Skånsk Skådarguide fyller 25 år
För 25 år sedan gav SkOF ut Skånsk Skådarguide – en utflyktsguide till skånska fågellokaler. Sedan dess har en andra och en tredje upplaga kommit ut (se bild ovan) samt en engelsk utgåva (bild nedan). Sammanlagt har uppemot 16.000 böcker sålts, vilket är en imponerande siffra! Skådarguiden har glatt väldigt många, och kom att bli en föregångare för utflyktsguider i andra regioner i landet. Nu finns bara något hundratal böcker av den tredje upplagan kvar att beställa, och något nytryck kommer inte att göras. Säkra ett ex via vår webshop om du inte redan har boken.
Skånsk Skådarguide är ett exempel på SkOFs verksamhet, något som du stöttar om du blir medlem. Klicka här för att bli medlem i SkOF. Här kan du läsa om vad man får som medlem.
Första halvan av Skånsk Skådarguide består av ruttförslag, tips för var och när man enklast ser vissa arter, samt hur man anpassar sina utflyktsmål efter vädersituationen. Andra halvan av boken består av utförliga beskrivningar med kartor till 174 skånska fågellokaler. Lokalbeskrivningarna hittar man numera även på webben på denna länk. Uppdaterade tips om var man lättast hittar vissa arter finns här på SkOFs hemsida.
Boken är producerad helt ideellt
SkOFs styrelse beslöt 1997 att dra igång arbetet med boken under Mikael Arinders ledning. En redaktionell kärntrupp bildades bestående av Mikael Arinder, Stefan Cherrug, Ola Elleström och Mats Rellmar. Per Blomberg ritade kartorna i första upplagan. Ett 60-tal skånska fågelskådare – experter på sina lokaler – skrev utkast till lokalbeskrivningarna, varefter texterna harmoniserades av redaktionen för att ge boken en genomgående stil. Boken är framtagen på helt ideell föreningsbasis, och inget arvode utgick till vare sig skribenter eller redaktion. Utseendemässigt var de amerikanska ABA Birdfinding Guides förebilden för skådarguiden, och boken gavs samma yttermått och fick likadan ringpärm som de amerikanska guideböckerna. När lokalbeskrivningarna var klara så engagerades några skådare som testpiloter för att verifiera att beskrivningarna funkade i verkligheten. I samband med boksläppet under vårvintern 1999 hölls ett releaseevenemang i Blå Hallen på Ekologihuset i Lund där alla som medverkat i boken bjöds in. Alla kände att de var med och släppte sin bok!
Skånsk Skådarguide blev en helt ny typ av guidebok där traditionella lokalbeskrivningar kombinerades med ruttförslag och användbara strategitips, och detta var helt unikt. Den blev mycket väl mottagen, såväl i press som av fågelskådare. De första 3.000 böckerna såldes slut på bara sex veckor (!), och boken såldes till medlemmar för endast 90 kr. Ett nytryck av 2.000 ex gjordes, och dessa tog slut på mindre än ett par år. Därefter gjordes inte något omtryck, och boken gick inte att få tag på under flera år.
En andra upplaga när 5.000 böcker sålt slut
I november 2003 togs initiativet att göra en total omarbetning av den första upplagan. Magnus Billqvist tillkom i redaktionen som i övrigt innehöll samma personer som under första upplagan, se foto nedan. Den andra upplagan, som gavs ut 2004, var helt igenom reviderad med ett 30-tal nya lokaler och flera omskrivna strategikapitel, däribland ett nytt kapitel om skådning och väder. Alla lokaler försågs med GPS-koordinater. GPS var helt nytt för folk i allmänhet för tjugo år sedan. Boken var nu i fyrfärg med kartor från Lantmäteriets Terrängkartan. Även strategikapitlen fick kartor. På lokalkartorna angavs rutter, observationspunkter, parkeringsplatser, fågeltorn och speciellt intressanta delområden, ett omfattande arbete som gjordes av Stefan Cherrug. För uggle- och nattsångarrutterna markerades rekommenderade stopp i kartan, samt med GPS-koordinater. På SkOFs hemsida lades en s k POI-fil ut med samtliga lokalers och rutters GPS-koordinater, och denna kunde man ladda ner till sin GPS. Nytt var också tips om lokaler där även rörelsehindrade och skådare med barnvagn kommer fram. Intresset för boken var stort i Danmark, och i bokens slut la vi därför in ett svenskt-latinskt-danskt artlexikon.
En tredje upplaga 2011 när totalt 11.000 böcker sålt slut
När de 6.000 exemplaren av andra upplagan var slut 2011 (och därmed 11.000 böcker sålda inklusive första upplagan) beslöt SkOF sig för att ge ut en tredje upplaga där ringpärmen byttes ut mot textilbindning, en del foton byttes ut, felaktigheter korrigerades, och kapitlet När finner man arten? uppdaterades. Innehållet i övrigt ansågs tillräckligt aktuellt och lämnades oförändrat. 4.000 ex trycktes (i två tryckningar) av den tredje upplagan. Nu är den tredje upplagan i princip slut. Beställ ett av de sista exemplaren i vår webshop.
Engelsk översättning
2008 gav SkOF ut boken A Guide to Birdwatching in Skåne, som var en engelsk översättning av Skånsk Skådarguide, men i ett reducerat omfång. Boken innehåller 50 lokalbeskrivningar samt ett avsnitt med tips om var och när man lättast ser vissa arter. Arne Ohlsson ledde redaktionsarbetet och hade hjälp av P-G Bentz och Magnus Billqvist. Översättningen gjordes av Lennart Karlssons syster Ance Karlsson. 1.500 ex trycktes, och boken går att beställa via vår webshop. Den är populär bland besökande skådare från t ex Holland och England.