6 april, 2025

Var finns de svarta rödstjärtarna?

Svart rödstjärt är årets fokusart i SkOF, och nu är det snart dags att börja inventera arten. Vi hoppas att tillräckligt många gör en insats så att vi kan få en bra bild av antal par och var de finns.

 

Bästa tiden för att inventera svarta rödstjärtar är tidiga morgnar i slutet av april, från strax efter soluppgång och några timmar framöver. Kvällstid timmarna före solnedgång kan också vara givande. Metodiken för inventeringen presenterades på sid 11 i Anser 1:2025 men kan också läsas nedan.

 

På förhand tack för din insats för inventeringen!

 

 

Metodik för inventering av svart rödstjärt i Skåne 2025

Denna gång vill vi göra en mer noggrann inventering och inte bara en som bygger på rapportering till Artportalen. Vi hoppas därför att kommunornitologer och lokalklubbar gör vad ni kan för att få ut folk i markerna.

 

Vi förstår att arten i princip är omöjlig att täcka in helt och fokuserar därför på tätorter, industriområden och hamnområden. Det är särskilt angeläget att tidigare kända förekomster kollas upp. I den mån det finns tid och intresse är givetvis uppgifter från landsbygd, lantgårdar, bergtäkter med flera icke-urbana platser också mycket välkomna. Oavsett om det handlar om en totalinventering av en hel tätort eller endast inventering av mindre områden vill vi veta vilka områden som har besökts – gärna via en karta.

 

Bästa tiden för att inventera arten är tidiga morgnar i slutet av april, från strax efter soluppgång och några timmar framöver. Kvällstid timmarna före solnedgång kan också vara givande. Ljuduppspelning av svart rödstjärtsång är ett bra sätt att trigga arten till sång och det ökar inventeringseffektiviteten. Var och en bestämmer själv om denna metod ska användas.

 

I de fall fåglar ses och hörs sjungande vill vi veta om det är en utfärgad hanne med vit vingpanel, en utfärgad hanne utan vit vingpanel eller en honfärgad sådan, samt om det finns en partner i området. Om fågeln bara hörs ska detta meddelas. Platser där fåglar setts eller hörts sjungande bör återbesökas efter cirka en vecka. Meddela om så har skett och om fågeln eller paret fanns kvar. Dokumenterade häckningar ska förstås också rapporteras, gärna med uppgift om framgång.

 

Om tidigare kända häckplatser saknar svarta rödstjärtar är det av intresse att veta om det nu finns vanliga rödstjärtar där och om området har ”städats upp” och gjorts mer ”vanlig rödstjärts-vänlig”. Det vill säga gått från skräpig ruderatmark till grönare, mer parklik miljö. Även närvaro av båda arterna i samma område är intressant.

 

Rapporter skickas till Kenneth Bengtsson på mejl och jag svarar också gärna på frågor om inventeringen på telefon 0702 661466.

 

 

//  Kenneth Bengtsson, SkOFs Forsknings- & fågelskyddskommitté

 

 

Spread the love