Fåglarnas hemligheter – Hur fåglarna inspirerat oss att lösa medicinska gåtor

  • Anita Campbell (text och foto)
  • CampbellArts Förlag 2020
  • Hård pärm, 126 sidor
  • Naturbutiken 299 kr

 

Fåglar är underskattade. Deras kognitiva förmågor och deras sätt att uppleva och förstå händelser i omvärlden är långt mer avancerade än vi hittills trott. Vi har alltid oss själva som måttstock vilket alltför ofta varit ett hinder för verklig insikt i andra djurarters världar. En fågelhjärna må vara liten men den är annorlunda strukturerad och de för fågeln viktiga delarna är utvecklade efter behov. Att fåglar verkligen upplever världen och är i olika sinnesstämningar, det vet vi nu. Exakt hur de känner kan vi förstås aldrig veta fullt ut. Nu bedrivs mycket forskning på området och många rön har dessbättre presenterats populärvetenskapligt. Det är bara att låta sig fascineras.

 

Många upptäckter i fågelvärlden kan inspirera till jämförelser med våra egna sinnen och vidga vår horisont. Resultaten av nya infallsvinklar och jämförelser över den onaturliga barriär vi satt upp mellan oss och övriga varelser på planeten har överraskat oss storligen. Detta är temat för Anita Campbells Fåglarnas hemligheter. Eller som hon själv uttrycker det på bokens baksida: ”Vad kan vi lära oss av en fågelhjärna?”. Detta leder oss in på medicinska frågeställningar. Campbell har egen erfarenhet inom medicinsk forskning. Nu presenteras detta på ett lättläst och underhållande sätt. Boken har fyra huvudkapitel som tar oss med på en upptäcktsresa som avslöjar spännande och tänkvärda rön om inte minst synförmåga och hörsel liksom fåglars sång jämfört med vår förmåga att tala. Bokens sista del ”Ett liv som fågel” ger de viktigaste komponenterna som ingår i fåglars dagliga och nattliga leverne. Annorlunda än våra liv, javisst, och vi ska inte förmänskliga men alla förnuftigt tänkande människor borde visa så mycket mer respekt för fåglarna.

 

Texterna är mestadels korta, men boken är minst lika mycket ett bildverk, eller snarare praktverk. Anita Campbell är nämligen också en mycket skicklig fotograf. Den populärvetenskapliga framställningen är således förpackad på det mest eleganta sätt. En hel del av bilderna är vad jag vill kalla konstnärliga i komposition, ljus och stämning, ofta med årstidsatmosfär. Exemplen från fåglarnas värld är geografiskt spridda med nedslag i olika världsdelar. Texten är också skriven med humoristiska vinklingar som är lätta att uppskatta. Boken är utgiven och producerad hela vägen från idé till formgivning av Anita Campbell. Detta är berömvärt.

 

Sidantalet är ”bara” 126 men formatet är 305 x 242 mm. Tryck och papperskvalitet är utmärkta.

 

I marginalen bör nämnas att korrekturläsarna missat ett och annat kommatecken och ordet att här och där. På några sidor och uppslag överlappar texten i fotografiers mörkare delar, vilket gör den svårläst. På exempelvis uppslaget 18 – 19 med sju foton och lika många arter hade jag gärna sett bildtexter (men på sidan 120 redovisas samtliga avbildade arter i boken). Det blir pluspoäng för ordlistan på sidan 124.

 

Med sitt globala urval i text, bild och övriga kvalitéer förtjänar Fåglarnas hemligheter att lanseras internationellt och översättas till flera språk.

 

 

Recensionen gjord för SkOFs tidskrift Anser av Arne Ohlsson