16 oktober, 2023

Rapport från Nabben för september

Mattias Ullman arbetar för SkOF/Falsterbo Fågelstation med att räkna sträckande fåglar på Nabben, Falsterbo under höstsäsongen 2023. Räkningarna finansieras av Naturvårdsverket som en del av deras miljöövervakning, och detta är den 51:e hösten i rad som sträcket övervakas. Här följer Mattias rapport från september 2023.

 

Räkningarna har skett tillsammans med Måns Karlsson, Emil Lundahl, Tomas Svensson, Björn Malmhagen samt Raul Vicente. Samtliga tackas för ett grymt bra arbete!

Siffror från sträcket kan följas på dessa båda sajter:

  • Falsterbo Fågelstation (länk)
  • Artportalen (länk)

 

Måndagen den 25:e september passerar räkningarna i Falsterbo 100 miljoner fåglar. Sedan starten i augusti 1973 har projektet nu alltså räknat över 100 miljoner utsträckande fåglar i Falsterbo. Åtminstone 150 arter av dessa är någorlunda regelbundna varje år. Mer än 50 års data, på över 150 arter varje år; detta ger oss en massa information om hur fåglarna, och indirekt även naturen, mår.

Den 25:e september räknar jag sträck tillsammans med Tomas Svensson. Vinden är frisk sydlig, 3/8 moln råder och sikten är bra. I mina ögon ingen större väderförändring jämfört med närmast föregående dagar, men som vanligt visste fåglarna mer än mig. Redan när vi anländer på morgonen upplyser en av de pålästa holländarna oss om att ”idag kommer ni att passera 100 miljoner fåglar”. Det blir en ganska fantastisk dag (igen!) med bland annat 7 stäpphökar (och en 8:e som vänder på sen eftermiddag), 21 blå kärrhökar, 112 unga bivråkar, 85 tornfalkar, 1330 blåmesar, 157 000 bo/bergfink (med en hög andel bofink förstås), 428 sparvhök, etc etc!

Tomas är ganska säker på att det är en gammal hane stäpphök (bild nedan) som blir nummer 100 000 000 i vår serie. Holländarna Leo och Piet, som hjälper till att spana blå kärrhökar långt i norr, trodde att det var en ung lärkfalk (bild nedan) som blev nummer 100 000 000, men jag vet att det var en bofink (bild nedan). Om någon av er ser hen i skogen utanför Närke i april igen, så meddela gärna mig eller Naturvårdsverket. Det finns ett pris till hen; ett litet etui av svart sammet. Där kan den förvara några saker av affektionsvärde.

 

Denna bofink flyger påpassligt nog in på plats 100 000 000 i våra räkningar. Foto: Mattias Ullman.

 

I år har ovanligt många bofinkar sträckt redan i september månad. Traditionellt har toppen av finksträcket (läs: bofink) legat kring 5–10 oktober, men under senare år verkar det som att fler och fler sträcker redan i september. En möjlig förklaring är förstås att fåglarna anländer en vecka tidigare på våren nu, jämfört med för 30–40 år sedan, och då är de flesta också klara med häckningen lite tidigare. Och ja, en vecka (7 dagar) är faktiskt ganska mycket i dessa sammanhang! Inklusive en stor dag den 3:e oktober, är totalsumman på ”fink” (dvs bo- och bergfink tillsammans) nu uppe i 1,45 miljoner i år och slutsumman lär hamnar troligen över 2 miljoner.

 

Många fina dagar med rovfågelsträck

Som tidigare nämnts var det väldigt många fina dagar med rovfågelsträck under slutet av augusti fram till mitten av september och det har blivit bra eller mycket bra årssummor för de ”tidiga arterna” bivråk, tornfalk, lärkfalk, fiskgjuse och brun kärrhök. Däremot, tyvärr, dåligt igen för pilgrimsfalken.
Brun glada måste också nämnas förstås. Vår förhoppning från slutet av augusti om mer ungfåglar har infriats. Detta efter bland annat 21 utsträckande (minst 7 ungfåglar) den 14:e september, 23 ex (minst 3 ungfåglar) den 24:e och 9 utsträckande (minst 6 ungfåglar) den 26:e. Årssumman hittills ligger just nu på otroliga 156 ex och det kommer att bli fler. Stäpphöks-bonanzan har också fortsatt och även i år (likt förra året) har det varit ovanligt många i slutet av september och början av oktober. Historiskt sett har det tidigare varit mycket få stäpphökar efter mitten av september.

