28 mars, 2023

Vad är ett rötägg?

De flesta känner nog till rötäggets vardagliga betydelse, men fågelvärlden är full av riktiga rötägg – det vill säga ett ”ägg som ruttnar i redet (o. aldrig kläckes)” (SAOB).

 

Men vad är ett rötägg egentligen?

I en ny brittisk meta-studie (en studie som sammanställer resultat från flera andra studier) som innefattar 241 fågelarter världen över har forskare visat att ca 17% av alla ägg som läggs förblir okläckta, vilket gör att de klassas som rötägg. Andelen rötägg varierar stort mellan olika arter och hotade fågelarter och fåglar i fångenskap har i regel högre andel rötägg, medan vilda, icke-hotade populationer överlag verkar ha en lägre andel rötägg.

 

Nicola Hemmings och Simon Evans ville dock veta mer om vad det är som egentligen händer när äggen inte kläcks. De undersökte hundratals okläckta ägg från blåmes och talgoxe under flera år och kom fram till att 4,2% av alla blåmesägg och 9,9% av alla talgoxägg förblev okläckta. För dessa okläckta ägg finns två alternativ – antingen har ägget aldrig befruktats eller så har den befruktade äggcellen eller embryot dött någon gång under utvecklingen i ägget. Om man öppnar ett rötägg och kikar på innehållet så ser det oftast ut som att ägget är helt obefruktat. Men dessa forskare nöjde sig inte med detta utan ville undersöka fenomenet mer på djupet. De tittade på alla dessa rötägg i mikroskop med olika infärgningstekniker och kunde till slut fastställa att av alla rötägg var endast 2,2% (9 av 416) av blåmesäggen och 1,3% (5 av 375) av talgoxäggen obefruktade! Det vill säga: nästan alla rötägg är faktiskt befruktade men den befruktade äggcellen eller det blivande embryot har dött i ett så pass tidigt stadium att det inte går att se med blotta ögat.

 

För den intresserade finns meta-studien fritt att läsa här (på engelska), och rötäggsstudien på blåmesar och talgoxar finns här (också på engelska).

Spread the love