Resultatet av tjäderinventeringen i Skåne 2022-2023
SkOFs Skogskommitté har genomfört en tjäderinventering i Skåne 2022-2023 för att kunna skydda tjäderns livsmiljöer och säkra dess skånska population. Detta är ett fint exempel på SkOFs fågelskyddsarbete, något som du stödjer genom att vara medlem i SkOF – bli medlem här.
Här hittar du hela tjäderinventeringsrapporten inklusive slutsatser och förslag på åtgärder. Läs sammanfattningen av inventeringen nedan.
Under vårarna 2022 och 2023 har lämpliga tjädermiljöer i norra Skånes skogar inventerats på förekomst av tjäder eller tjäderspillning. Miljöerna har identifierats med hjälp av s.k. livsmiljömodellering (Habitate Suitability Index, HSI), och utfallet från modelleringen föreslog var i Skåne det finns områden som är lämpliga lekområden/livsmiljöer för tjädern. Modellen utgår från de krav som arten har på sin miljö och resulterade i en karta med information om var det finns lämpliga tjädermiljöer i landskapet. Tjädern behöver blåbärsrika, helst talldominerade äldre (>50 år) blandskogar med inslag av sumpskog, myr och kantzoner mot mossar. Skogen bör inte ha fragmenterats genom hyggen eller vara utsatt för mycket störningar.
Totalt pekade modellen ut 42 tjäderlämpliga områden i Skåne. SkOFs Skogskommitté besökte dessa områden under 2022-2023. I 25 av områdena observerade vi tjäder eller tjäderspillning. Dessa tjäderlämpliga områden är koncentrerade till norra Skåne. Resultat från SkOF:s Atlasinventeringar i Skåne på 1980- och tidiga 2000-talet samt återkommande tjäderinventeringar under perioden 2002-2022 i Örkelljunga kommun tyder på att endast ca 20% av tjäderbeståndet som fanns i Skåne på 1980-talet finns kvar idag. Denna återstående population är en gles randpopulation som bara har tillgång till fragmenterade habitat. Vi konstaterade också att livsmiljömodellen är ett effektivt instrument för att rationellt inventera tjäderförekomst i större landskapsavsnitt.
För att behålla tjädern i Skåne kommer åtgärder att behövas. Om skogsbruket och ansvariga myndigheter inte tar ett samlat landskapsövergripande ansvar för populationsspillran i norra Skåne, så kommer tjädern på sikt att försvinna från Skåne. Det pågår en accelererande landskapsomvandling i de skogar som är livsvillkoret för skogshönsen. Efterfrågan på skogsråvara styr stora delar av skogsarealens markanvändning till ensåldriga och ensartade skogar. Dessa är i allt större utsträckning täta granskogar, olämpliga för tjäder. Stora delar av landskapet i norra Skåne har inte längre lämpliga biotoper för tjäder kvar, något som också avspeglar sig i utfallet av livsmiljömodelleringen.
De områden som pekats ut som lämpliga tjädermiljöer av modellen och där förekomst av tjäder noterats är återstående spillror av tidigare mycket större sammanhängande områden med tjädervänliga marker. Det är inte tillräckligt att skogsbruket enbart tar hänsyn till tjäderlekplatser
Inventeringen och rapporten har arbetats fram av SkOFs Skogskommitté samt Thomas Johnsson, Hässleholm. Per Muhr har sammanställt rapporten. I arbetet har Skogskommittén fått stöd av Christer Johansson, BirdLife Sverige, Jan Hellenberg, BirdLife Sverige och Martin Green, SkOF.