Från Finland och Ålands skärgård rapporteras den senaste veckan också om mycket fina antal av (unga) blå kärrhökar och det ser vi fram emot!

Bivråk (ja, jag återkommer till denna häftiga långflyttare)! Årets siffror och resultat blev en succé på flera sätt. I början på september visste vi att totalantalet skulle bli ovanligt (för de 10 senaste åren) bra, men nu vet vi också att antalet ungfåglar blev väldigt bra! Just nu har vi räknat 5976 bivråkar i år (och det blir max 3 till). Av de åldersbestämda fåglarna är ganska exakt 20 % ungfåglar och det är över medel. En bra häckningssäsong för arten alltså!

Notabelt är också att ingen enda fjällvråk noterades på Nabben i september månad. Det är ovanligt, de brukar annars vara punktliga med de första kring 20-23:e september. Varför de är senare än vanligt i år vet jag inte.

 

Tättingar och hackspettar

Lappsparven har, för senare år, också ett bra år och vi är redan uppe i 7 ex. Vi såg ett litet inflöde av rödstrupiga piplärkor i första halvan av september, men det dog tyvärr ut snabbt i år.

Tack vare Raul Vicentes öron och hans inspelningsutrustning har vi nu redan noterat minst 5 dvärgsparvar i år och det är fortfarande egentligen bara i inledningen av sträcksäsongen för den arten. Grönsiska kom i gång något tidigare än normalt och sträcker mycket talrikt just nu. Blåmesarna är också i full gång!

Vi har även noterat en del utsträckande av ”invasionsarterna” större hackspett och svartmes, även om våra antal av svartmes (99 ex) bleknar i jämförelse med de otroliga mängder som räknats i södra Finland – över 40 000 sträckande på 2 dagar kring den 20:e september. Om dessa fåglar når Sverige är ännu oklart.

Forsärla ska också nämnas. Det går ju generellt bra för arten med en ganska snabb spridning norrut i Sverige. Den 22:e september räknar jag och Raul 76 utsträckande forsärlor och det innebär nytt dagsrekord för Skåne. Största flock den dagen var 7 ex och vi hade också ett antal flockar på 4 eller 5 ex under dagen.

 

Ännu ett bra år för ägretthäger

Som väntat har ägretthägern också ett bra år (igen)! Hittills 243 ex i Falsterbo och det är osäkert om toppen har varit ännu.

Det som egentligen lyste med sin frånvaro under hela september månad var sjöfåglarna. Som vanligt kan vi kanske skylla på vädret och klimatet! Milda vindar samt varmt hav och varma sjöar skyndar knappast på vare sig ejder eller bläsänder. Under första veckan i oktober har dock båda arterna kommit i gång! (minst 10 dagar senare än under de flesta år).

 

Bilderna nedan är tagna av Mattias Ullman.

 

 

Stäpphök, ad hane. Troligen blev han nr 100 000 017 i våra räkningar. Foto: Mattias Ullman.

 

 

Forsärla sträckande. I slutet av september noteras 76 utsträckande på en dag och det är nytt dagsrekord för Falsterbo. Foto: Mattias Ullman.

 

 

Stäpphök ungfågel. I år sågs bara en enda stäpphök i Falsterbo i augusti månad, och det är lite färre än normalt. Däremot sågs ovanligt många i skiftet sept/oktober. Foto: Mattias Ullman.

 

 

Större hackspettar, på väg ut över havet. Det är lätt att se att dessa (stannfåglar) inte är anpassade för längre flygturer när de irrar omkring i lufthavet. Foto: Mattias Ullman.

 

 

En familj ägretthägrar. Notera de 2 purfärska ungfåglarna längst ner. Åtminstone de 3 senaste åren har ganska många familjeflockar av denna art passerat Falsterbo. Jag har inte tänkt på det på samma sätt när det gäller släktingen gråhäger. Foto: Mattias Ullman.

 

Spread the love