6 augusti, 2023

Resultat från strandängsinventeringen i Vellinge kommun

SkOF/Falsterbo Fågelstation har på uppdrag av Länsstyrelsen inventerat samtliga havsstrandängsområden och öar i Vellinge kommun under häckningssäsongen 2023.  Inventeringarna utfördes av:

  • Fredrik Haas (Gessie ängar)
  • Nils Kjellén (Måkläppen)
  • Måns Karlsson (Skanörs revlar, Södra Flommen och Norra Flommen)
  • Mikael Kristersson (Norra Flommen)
  • Mattias Ullman (Lilla Hammarsnäs Eskilstorps ängar, Eskilstorps holmar och Vellinge ängar)
  • Joakim Hagström (Ängsnäset och Östra Höllviken)
  • Claes Larsson (Knösen)
  • Tommy Holmgren (Inre Höllviken och Inre Foteviken)
  • Peter Öhrström (Fredshög)

 

Klicka här för att läsa inventeringsrapporten som sammanställts av SkOFs medarbetare Mattias Ullman. I rapporten redovisas noterade arters beståndsutveckling sedan 1997 och för några ovanliga arter med sitt svenska huvudbestånd i Vellinge kommun sedan 1988. Nedan följer en kort sammanfattning av resultatet.

 

Under året inventerades som vanligt femton olika lokaler i kommunen vid vardera fyra tillfällen under perioden april–juni. Av de aktuella ”strandängsarterna” som vår inventering täcker hittades i år 2 893 par av 34 fågelarter häckande eller sannolikt häckande. Detta är en ökning med 105 par (+4 %) jämfört med 2022.

 

Helt ny på listan i år var skäggdopping, då ett par påbörjade häckning vid Ängsnäset. Den art som ökade mest generellt var åter igen skrattmås. Även knölsvan, snatterand, gräsand, skärfläcka samt kentsk tärna ökade lite.

 

Arter som uteblev i år jämfört med föregående år var årta, storskrake, storspov och skräntärna. Även silltrut uteblev helt, för andra året i rad. Minskade gjorde gravand, skedand, ejder, småskrake, storskarv, rödbena, fiskmås, gråtrut, havstrut, silvertärna och småtärna.

 

Att antalet häckande individer totalt i år ökade något uppväger tyvärr inte alls det faktum att så många arter minskade. Den största skillnaden jämfört med föregående år var det låga antalet fåglar ute på Eskilstorps holmar. En räv verkar ha bosatt sig där ute permanent, och detta har sannolikt gjort att många skarvar, trutar, tärnor och änder tidigt insett att det inte är meningsfullt att lägga några ägg där.

 

Årets totalsiffra på 2 893 par är den näst högsta sedan 2006, och den stora anledningen till detta är alltså att skrattmås och kentsk tärna ökat kraftigt.

 

Reservatsgränserna har inte kunnat bevakas i år heller, så vi vet inget om eventuella överträdelser. Senast bevakning av dessa genomfördes var 2018 då 362 överträdelser noterades vid reservatsgränserna (människor, hundar, båtar). Förslag på åtgärder som kan förbättra förutsättningarna för strandängsfåglarna är över lag de samma som i föregående rapporter.

Spread the love