Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Kornsparv
Kornsparven var nära att försvinna som skånsk häckfågel för ca 25 år sedan. De sista kända paren fanns i Skånes sydöstra hörna.
Efter aktiva åtgärder i form av undanhållen slåtter och att aktiv matning under hårda vinterförhållanden så ökade antalet häckande kornsparven i sydöstra Skåne. Som mest har ca 300 kornsparvar rapporterats under 2000 talets vintrar. Läs mer om kornsparvens häckningsframgång i Skåne här.
På initiativ av Länsstyrelsen och åtgärdsprogrammen för hotade arter, genomförs sedan 2020 en inventering och uppföljning av kornsparvar i Skåne. Länsstyrelsen finansierar genom ett uppdrag uppföljningen.
Avsikten är att:
- systematiskt ta reda på hur många häckningar som sker, vad utfallet av dem är och även att inventera vinterbeståndet
- utvärdera åtgärder
- föreslå och testa nya åtgärder
Den enda åtgärd som genomförts under de senaste 15 åren är det så kallade vinterfältet. Fältet som ligger ost-nordost om Hammar, i närheten av Kåseberga, odlas med en blandning av säd och oljefröväxter som inte skördas.
Under hårda vinterförhållanden plogas fältet så att sparvarna kan komma åt maten, och säd läggs ut till sparvarna. Dessa vinteråtgärder finansieras årligen av Länsstyrelsen.
Tidigare har även sparvarnas boplatser letats upp och med hjälp av lantbrukare har slåtter och skörd runt bona inte skett.
Kornsparvsprojektet färgringmärker kornsparvar för att ta reda på hur gamla sparvarna blir och hur pass rörliga de är. En fråga är från vilka områden som de sparvar som nyttjar vinterfältet kommer.
Under 2021 fanns häckande sparvar i sydöstra Skåne mellan Böste och Smyge, runt Barsebäck samt på Vombs ängar. Totalt ca 40 häckningsförsök genomfördes under 2021.
Av Peter Olsson (mejl)