Laddar Evenemang

SkOFs medlemsdag med föredrag och årsmöte söndag 10 mars

10 mar kl. 09:30 - 10 mar kl. 15:30

SkOF arrangerar medlemsmöte den 10 mars med fem föredrag, årsmöte samt mingel. Mötet hålls i Blå Hallen på Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund kl. 09.30-15.30, och årsmötet äger rum kl. 13.30–14.30. Föreningen bjuder på fika innan mötet startar. Det kommer att vara en lunchpaus, då vegetarisk pasta från italiensk restaurang serveras till självkostnadspris till de som anmält sig senast 5 marsdenna länk eller på mejl till skofmail@gmail.com.

 

Program

09:30-10:00   Fika och mingel

 

10:00-10:45    Per Angelstam, ”Isolerade öar av habitat eller fungerande grön infrastruktur? – utvärdering av tillstånd och trender”
Per Angelstam är en fågelskådare från Bergslagen som flyttade till Lund för 50 år sedan för att njuta av ”…en liten jordlapp som kallas Skåne fäst för att visa resten av Sverige hur det övriga Europa ser ut”. Fyra år vid Lunds universitet följdes av forskarutbildning om skogshöns i Uppsala. Fåglarna blev en del av verktygslådan för att producera kunskap om förvaltning av naturresurser. Per arbetar just nu med att utvärdera behovet av skydd, skötsel och naturrestaurering av skog för artbevarande i Sverige, vilka ekosystemtjänster olika skogsbruksmetoder bidrar med, och hur landskap kan restaureras för att bli bättre för pollinatörer. Den akademiska basen är Høgskolen i Innlandet i Norge, Rijksuniversiteit Groningen i Holland, och som emeritus vid SLU.

 

10:45-11:30  Hans Cronert, ”Bland fåglar i Marocko”
Hasse Cronert tar oss med på en fågelresa utanför de marockanska allfartsvägarna. På resan tar vi oss upp och genom de mer än 4000 m höga Atlasbergens skogar och alpina miljöer för att på andra ställen möta vidsträckta torra stenöknar. Längre österut, mot gränsen till Algeriet, tar Saharas sandöken sin början. Kontrasterna är stora och många spännande fågelmöten utlovas av fåglar anpassade till bergens och öknarnas extrema miljöer.

 

11:30-12:40  Lunch till självkostnadspris (måste förhandsbeställas, se ovan)

 

12:40-12:55  Magnus Grylle/Björn Malmhagen, Informationspunkt: Falsterbo Fågelstation föreslås bli en stiftelse

 

12:55-13:25  Martin Green, ”Fåglar och vindkraft – problematik och åtgärder för att begränsa dessa”
Diskussionerna kring vindkraft och fåglar är många gånger heta, men vad säger egentligen forskningen om hur vindkraft påverkar fåglar? Och vilka möjligheter finns för att åtgärda de problem som kan uppstå? Martin Green ger en inblick i det aktuella kunskapsläget.

 

13:30-14:30  Årsmöte (endast för SkOFs medlemmar)

 

14:30-15:00  Fredrik Haas, ”Övervintrande sjöfåglar i Sverige med en skånsk tvist”
Under de senaste tiotals åren har antalet övervintrande sjöfåglar och gäss ökat i Sverige, något som åtminstone delvis beror på direkta och indirekta effekter av allt varmare vintrar. I föredraget presenteras populationsutvecklingen för olika arter och födosöksgrupper på nationell nivå, men vi tar oss också en titt på hur utvecklingen ser ut i Skåne.

 

15:00-15:30  Walter Wehtje, ”Svartnäbbad islom – sex års arbete med Wyomings sällsyntaste häckfågel”

Svartnäbbad islom är mestadels en nordamerikansk art som häckar närmast på Island. I USA finns den sydligaste häckningspopulationen i nordvästra Wyoming, där upp till 25 par häckar årligen. Denna population är sårbar p.g.a. av dess ringa storlek, och störs också under häckningssäsongen av de besökare som kommer till Yellowstone området varje år. Sedan 2018 har the Ricketts Conservation Foundation arbetat med federala och delstatsmyndigheter för att säkra framtiden för denna ikoniska vildmarksfågel. Bl.a. så har vi lyckats öka häckningsframgång genom att minska störning under ruvningsperioden, och uppmärksammat att lommar fångas i fiskenät satta för att kontrollera den invasiva kanadarödingen i Yellowstonesjön.

 

15:30  Medlemsmötet avslutas

 

 

Dagordningen för årsmötet finns nedan. Dagen är öppen för alla, men själva årsmötet endast för medlemmar. Årsmötet hålls i Ekologihuset, men kommer även att sändas digitalt via Zoom.

 

För att säkerställa röstlängd vid eventuell röstning under mötet måste föranmälan om eventuellt digitalt deltagande skickas till skofmail@gmail.com senast 7 mars. Alla som har anmält sig till digitalt deltagande får därefter en zoom-länk som gäller endast för årsmötet. Resten av programmet kan bara följas fysiskt i Ekologihuset, de sänds alltså inte på Zoom.

 

Dagordning för årsmötet

a) val av ordförande, sekreterare, två justerare och rösträknare vid mötet,
b) frågan om mötet blivit utlyst i behörig ordning,
c) upprättande och godkännande av röstlängd,
d) framläggande av årsredovisning och revisionsberättelse,
e) beslut om fastställande av resultaträkning och balansräkning samt fördelning av föreningens resultat,
f) beslut om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter avseende det verksamhetsår som årsredovisningen avser,
g) val av ordförande,
h) beslut om antal ledamöter i styrelsen,
i) val av övriga styrelseledamöter,
j) val av revisorer och ersättare,
k) val av valberedning,
l) val av föreningens firmatecknare,
m) fastställande av verksamhetsplan,
n) fastställande av medlemsavgifter för nästkommande kalenderår,
o) andra ärenden som efter behandling i styrelsen föreläggs årsmötet,
p) inkomna motioner med yttrande från styrelsen samt
q) övriga frågor

 

Detaljer

  • Kategori(er):
  • Börjar: 10 mar vid 09:30
  • Slutar: 10 mar vid 15:30
  • Pris: Gratis

Plats

  • Plats: Ekologihuset, Lund
  • Adress: Sölvegatan 37
  • Stad: Lund, Sverige