I fåglarnas värld – Om den moderna ornitologins framväxt

  • Bo Ekberg
  • Carlsson bokförlag
  • Inbunden 360 sidor
  • Naturbutiken 375 kr

 

Corvus corone cornix är det latinska namnet på vår vanliga grå kråka. Varför heter den så och hur gick det till när fåglarnas namn systematiserades och latiniserades? Att det var vår egen Linné som stod bakom systemet är nog allmänt bekant, men alla turerna innan det blev allmänt accepterat, och bestående av tre delar, är nog mer obekant.

 

Audubon, Bewick, Cetti, Montagu och Temminck – välkända namn för en del, men vem var de och varför bär en del fåglar deras namn? Mer allmänt kända namn är just Linné och Darwin och för oss svenskar som t.ex. Olof Gylling, Jägerskiöld, Kolthoff, Sven Nilsson, Rudbeck och Sundevall. Men vem var Bernhard Altum, William Duncan, Charlotta Körner, Thomas Nuttall och Gustaf Swenander?

 

Ekberg berättar om dessa och åtskilliga därtill i denna bok med undertiteln ”Om den moderna ornitologins framväxt”. Namnlistan innehåller 252 namn om jag räknat rätt, och många av dessa personer berättas det en hel del om. Författaren har grävt djupt, mycket djupt, och resultatet är en mycket gedigen, ja imponerande, historie-beskrivning över ornitologins framväxt. Han refererar till bokverk som få av oss någonsin hört talas om och det visas åtskilliga avbildade fåglar av män och kvinnor som många nog heller aldrig hört talas om – jo några förstås, sådana som Audubon och bröderna von Wright t.ex.

 

Boken fokuserar på utvecklingen under 1700- och 1800-talen och det är en högst intressant och delvis mörk resa vi bjuds på, stundtals också kuriös – det fanns en hel del uppfattningar som idag känns väldigt udda. Det vi sysslar med numera, vare sig det gäller ren fågelskådning, amatörforskning eller professionell forskning, gör vi med fåglarnas väl och ve för ögonen. Men under en stor del av den tid Ekberg beskriver var det oftast bössor och insamlande av både kroppar, fjädrar och ägg som gällde – inte sällan med ekonomier eller habegär inblandade. I begynnelsen handlade det också om frågor med religiös grund. Att en gud hade skapat allt och att naturen därefter var statisk var mångas övertygelse. De tankar som Darwins forskning ledde fram till accepterades verkligen inte av alla. Det tog sin tid och än idag lär det finnas människor som tvivlar.

 

Jag går inte djupare än så i denna recension men råder alla med någon form av historiskt intresse att inhandla boken. Den är som sagt var mycket djuplodande och innehåller också en hel del fantastiska konstverk utförda av den tidens ornitologer. En både vacker och intressant bok helt enkelt.

 

Recensionen gjord för SkOFs tidskrift Anser av Kenneth Bengtsson