Universitetssamarbeten

Falsterbo Fågelstation/SkOF har en lång tradition av samarbeten med forskare vid Biologiska institutionen på Lunds universitet. De stora koncentrationerna av flyttfåglar vid Sveriges sydvästligaste udde har väckt intresse för ornitologisk forskning ända sedan 1940-talet när sträckräkningarna vid Nabben började och Falsterbo Fågelstation grundades några år senare.

Radiotelemetrisystem i Falsterbo. Foto: Arne Hegemann

Det nära samarbetet har levt vidare i SkOFs Falsterbokommitté, numera Falsterbos forskningskommitté, där representanter från Lunds universitet har bidragit/bidrar med sin akademiska kunskap till fågelstationens vetenskapliga verksamhet. Förutom fågelstationens kärnverksamhet, ringmärkningen och sträckräkningen, vilka bedrivs i syfte för miljöövervakning, har en lång rad forskningsprojekt genomförts i samarbete med Lunds universitet.

Rödhake med radiosändare. Foto: Aron Hejdström
Magnetställning till navigeringsprojekt. Foto: Rachel Muheim

Under åren har forskare vid Lunds universitet undersökt många olika aspekter av fågelflyttning vid Falsterbo:

  • Med hjälp av radar har man kartlagt flyttfåglars huvudsakliga flyttvägar och undersökt varför vi ser så stora koncentrationer av flyttfåglar i Falsterbo på hösten, och hur olika väderförhållanden, framför allt vindar, och kustlinjen påverkar sträcket av dagflyttare, såsom rovfåglar, duvor och finkar, över Falsterbohalvön.
  • I orienteringsstudier har man undersökt vilka ledtrådar, såsom jordens magnetfält, stjärnor och solen, fåglar använder sig för att hitta från fjärran häckningsplatser till Falsterbo och vidare till sina övervintringsområden.
  • De senaste åren har ett automatiskt radiotelemetrisystem varit i drift i Falsterbo med vilket flyttfåglar kan följas under sitt uppehåll på Falsterbohalvön. Med det har man studerat småfåglars rastbeteenden under höstflyttningen, hur länge de stannar, och när på dygnet de fortsätter sin flyttning söderut, samt hur flyttfåglar påverkas av sjukdomar och parasiter.
Järnsparv med radiosändare. Foto: Arne Hegemann