Koltrasten – Sveriges nationalfågel

  • Clas Thor (text), Torbjörn Arvidson (foto)
  • Avium Förlag AB 2021
  • Inbunden 196 sidor
  • Naturbutiken 269 kr

 

De flesta naturintresserade människor känner till Sveriges nationalfågel koltrasten. En vacker, allmän och synlig fågelart som trivs i vår närhet. Vad man däremot kanske inte känner till är den rika koppling till litteratur, kultur och folktro som koltrasten har.

 

Boken Koltrasten – Sveriges nationalfågel råder verkligen bot på detta. Sällan har man sett en fågelmonografi som dyker så djupt ner i litterära referenser och kulturhistoriska anekdoter. Boken är uppdelad i kapitel som följer årets månader, men i dessa kapitel dyker små teman upp t.ex. fågelboksförfattare, koltrasten i Stockholm, i Berlin och på Irland. Layouten är lite udda, den ger plats åt spalter vid sidorna där en mängd citat och fakta om koltrasten samlas. Här kan jag se bokens enda svaghet, ibland under läsningen blir det nästan för mycket korta citat, verser och små personporträtt. Det blir lite för mycket av det goda vilket nästan ger ett rörigt intryck.

 

Som läsare blir man hela tiden matad med fakta och citat, nästan som om man surfade på internet. En del länkar till internetsidor finns också, vilket är trevligt men de kan naturligtvis bli inaktuella efter några år. Lika mycket som boken tar upp koltrastens liv under ett år, så är också detta en artspecifik, litteraturhistorisk genomgång av sällan skådat slag. Och i slutet av boken finns därmed en referenssamling, ett ”koltrastbibliotek” för den som vill fördjupa sig mer i någon favorit.

 

Bokens bildmaterial är rikt. Förutom Torbjörn Arvidsons fotografier med eleganta mjuka färgtoner så blandas texten upp med bilder från äldre kolorerade fågelböcker, porträtt på författare och allehanda bokomslag. Koltrasten – Sveriges nationalfågel är en ovanligt rik bok som på ett trevligt sätt sätter samman en traditionellt kåserande naturbok med fakta och litteraturhistoria. Nu när pappersboken är hotad så är det glädjande att man fortfarande kan få en innehållsrik bok som denna i sin hand! Jag skulle gärna se mer av denna typ av naturböcker. Kan vi hoppas på en uppföljare av liknande slag?

 

Recensionen gjord för SkOFs tidskrift Anser av Peter Elfman