig riktning. Samma fågel (identifierad via foto) sågs vid Nabben dagen efter.
Det är inte känt hur det gick för ungarna efter att de lämnat boet, men att en förälder dog under stormen Hans är mycket troligt. Det fanns en nitisk sparvhök i området, som senare försökte ta den ensamma föräldern flera gånger, men som tur var lyckades den inte.
Lars Sundlöf & Helen von Holten