Birds of Sri Lanka

  • Deepal Warakagoda, Uditha Hettige & Himesha Warakagoda
  • Helm 2022
  • Häftad, 224 sidor.
  • Naturbutiken 249 kronor

Sri Lanka är en mycket intressant destination för den seriösa globalskådaren. Här finns nämligen 33 eller 34 endemiska fågelarter, därtill ett antal unika arter som landet delar med enbart södra Indien. En tvåveckorsresa brukar generera ungefär 230–240 arter, ofta med alla endemerna observerade.

 

Större delen av Sri Lanka är tropiskt, med en ”Wet Zone” och en ”Dry zone”. Sydvästra kvadraten av ön är den våta zonen. Allra mest fågel ser man också i den delen av landet. Här finns bl.a. det mycket fågelrika området Sinharaja Conservation Forest, där närmare 90 % av landets endemiska fågelfauna förekommer. Under tiden november till mars besöker de flesta landet, men under december och januari kan det vara mycket nederbörd, särskilt i den våta zonen. Men fågelrikt.

 

Författarna till denna fotoguide är alla välkända lankesiska ornitologer. Där kanske Deepal Warakagoda är den mest kända i och med hans fynd av Serendib Scops Owl 2001. En ny art för vetenskapen! Få länder i världen torde ha en jämförbar produktionstakt på biologisk litteratur. Det kommer ständigt ny litteratur inom fågelskådning, fjärilar, trollsländor, däggdjur m.m.

 

Det framgår inte vilken taxonomi man följer i boken, men jag misstänker att det är Handbook of the Birds of the World (Lynx) eftersom man kallar Spotted Dove Spilopelia chinensis för Western Spotted Dove Spilopelia suratensis. Mig veterligt är HBW den enda auktorn som har suratensis som god art. Det är mera ackurat att följa IOC eller Clements då dessa uppdaterar sin taxonomi en till två gånger om året med de senaste rönen på den taxonomiska himlen.

 

Jag är ingen större användare av fotoböcker för fågelskådning, men den här boken kanske kan få mig att ändra uppfattning. På närmare 200 sidor avporträtteras ca 90 % av Sri lankas fågelliv. Inget fotografi faller ur ramen, så att säga. De avbildade arterna är de som man kan förvänta sig att få se på en resa och de avbildas med ett till tre fotografier per art. På i princip samtliga bilder ser man de viktiga artkaraktärerna väl. Det känns därför lite överflödigt att dessa artkaraktärer också får så mycket plats i texten. Här hade man kunnat skippa dessa rader och i stället haft med en utbredningskarta för varje art. Nu är utbredningen angiven i texten. För att till fullo förstå texten måste man bläddra sig tillbaka till början av boken för att repetera begreppen för miljö och höjd som anges. Kartor vill man alltid ha!

 

Det finns några riktigt intressanta kapitel i boken, och det är ”Descriptions of colours used” och ”Where to watch and photograph birds”. Förstnämnda färgkapitel tar i tabellform upp tjugotvå färgnyanser, och utöver att beskriva dem i ord, hänvisar man också till relevanta arter som har dessa färger. Intressant nytänk, tycker jag. Kapitlet med lokalbeskrivningar upptar åtta sidor och på några få rader får man tillräckligt med information för att kunna bedöma lokalens kvalité. Bra jobbat här!

 

Jag har haft möjlighet att besöka Sri Lanka under flera resor, vilket verkligen har varit givande. Här finns som sagt också många intressanta fjärilar, däggdjur och reptiler. I dagsläget genomgår landet en mycket mödosam ekonomisk kris och jag hoppas verkligen att turisterna snart kan återvända till Sri Lanka. Detta är av högsta vikt för landets ekonomi.

 

Får ni möjlighet att besöka Sri Lanka, så tveka inte. Åk dit och upplev, och gärna med den här boken i bagaget!

 

 

Recensionen gjord för SkOFs tidskrift Anser av Göran Pettersson