Systematisk oversigt over Danmarks fugle 1800–2019

  • Jørgen Staarup Christensen m.fl.
  • Dansk Ornitologisk Forening
  • Mjuka pärmar, 527 sidor
  • Naturbutikken 299 danska kronor

 

Det här är ännu ett mästerverk från danskarna. De är bra på att ge ut sådana! Ett tidigare exempel är ett digert verk på 840 sidor som för några år sedan gavs ut efter den tredje genomförda atlasinventeringen i landet. Givetvis är de två tidigare atlasinventeringarna också presenterade i digra verk.

 

Den nu aktuella boken innehåller i princip allt om förekomster för alla fåglar som någon gång har uppträtt i landet, från Bogfinker till Kröltoppede Pelikaner och Aztekerterner.

 

Den mall som gäller för alla arter börjar med en kort beskrivning av utbredningen i världen. Sen följer: status i Danmark, underartsförhållande, häckningsförekomster, sträck- och vinterförekomster, särskilt anmärkningsvärda förekomster och antal, historiska förekomster samt trender för populationerna i Europa.

 

För åtskilliga arter presenteras även kartor över förekomster under skilda perioder och stapeldiagram som visar trender eller förekomster per månad. Gemensamt för de mer sällsynta arterna är också en tabell som visar förekomsterna per tioårsperiod från 1950 samt de tre främsta åren och en totalsumma för alla år. Som ett exempel kan nämnas att det fram till 2019 hade noterats 7 346 myrsnäppor i Danmark och att det främsta året var 2011 med 580 fynd.

 

När sågs den första pungmesen? När under året ses silkeshägrar i Danmark? Har blåvingad glada setts i Danmark? Hur många par skräntärna häckar i Danmark? Alla dessa och tusentals andra svar finns i denna bok.

 

Alla, inte minst vi skåningar, som har det minsta intresse av fåglars förekomster och deras trender i vår närmiljö rekommenderas starkt att införskaffa denna i mitt tycke guldgruva.

 

 

Recensionen gjord för SkOFs tidskrift Anser av Kenneth Bengtsson