Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Ringmärkning i Skåne
I Skåne bedrivs ringmärkning av fåglar på flera platser av entusiastiska ornitologer. Förutom Falsterbo Fågelstation så finns det flera grupper i Skåne som ringmärker regelbundet. Dessa är verksamma vid:
- Näsby fält
- Bingsmarken
- Örby ängar
- Hasslarps sockerbruksdammar
Läs mer om ringmärkningsgrupperna genom att klicka på respektive länk i punktlistan.
Ringmärkarna välkomnar intresserade som vill lära sig mer om ringmärkning och som vill hjälpa till.
Dessutom sker ringmärkning av fåglar i forskningsprojekt på institutioner som universitet och högskolor. Det finns också ett flertal privata ringmärkare som märker fågelungar i holkar, rovfåglar, ugglor m.m.
För att få ringmärka fåglar måste du ha en ringmärkarlicens och ha vana av att hantera fåglar. Vill du lära dig ringmärka kan du kontakta styrelsen i din lokala fågelklubb och höra om de känner till någon lokal ringmärkare.
CES – Constant effort site
Ett europeiskt samarbetsprojekt som några ringmärkare deltar i är CES (Constant effort site). Syftet är att övervaka olika fågelarters förekomst och därmed följa tillståndet i naturen och upptäcka eventuella miljöförändringar. CES-märkning är ett komplement till häckfågeltaxering och standardiserad fångst av flyttande fåglar vid fågelstationerna.
CES-märkning sker på tre platser i Skåne: Näsby fält vid Kristianstad, Örby ängar utanför Helsingborg, samt vid Hässleholm.
Fångsten inom CES-projektet är standardiserad för att resultaten ska kunna jämföras mellan olika år. Fångstplatserna, antalet fångstnät och nätens placering är desamma år från år. Tidpunkten för märkningen och hur länge märkningen pågår är lika på alla lokaler. Fångsten sker vid 12 fångsttillfällen under maj-augusti.
Ringmärkning sker på häckningslokaler under häckningstid. Detta ger omedelbar information om storleken på den häckande populationen och:
- populationsförändringar
- ungfågelöverlevand
- vuxenöverlevnad
- ortstrohet