SkOF är aktivt inom skogsfrågor
SkOF är aktivt inom skogsfrågor, och genom att vara medlem i föreningen så stöttar du vårt fågelskyddsarbete. Jan Linder från SkOFs SkOGs-kommitté (läs mer om kommittén här) och BirdLife Sveriges FSC-grupp har tagit fram en vägledning framtagen av till stöd för agerande vid undermålig miljöhänsyn, t.ex. FSC klagomål och artskyddsärenden, i skogsbruket. Vägledningen publicerades i maj i år och finns att läsa/ladda ner här.
På bilden nedan besöker delar av Kullabygdens Ornitologiska Förenings skogsgrupp en avverkningsanmälan i nordvästra Skåne i september i år. Syftet med sådana besök är att få en god bild av skogen och miljön runt om, trädslagsfördelning, ålder, markskikt m m, samt att notera eventuell förekomst av prioriterade fågelarter och andra skyddsvärda organismer. Detta utgör sedan underlag för krav på hänsyn enligt skogsvårdslag, artskyddsförordning och FSC-certifiering. Skogen på bilden som skulle avverkas är numera naturreservat.
SkOGs-kommittén ägnade mycket tid under 2022 till att kartlägga den aktuella förekomsten av tjäder i landskapet. Det gångna årets arbete har nu resulterat i en färdig tjäderrapport som finns att ladda ner här. En kortare sammanfattning finns att läsa här. Birdlife Sverige hjälper oss med att göra en HSI (habitate suitability index) bearbetning för länets norra skogar med inriktning att hitta lämpliga miljöer där det skulle kunna finnas kvarvarande tjäderlekar.
I somras (8 juni) organiserade SkOGs-kommittén ett möte med LRF-Skog i fält vid Lilla Trånghyltan i nordöstligaste Skåne. Syftet med mötet var att informera LRF om den tjäderrapport vi gjort (se ovan) och att möjligt få igång samverkan om de åtgärder som behövs. Mötet hölls i marker med tjädermiljöer och där det bedrivs hyggesfritt skogsbruk sedan många år. Bilden allra överst i nyheten visar ett foto från mötet.
På bilden nedan har SkOGs-kommittén sammanträde hemma hos Staffan Åkeby. Läs om vilka som ingår i SkOGs-kommittén här.