SkOGs-kommittén

SkOGs-kommittén bildades strax före sommaren 2021. Syftet var att försöka komma igång med arbete för fågelskyddet kopplat till de hot mot skogsfåglarnas biotoper som kommer från ett allt intensivare skogsbruk.

Foto: Mikael Arinder

SkOF med lokalföreningarna och enskilda medlemmar har arbetat med dessa frågor av och till under många år. I nordvästra Skåne har Kullabygdens ornitologiska förenings skogsgrupp under de senaste åren arbetat med skydd av ädellövdungar på slätten, men också med skogsmiljöer på Söderåsen. De nya lagtolkningarna av Artskyddsförordningen och därmed de prioriterade fågelarternas ökade status ger gott hopp om möjligheter till ett förbättrat artskyddsarbete de närmaste åren.

 

Efter ett inledande möte i början av sommaren har vi i gruppen haft ett par möten för att försöka formera oss. Corona-epidemien har dock satt käppar i hjulen och gjort det svårare för oss att träffas. Arbetet började med att försöka få tag på ett antal intresserade personer med hyfsad spridning över Skånes skogsbälte. Efter någon dryg månads arbete och kontakter på olika håll föreslog vi följande grupp: Per Muhr, Ängelholm, sammankallande; Ingvar Nilsson, Osby; Jan Linder, Kristianstad; Janne Johansson, Örkelljunga; Thomas Arnström, Svalöv; Staffan Åkeby, Höör/ledamot av SkOF:s styrelse, och Anders Linus Larsson, Hässleholm/ledamot av SkOF:s styrelse.

 

De områden vi efter gemensamma diskussioner tänker oss att försöka arbeta med är:

  • De nordskånska skogarna kopplat till skogshönsens återstående miljöer
  • Ädellöv/löv dels som dungar i åkerlandskapet dels som ädellöv-/lövskogar på åsarna
  • Det allt massivare granskogsbruket som ger artfattiga monokulturer och konkurrerar ut de naturliga lövskogarna

Metoder i arbetet:

  • olika stöd från BirdLife Sveriges skogssakkunniga
  • FSC-certifieringen som redskap
  • uppföljning av avverkningsanmälningar med hjälp av krav i Skogsvårdslagen och Artskyddsförordningen vad gäller fågelskydd
  • kontakter med Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen
  • kontakter med markägare som kommuner, region, stiftelser, Sveaskog och privata.

SkOGs-kommittén har prioriterat att arbeta med tjädermiljöer i Skåne under våren 2022. Birdlife Sverige hjälper oss med att göra en HSI (habitate suitability index) bearbetning för länets norra skogar med inriktning att hitta lämpliga miljöer där det skulle kunna finnas kvarvarande tjäderlekar.

 

Kontaktuppgifter:
Per Muhr, sammankallande, 0723 242133, paemuhr@gmail.com

Anders Linus Larsson, 0703 192357, anders.linus@skof.se

Ingvar Nilsson, 0702 502754, ingvarnilsson45@gmail.com

Jan Linder, 0725 882051, janlinder48@gmail.com

Janne Johansson, 0733 905091, 0435 50131, janneringarp@gmail.com

Staffan Åkeby, 0705 553065, staffan@akeby.nu

Thomas Arnström, 0702 015664, thomasarnstrom@icloud.com