26 september, 2022

Forsknings- och Fågelskyddskommitténs möte 13 sep

Som ett led i att sprida mer information om vad de olika delarna i SkOF pysslar med kommer här en ny notis från Forsknings- och Fågelskyddskommitténs (FoF) senaste möte.

 

På FoF:s septembermöte ägnades en hel del tid åt att planera det Skånska Fågelskyddsmötet, också kallat Novembermötet. Detta är ett möte dit samtliga Lokalföreningar (LF) och Kommunornitologer (KO) bjuds in för diskussioner, korta presentationer och allmänt samkväm om allt som rör fågelskydd, inventeringar och liknade i Skåne. Årets möte kommer gå av stapeln lördag den 12 november kl. 12-16 i Skånes djurpark. Inbjudna att vara med på plats är två representanter för resp. LF, alla KO, FoF samt styrelsen i SkOF. Fler deltagare kan erbjudas att vara med fysiskt om plats finns. Man måste anmäla sig till Martin Green för att vara med på plats. Alla övriga intresserade är varmt välkomna att delta digitalt. Formell inbjudan kommer att skickas ut så snart programmet för mötet är spikat. Länk för digital medverkan kommer att meddelas på hemsidan före mötet.

 

Därefter gjordes en snabbgenomgång av årets inventeringar. De omfattande strandängsinventeringarna längs hela Öresund, i Skälderviken, hela Klingavälsområdet och hela Vattenriket har genomförts som planerat. Resultaten, som är blandade, är under sammanställande och en formell rapport kommer i slutet av året.

  • Holkinventeringen har kommit igång men inte gett så många rapporter detta första år.
  • Storspovsinventeringen har slutförts i år och visar på en halvering av beståndet sedan den förra större inventeringen för 20 år sedan. Rapport kommer i Anser 1:2023.
  • Uppföljningen av kusthäckande backsvalor har redan avrapporterats här på hemsidan.
  • Någon häckning av årets temaart ägretthäger har inte rapporterats från Skåne 2022.
  • Korta rapporter om årets resultat för havsörn, kungsörn och berguv gavs också. Säsongen för dessa arter har gett blandade resultat med en viss dragning mot det svaga hållet.

Inför nästa år diskuterades en upprepning av den kustinventering som gjordes 1980–1982. Inventeringen innebär i praktiken en enkel form av revirkartering/parräkning/boräkning med tre besök och fokuserar på ”häckande sjöfåglar” i mycket vid bemärkelse längs hela den skånska kusten. Tanken är att inventeringen skulle kunna pågå de närmaste två-tre åren. Genom årets strandängsinventeringar samt den inventering av den nordostskånska skärgården och där innanför liggande fastlandskust som genomförts i Länsstyrelsens regi i år är betydande delar av den skånska kusten redan täckt. Återstår de delar som inte inventerats 2022. Förslaget kommer att diskuteras vidare på Novembermötet. Nästa års skånska fokusart kommer att vara hussvala, och någon form av inventering av den arten kommer att genomföras. Tanken är också att holkprojektet ska fortsätta nästa år och förhoppningsvis då även växa i storlek.

 

Från SkOGs-kommittén rapporterades att tjäderarbetet fortsätter. Uppgifter har samlats in i fält i år och en rapport som ska presenteras för Skogs- och Länsstyrelse är på gång. Det finns planer för att det långtidsmaterial som finns om tjäder i Örkelljunga kommun ska sammanställas och avrapporteras i något nationellt sammanhang. Det handlar ju om en av landets sydligaste och därmed mest hotade tjäderförekomster. Skogsgruppen funderar också på om uppföljning av fågelförekomst i samband med avverkningsanmälningar ska påbörjas.

 

SkOF har blivit tillfrågade om eventuellt samarbete med företaget Kraftringen när det gäller fågelstudier vid en solcellspark i Klippans kommun. Vi ska under hösten titta närmare på vad som kan vara möjligt att göra.

 

Ytterligare ett antal frågor avhandlades också på detta möte, bl.a. Länsstyrelsens förslag om en uppdatering och utökning av de skånska marina SPA-områdena, dvs. de fågelskyddsområden som ingår i Natura2000-nätverket och som ligger längs kusterna eller ute i havet. I förslaget ingår att en stor del av den skånska nordostkusten och Hanöbukten där utanför ska ingå, liksom utökningar i Lomma- och Lundåkrabukterna så att båda dessa i sin helhet utpekas som SPA. Vidare ingår en utvidgning av SPA runt nordvästra Skånes kuster. Kring Falsterbonäset och Foteviken som redan är SPA skulle SkOF gärna se en utvidgning så att även de grunda områdena norr om Klagshamnsudden upp till Lernacken ingår. Vi får se om Länsstyrelsen tar med detta i det färdiga förslaget. SkOF tycker annars att Länsstyrelsens förslag är ambitiöst och bra och längre fram får vi se hur detta landar när det når regeringen. Det är nämligen regeringen som beslutar om nya Natura2000-områden.

Spread the love